|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620 SDi] -Jaki plyn chłodniczy ?
Pawkaz - Sro Maj 23, 2012 10:59 Temat postu: [R620 SDi] -Jaki plyn chłodniczy ? Wczoraj zauwazylem totalny brak płynu chłodniczego.Poprzedni własciciel uzywal tylko i wylacznie zimowego plynu.Z tego co pamietam to nie mozna mieszac dwoch roznych ( teraz zimowego raczej nie dostane ).Pytanie brzmi : Czy bezpieczne bedzie wlanie dowolnego letniego plynu czy raczej wymienic go calkowicie ?
szoso - Sro Maj 23, 2012 11:13
co ty piszesz
zimowy lub letni to jest płyn ale do spryskiwaczy
płyn chłodniczy to płyn chłodniczy, zawsze jest do minus iluś tam
Pawkaz - Sro Maj 23, 2012 11:15
szoso napisał/a: | płyn chłodniczy to płyn chłodniczy |
On mowi tak samo, ale wolalem sie upewnic
marthinez - Sro Maj 23, 2012 11:23
Zakup zwykły płyn do chłodnic i dolej.
Na opakowaniu będzie pisało, czy jest mieszalny.
Ale chyba wszystkie są.
leszczu - Sro Maj 23, 2012 12:21
marthinez napisał/a: | Ale chyba wszystkie są. |
Ja słyszałem, że "Borygo" nie jest mieszalne.
Pawkaz - Sro Maj 23, 2012 14:30
Tylko na plynie Nextus byla informacja, ze mozna mieszac, wiec go zakupilem.20 zl za 5 litrow
Remigiusz - Sro Maj 23, 2012 14:36
K2 zielony jest mieszalny, chyba zielone są mieszalne z każdymi jak dobrze pamiętam
Ja na K2 zielonym śmigam bo tez 20zl za 5litrow
W sumie teraz na lato możesz tez wlać wody i tez się nic nie stanie
leszczu - Sro Maj 23, 2012 14:40
Remigiusz napisał/a: | W sumie teraz na lato możesz tez wlać wody i tez się nic nie stanie |
Płyn chłodniczy nie wlewa się tylko, aby nie zamarzał zima. Spełnia on też inne właściwości.
Pawkaz napisał/a: | Tylko na plynie Nextus byla informacja, ze mozna mieszac, wiec go zakupilem.20 zl za 5 litrow |
Prestone też jest mieszalny.
Remigiusz - Sro Maj 23, 2012 15:40
leszczu, Ja wiem o tym ale jak sie nie ma nic innego pod ręka to może być tez woda To ze płyn smaruje i zapobiega korazji to mi jest wiadome
leszczu - Sro Maj 23, 2012 15:45
Remigiusz napisał/a: | leszczu, Ja wiem o tym ale jak sie nie ma nic innego pod ręka to może być tez woda |
Jak najbardziej, że w nagłej sytuacji używamy wody, ale z tego co Pawkaz pisze, w takiej sytuacji się nie znajduje.
Pawkaz - Sro Maj 23, 2012 15:49
Remigiusz napisał/a: | chyba zielone są mieszalne z każdymi jak dobrze pamiętam |
Wlasnie ten jest zielony
marthinez - Sro Maj 23, 2012 17:07
Płyn przede wszystkim ma wyższą temperaturę wrzenia oraz niższą krzepnięcia i dlatego sie go stosuje zamiast zwykłej demineralizowanej.
Coś tam antykorozyjnego też, ale o smarowaniu to nie słyszałem. Co on ma smarować?
Remigiusz - Sro Maj 23, 2012 18:10
marthinez, Pompę wody, węzę gumowe, blok silnika w środku
marthinez napisał/a: | Płyn przede wszystkim ma wyższą temperaturę wrzenia oraz niższą krzepnięcia i dlatego sie go stosuje zamiast zwykłej demineralizowanej. |
Tez oczywista rzecz
marthinez - Sro Maj 23, 2012 20:13
Remigiusz napisał/a: | marthinez, Pompę wody, węzę gumowe, blok silnika w środku | Chyba tylko przy HGF jak olej zmiesza sie z płynem.
|
|