|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ R25 ] skrzypi hamulec
Drwal85 - Czw Maj 24, 2012 15:37 Temat postu: [ R25 ] skrzypi hamulec ( zmieniłem temat co do przedniego koła )
Przepraszam za wprowadzenie w błąd... WIęc wziąłem dziś 2 osobę która mi naciskała na hamulec i okazało się, że piszczy ale w tylnym kole. Gdy ręczny zaciągam i hamując nożnym hamulcem to pisku nie ma. A gdy popuszczam ręczny to przy końcówce ten pisk też występuje. Wiec coś będzie w bębnie. Jakieś pomysły? nie wiem czy wystarczy coś wysmarować bez rozbierania całych hamulców?
rovek - Czw Maj 24, 2012 19:03
Rozbierz bębny, pewnie nawpadało brudów lub mechanizm przyrdzewiał - przeczyść, nasmaruj. Przy okazji sprawdzisz ile masz okładzin.
Drwal85 - Czw Maj 24, 2012 19:59
nie posiadasz jakiś wiadomości jak się rozbiera bęben w 25?
rovek - Czw Maj 24, 2012 20:39
Tak jak w dwusecie, a to było gdzieś na forum opisywane ze zdjęciami. Ale tak na szybko: koło -> blaszki zabezpieczające -> nakrętki, najpierw wyprostuj, pamiętaj również że w prawym kole jest lewy gwint -> obstukujesz bęben i ściągasz, może być problem jeśli dawno nie ściągane ale z cierpliwością do celu, pamiętaj żeby zablokować przednie koła i samochód nie może stać na ręcznym.
Drwal85 - Pią Maj 25, 2012 15:55
ok dzieki chłopaki jutro wezme się za robotę i jak rozbiore to wszystko w nim poczyszczę i nasmaruje.
[ Dodano: Pią Maj 25, 2012 16:55 ]
rozkręcić się nie dało bębna hhe tak zapieczone te 2 śruby że szok. Postukałem w tym czasie trochę w bęben i piski ustały jak na razie cisza. jak się pojawia to podjadę do mechanika, żeby wyczyścił mi tylne hamulce i je zakonserwował hehee
leszczu - Pią Maj 25, 2012 16:50
Drwal85 napisał/a: | rozkręcić się nie dało bębna hhe tak zapieczone te 2 śruby że szok. |
No to wiertło "6" i rozwiercić. Tylko potem musisz kupić nowe śrubeczki.
Drwal85 - Pią Maj 25, 2012 17:32
mechanik jeszcze to spróbuje zrobić pobijakiem, to może puści jak nie będzie piszczeć to dam temu spokój na razie, trzeć mi nie trze, hamować dobrze hamuje a jak całkiem klęknie to wymienię na nowe wszystko
rovek - Pią Maj 25, 2012 20:39
leszczu napisał/a: | Drwal85 napisał/a: | rozkręcić się nie dało bębna hhe tak zapieczone te 2 śruby że szok. |
No to wiertło "6" i rozwiercić. Tylko potem musisz kupić nowe śrubeczki. |
Chodzi raczej duże nakrętki trzymające bęben, często jest z nimi problem.
Drwal85 napisał/a: | mechanik jeszcze to spróbuje zrobić pobijakiem, to może puści jak nie będzie piszczeć to dam temu spokój na razie, trzeć mi nie trze, hamować dobrze hamuje a jak całkiem klęknie to wymienię na nowe wszystko |
Jak piszczy a hamulec działa to pewnie okładziny się kończą, więc rozkręć bębny jak najszybciej.
leszczu - Pią Maj 25, 2012 20:47
rovek napisał/a: | leszczu napisał/a:
Drwal85 napisał/a:
rozkręcić się nie dało bębna hhe tak zapieczone te 2 śruby że szok.
No to wiertło "6" i rozwiercić. Tylko potem musisz kupić nowe śrubeczki.
Chodzi raczej duże nakrętki trzymające bęben, często jest z nimi problem. |
O nie właśnie mi chodzi. Ja tak swoje odkręciłem bo też były zapieczone.
rovek - Pią Maj 25, 2012 20:52
W takim razie wiertło 6mm do czego?
leszczu - Pią Maj 25, 2012 20:56
rovek napisał/a: | W takim razie wiertło 6mm do czego? |
Lekko rozwierciłem i potem już odpuściło i bez problemu odkręciłem.
Drwal85 - Pią Maj 25, 2012 23:19
= Rovek = chyba nie czytałeś początku dobrze piszczą ale nie podczas jazdy tylko słychać pisk delikatny jak stoję sobie na parkingu i nacisnę pedał hamulca ( i to na dodatek podczas puszczania tego pedału hamulca ) a co do śruby to nie tej dużej, tylko tych 2 przekątnych ( na krzyżaka ) bo tej środkowej nie trzeba odkręcać chyba? bo ona trzyma piastę z łożyskiem?
rovek - Sob Maj 26, 2012 06:54
Drwal85 napisał/a: | a co do śruby to nie tej dużej, tylko tych 2 przekątnych ( na krzyżaka ) bo tej środkowej nie trzeba odkręcać chyba? bo ona trzyma piastę z łożyskiem? | Odwrotnie, te dwie śrubki trzymają szczęki do bębna, a tego się nie odkręca bo po co robić miał. Odkręca się tę dużą nakrętkę bo ona trzyma bęben do piasty.
Drwal85 - Sob Maj 26, 2012 08:55
ale chodzi mi tylko żeby wszystkiego nie rozbierać tylko chce nasmarować i skręcić z powrotem
To powiedz mi czy musze odkręcać te srubki? czy tylko tą główną?
rovek - Sob Maj 26, 2012 10:27
Odkręć tylko główną i wtedy bęben musi zejść, uważaj bo może stawiać opór, jeżeli nie masz wprawy to nie bij mocno młotem, obstukuj i ściągaj powoli sukcesywnie. Jak uda ci się zdjąć to szczotka druciana i środek odrdzewiająco-smarujący w dłonie i czyścimy.
Drwal85 - Sob Maj 26, 2012 10:39
http://s1.blomedia.pl/aut...lec-bebnowy.jpg
Chce mieć taki dostęp do bębna żeby tam popsikać te wszystkie sprężyny i inne pierdoły.
rovek - Sob Maj 26, 2012 10:43
Więc zrób tak jak napisałem.
Drwal85 - Sob Maj 26, 2012 10:44
Ok to odkręce tą środkową, powiedz mi jaki to jest rozmiar klucza?
leszczu - Sob Maj 26, 2012 11:52
rovek, co ty gadasz Bęben jest przykręcany do piasty tymi dwoma małymi śrubkami.
rovek - Sob Maj 26, 2012 12:43
Cholera, popieprzyło mi się, kiedyś jak ściągałem bęben to wymieniałem piastę i dla tego mówie o tym. Wybaczcie, w takim razie śrubokręt udarowy albo rozwiert.
Drwal85 - Sob Maj 26, 2012 12:43
panowie hehe już sam nie wiem jak to odkręcić widzę różne opinie na ten temat. Poodkręcam wszystkie zaraz heheh pewnie zejdzie
leszczu - Sob Maj 26, 2012 12:45
Drwal85, zrób tak jak ja pisze.
ArO - Sob Maj 26, 2012 13:35
swoja droga jaki rozmiar maja te srubeczki? moje sa juz tak wyrobione, ze przydaloby sie kupic nowe
rovek - Sob Maj 26, 2012 13:41
leszczu napisał/a: | Drwal85, zrób tak jak ja pisze. | Wcale nie, zrób tak jak ja pisze. hahaha
Drwal85 napisał/a: | panowie hehe już sam nie wiem jak to odkręcić widzę różne opinie na ten temat. Poodkręcam wszystkie zaraz heheh pewnie zejdzie | Jak odkręcisz wszystkie to na pewno zejdzie.
[ Dodano: Sob Maj 26, 2012 14:41 ]
ArO napisał/a: | swoja droga jaki rozmiar maja te srubeczki? moje sa juz tak wyrobione, ze przydaloby sie kupic nowe | Wykręć sobie na miare jedną i kup 4 sztuki.
leszczu - Sob Maj 26, 2012 14:01
ArO napisał/a: | swoja droga jaki rozmiar maja te srubeczki? moje sa juz tak wyrobione, ze przydaloby sie kupic nowe |
M6x10
[ Dodano: Sob Maj 26, 2012 15:01 ]
rovek napisał/a: | leszczu napisał/a:
Drwal85, zrób tak jak ja pisze.
Wcale nie, zrób tak jak ja pisze. hahaha
|
Dalej wprowadzasz w błąd
rovek - Sob Maj 26, 2012 14:56
Co sie spinasz, popatrz na to z góry.
Drwal85 - Wto Maj 29, 2012 21:12
No i zrobione
Wystarczyło odkręcić te 2 śrubki z którymi miałem duży problem, ale się udało
Po odkręceniu śrubek, postukałem bęben na około i bez problemowo go zdjąłem.
Ukazał się taki widok....
Na tym zdjęciu już widać poczyszczone w środku i posmarowane wszystkie miejsca co mogą powodować piski = smarem miedzianym = przy okazji sprawdziłem sobie czy nie ciekną cylinderki jest OK. Bębenek jeszcze nie wyczyszczony.
A tutaj bębenek wyczyszczony i w bardzo dobrym stanie
Zdjęcie z bliska.... Był trochę problemu z nałożeniem z powrotem bębna, bo szczęki się rozeszły, ale wystarczyło takie coś śrubokrętem popchać i się powoli schodziły. Zaznaczyłem to na zdjęciu w kółeczko.
Wynik taki, że wystarczyło poczyścić i wysmarować ...... okładziny na szczękach są Ok jak i bęben.
Skrzypienie ustało.
|
|