Zobacz temat - [Rover 200 SD] - dymi na siwo tak powyżej 2-2,5k obrotów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 200 SD] - dymi na siwo tak powyżej 2-2,5k obrotów

ldob - Nie Maj 27, 2012 08:08
Temat postu: [Rover 200 SD] - dymi na siwo tak powyżej 2-2,5k obrotów
Witam!!

Potrzebuję porady odnośnie tego co w temacie. Stałem się nie dawno właścicielem tego auta przy kupie w sumie tego nie sprawdziłem i też średnio się orientuję co to może oznaczać bo to moje pierwsze auto :) . Mam nadzieję ze to nic strasznego i nie wiem czy przyczyna może być olej, którego poprzedni właściciel nie zmieniał od 5 tys. kilometrów. ?? I oleju jest tak poniżej wskazania min.

predatoraf - Nie Maj 27, 2012 11:10

Zależy ile tego siwego dymu, diesle z natury kopcą. 5tyś km to jest nic, jedni zalecają wymianę co 8tyś km inni nawet 15tyś km, rzecz jasna im wcześniej wymienisz tym lepiej.
A olej powinieneś uzupełnić jak najszybciej :)
Ja swój zalewam Mobil 2000 10w40 półsyntetyk. Dobrze jest spytać sprzedającego jaki olej wlewał

kadzaf - Nie Maj 27, 2012 18:08

Na twoim miejscu zmieniłbym filtr oraz olej(dla własnej pewnosci po za tym wymiana płynów oraz filtrow to po zakupie auta podstawa ) i wtedy sprawdzał poziom na bagnecie(czy bedzie znacznie ubywał i po jakim przejechanym dynstansie).Jak i również zmierzyłbym zuzycie paliwa.Wtedy bedziesz mógł sprawdzic z grubsza stan swojego silniczka .
ldob - Nie Maj 27, 2012 22:14

Jutro skocze na wymianę oleju i niby filtr paliwa był zmieniany w styczniu. Spalanie postaram się jakoś oszacować tak patrząc na to ile przejechałem dziś i ile ubyło na wskaźniku wychodzi około 5,8 l. Ale to raczej średnio wiarygodny pomiar. Trzeba będzie zalać do pełna zrobić ze 200 km i znów zalać.
brkzzz - Sro Maj 30, 2012 14:32

ldob, jak na podstawie mało precyzyjnej wskazówki obliczyłeś zużycie paliwa z dokładnością do dziesiątej części litra?

Co do "niedawno wymienionych" filtrów i płynów, trzeba założyć, że sprzedawca ściemnia, ew. oszacować po ich wyglądzie, czy było coś robione.

plemaster - Sro Maj 30, 2012 15:49

Po wyglądzie filtru paliwa raczej nie ocenisz....jak chcesz spokojnie jeździć to wymieniaj wszystkie płyny filtry i rozrząd.