Zobacz temat - [R ALL] Malowanie plastików - szlifowanie papierem?

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [R ALL] Malowanie plastików - szlifowanie papierem?

kkkubekkk - Sob Cze 02, 2012 18:20
Temat postu: [R ALL] Malowanie plastików - szlifowanie papierem?
Witam, mam dosyć proste pytanie, mam zamiar niedługo w wolnym czasie pomalować czarne listwy na zewnątrz w moim R25, wiem że muszę kupić specjalny podkład do plastików, ale pytanie moje brzmi czy mam też papierem ściernym wyrównać te listwy? bo plastik jest taki lekko chropowaty, czy po prostu od razu moge odtłuścić i ładować podkład?
bizon - Sob Cze 02, 2012 19:08

spiłuj papierem 600
kkkubekkk - Sob Cze 02, 2012 19:40

dzieki bardzo :) myślicie że ściąganie ich jest obowiązkowe? czy da rade ladnie to pomalowac bez sciagania?
bizon - Sob Cze 02, 2012 20:18

jak ladnie okleisz wokol tasma taka malarska i dalej folia lub gazeta cale elementy to nie musisz sciagac
Harry - Sob Cze 02, 2012 21:33

musisz wyrównać,bo niektóre plastiki potrafią "odparzyć"lakier jak źle zeszlifujesz, najlepiej jak najgładziej,
ściągnij je,bo inaczej dobrze nie wyszlifujesz i nie pomalujesz
a jak chcesz malować na aucie to, caly samochód musisz folią zakryć, ponieważ resztki farby zawsze gdzieś mogą polecieć

brkzzz - Sob Cze 02, 2012 21:35

kkkubekkk napisał/a:
dzieki bardzo :) myślicie że ściąganie ich jest obowiązkowe? czy da rade ladnie to pomalowac bez sciagania?

Zawsze da radę bez ściągania pomalować, ale moim zdaniem dużo więcej czasu niż na ściąganiu spędzisz na dokładnym oklejaniu karoserii. Nie wiem jakie będziesz miał warunki do lakierowania, ale jeśli nie ściągniesz czeka cię być może jeszcze zmaganie z wiatrem (na zewnątrz) lub gimnastykowanie się w ciasnym garażu.

bizon - Sob Cze 02, 2012 21:59

Harry napisał/a:
najlepiej jak najgładziej

Nie zgadzam sie, 600 max 800

kkkubekkk - Pon Cze 04, 2012 19:46

Czy myślicie, żeTEN ZESTAW wystarczy do pomalowania bocznych listw i na zderzakach?
Harry - Pon Cze 04, 2012 20:22

z puszki bezbarwnym nie osiągniesz takiego efektu jak z pistoletu
brkzzz - Pon Cze 04, 2012 22:56

Harry, niby tak, ale dla niedoświadczonej osoby nie będzie dużej różnicy między pistoletem, a lakierem w spray'u. Listwy to mała powierzchnia, najwyżej po spray'u będą zacieki, które łatwo zeszlifować i ukryć pod pastą polerską :wink:
Już bardziej w oczy będzie się rzucał inny odcień lakieru (blaknięcie).

bizon - Wto Cze 05, 2012 07:23

kkkubekkk napisał/a:
Czy myślicie, żeTEN ZESTAW wystarczy

Musisz miec podklad do plastikow a tam jest chyba do blachy. lepeij jedz do sklepu lakierniczego i osobno wszystko kup, podklad, odtluszczacz, baze, bezbarwny, papier, paste.
Harry napisał/a:
z puszki bezbarwnym nie osiągniesz takiego efektu jak z pistoletu

Na malej listwie wizualnie jak sie dobrze zrobi to nie bedczie roznicy. jedynie to ze sprayem bedzie mniej trwaly i nie wytrzyma 10 lat ale 5.
brkzzz napisał/a:
Już bardziej w oczy będzie się rzucał inny odcień lakieru (blaknięcie).

Pod bezbarwnym nie bedzie blaknal, jak bedzie dobrze dobrany to nie bedzie widac roznicy

kkkubekkk - Wto Cze 05, 2012 07:51

Tak tak podkład do plastiku też bedzie :)
leszczu - Wto Cze 05, 2012 09:15

No i bazę dobiorą ci z kodu i zapewne po pomalowaniu będzie się różnic kolor. Więc, tez myślę, że dobrym rozwiązaniem jest podejście do sklepu z lakierami, żeby dobrali kolor z klapki od wlewu paliwa. :wink:
Harry - Wto Cze 05, 2012 10:02

tylko jak będziesz kupował lakiery to jakiejś lepszej firmy,a nie zasugerujesz się ceną,bo później nie będziesz zadowolony
kkkubekkk - Pią Cze 08, 2012 20:22

Pomalowałem na razie testowo jedną listwę z przedniego zderzaka, wygląda elegancko :) jutro wstawię zdjęcie :mrgreen:
bizon - Sob Cze 09, 2012 08:16

kkkubekkk, a polerowales juz?
kkkubekkk - Sob Cze 09, 2012 11:03

nie nie, czekam 72h
MMlodyMMechanik - Pon Lip 19, 2021 08:38

Możesz je polakierować, a następnie wypolerować. Zadbaj o odpowiednie kosmetyki i sprzęt jeśli robisz to samemu. Ja korzystam z https://m.warsztat24.pl