Zobacz temat - [R600] Problem z klimatyzacją

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Problem z klimatyzacją

Bartnik86 - Pią Cze 15, 2012 07:58
Temat postu: [R600] Problem z klimatyzacją
Witam. Wiem, że to kolejny post związany z klimatyzacją ale w poprzednich nie znalazłem informacji na mój problem. Ostatnio nabiłem klimę w całości (730 g czynnika) jednak klima się nie załącza. Sprawdziłem bezpiecznik 7,5A zmostkowałem czujnik temp. oleju i klima dalej się nie załącza. Nie wiem gdzie dokładnie znajdują się przekaźniki, wtedy bym sprawdził czy istnieją zimne luty. Jeżeli to też by nie pomogło to co może być jeszcze nie tak. Dodam że po wciśnięciu przycisku A/C zapala się zielona kontrolka ale nie słychać załączania się sprężarki oraz obroty nie zmieniają się. Roverka mam od marca więc nawet nie mogłem sprawdzić czy klima działa, gdyż była pusta. Proszę o pomoc, ewentualne zdjęcie z miejscem gdzie znajdują się przekaźniki z zaznaczeniem tego odpowiedzialnego za klimę. Pozdrawiam
kams - Pią Cze 15, 2012 17:18

dołączam się do prośby poprzednika o pomoc.
praktycznie to samo:
rover 620 sdi / po naciśnięciu AC kontrolka się zapala - ale sprężarka nie rusza

podjechałem dziś do punktu z klimatyzacją. ilość środka chłodzącego OK.
po prawej stronie (czyli od pasażera) pod zbiornikiem wyrównawczym układu wspomagania kierowniczego cienkie rurki od klimatyzacji wchodzą do metalowego zbiorniczka, do którego podłączona jest wtyczka. Odłączyli wtyczkę, zmostkowali dwa przewody i:
- klimatyzacja ruszyła (silnikowi spadły obroty, poczym wzrosły, sprężarka ruszyła)
- ale nie ruszył wentylator

panowie stwierdzili że zapewne padł czujnik klimatyzacji oraz do wymiany wentylator
(w sumie 250 zł za czujnik + koszt wentylatora + robocizna)

co o tym myślicie - gdzie szukać tego czujnika aby go samemu sprawdzić, ewentualnie gdzie kupić ... bo jak odstawie samochód do tych panów - to coś czuję że nie zapłacę mniej niż 500 zł ...

bazyl1218 - Sob Cze 16, 2012 09:56

Czujnik temperatury oleju do wymiany.
http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-ERR6634,

Bartnik86 - Nie Cze 17, 2012 11:30

Kolego, jak może być walnięty czujnik temp. oleju, skoro nawet po zmostkowaniu tegoż czujnika klima mi się nie załącza????
kams - Sob Cze 30, 2012 22:13

u mnie niestety analogiczna sytuacja - po zmostkowaniu czujnika oleju klimatyzacja nadal nie rusza : (

czy macie może jakieś sugestię gdzie szukać dalej ?