Zobacz temat - [r 416] silniczek tylnej wycieraczki

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r 416] silniczek tylnej wycieraczki

tombak25 - Sob Cze 16, 2012 18:03
Temat postu: [r 416] silniczek tylnej wycieraczki
witam. Nie dziala mi wycieraczka tylnej szyby. Rozebralem cala oslone aby sie do niego dostac. Napiecie w kostce jest masa rowniez a silnik stoi i ani drgnie. Wykrecilem go i aby sprawdzic czy trzpien na ktorym osadzone jest ramie wycieraczki obraca sie. Niestety nie obraca sie i niema sily zeby go cokolwiek ruszylo. Moje pytanie brzmi czy ten trzpien powinien sie dac obrocic w prawo badz lewo na sucho czy tez nie?
sTERYD - Nie Cze 17, 2012 10:06

jak go odłączysz od przekładni, to powinien w miarę luźno chodzić, ale jak jet podłączony do korby, to nie ruszysz.
tombak25 - Nie Cze 17, 2012 11:23

razem z przekladnia go probowalem ruszyc. A szczotki tam w nim jak sie wymienia i czy wogole sa tam szczotki?
sTERYD - Nie Cze 17, 2012 16:44

nic się nie wymienia
tombak25 - Nie Cze 17, 2012 18:33

wogole dziwne zeczy sie dzieja. Ja tam sie bardzo na elektryce nie znam ale w kostce czy wycieraczka jest wlaczona czy nie na pierwszym i czwarym pinie jest napiecie. Niewiem czy tak powinno byc.
sTERYD - Nie Cze 17, 2012 21:17

tak, chodzi o "parkowanie" Jak chcesz to dla pewności możesz zajrzeć do wiązki tylnej klapy.
tombak25 - Pon Cze 18, 2012 21:37

steryd ja rozebralem obudowe tylnej klapy i sprawdzalem napiecie w kostce idacej do silniczka i tak: ida tam 4 przewody po podpieciu multimetra do pierwszego z lewej i pierwszego z prawej pokazuje mi napiecie 12v obojetnie czy mam wlaczona wycieraczke czy nie natomiast w 2 pozostalych przewodach nic sie nie dzieje tj srodkowych. Patrzylem czy w calej wiazce jest cos nie tak ale wszystko jest ok a bezpiecznik tez jest caly

[ Dodano: Pon Cze 18, 2012 22:37 ]
a jakis przekaznik od tej wycieraczki jest? jesli tak to gdzie? moze on jest walniety