|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] metaliczny dźwięk podczas skrętu i hamowania
kysu123 - Wto Cze 26, 2012 16:54 Temat postu: [R400] metaliczny dźwięk podczas skrętu i hamowania Kilka dni temu usłyszałem podczas hamowania metaliczny dźwięk (piszczenie jakby ktoś kredą Lub paznokciami po tablicy szorował) w przednim prawym kole. Uznałem, że może coś wbiło się w klocek. Po ściągnięciu koła nic dziwnego nie znalazłem. Obecnie nadal przy hamowaniu słyszę ów pisk ale także przy nagłym skręcie w lewo. Co może byc powodem? za 2tyg muszę jechac 1000km i zastanawiam się czy to bezpieczne.
darek_wp - Wto Cze 26, 2012 20:33
Sprawdź czy jarzmo trzymające klocki nie zatarło się. Ruchome sworznie lubią się zapiec i podczas hamowania klocki nierównomiernie pracują krzywiąc tarczę hamulcową.
kysu123 - Wto Cze 26, 2012 21:03
darek_wp napisał/a: | Sprawdź czy jarzmo trzymające klocki nie zatarło się. Ruchome sworznie lubią się zapiec i podczas hamowania klocki nierównomiernie pracują krzywiąc tarczę hamulcową. |
Jak będzie wyglądało "zatarte jarzmo"?
pgrad - Wto Cze 26, 2012 21:17
Nie będzie wyglądało, chyba że jest już w stanie agonalnym. Cylinderki są osadzone w szczęce przy pomocy takich harmonijkowaych gumek. Trzeba sprawdzić czy się poruszają bez problemu i czy nie ma dziur w nich. Tzn. trzeba odkręcić dwie śruby i sprawdzić. Nie trzeba zdejmować zacisku z tarczy.
adamek.o2 - Sro Cze 27, 2012 08:32
u mnie tak piszczało / skrzypiało jak klocki hamulcowe były do wymiany i takie "metalowe znaczniki" zaczęły ocierać o tarczę
bizon - Sro Cze 27, 2012 08:59
Byc moze sa klocki z sygnalem do kontrolki i juz doszlo do tego etapu lub moze zapchane przewody hamulcowe
|
|