|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] Podłączenie kamerki cofania
kehtron11 - Sro Lip 11, 2012 12:07 Temat postu: [R75] Podłączenie kamerki cofania Witam
Proszę o podpowiedź a jeśli można instrukcję lub fotki pomocne przy podłączaniu kamery cofania do radia 2Din. Samo podłączenie do radia mam opanowane. Chodzi o podłączenie do automatycznej skrzyni biegów. Gdzie mam się wpiąć i co podłączyć ?
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
Punx - Sro Lip 11, 2012 12:56
Nie bardzo rozumiem co chcesz podłączać do automatycznej skrzyni biegów, domyślam się że chodzi Ci o bieg wsteczny i automatyczne włączanie się kamery ?
Może po prostu powinieneś jej zasilanie połączyć z żarówką lampy świateł wstecznych i jak stacja 2Din dostanie sygnał z uruchomionej kamery to sama aktywuje obraz - tak się domyślam.
Ja też mam "automat'a" ale kamerke montowaną mam do oryginalnego modułu video, więcej informacji znajdziesz tutaj:
http://forum.roverki.eu/v...=55968&start=40
może okażą się jakoś pomocne
kehtron11 - Sro Lip 11, 2012 13:31
Chodzi właśnie o automatyczne włączanie obrazu z kamery cofania przy włączaniu biegu wstecznego. Czy podłączać na sztywno ze światełkiem cofania, czy potrzebna jest jakaś przejściówka ? Czy nie będzie się włączała sygnalizacja uszkodzonego światła ?
Na zdjęciu moje radyjko.
Punx - Sro Lip 11, 2012 13:39
Moim zdaniem sygnalizacja przepalonej żarówki nie powinna się zaświecać, u mnie nie ma tego efektu, co więcej kamera pobiera tak mało prądu, że po wyjęciu żarówki komputer poprawnie wykrywa jej brak/przepalenie się.
Czy Twoje radio ma możliwość odczytywania danych z komputera pokładowego i wyświetlania ich na ekranie podczas jazdy, tak jak ma to miejsce w oryginalnym panelu 3,5'' ?
kehtron11 - Sro Lip 11, 2012 13:51
Nie sprawdzałem tego, nie wiem jak podłączyć taką funkcję.
Punx - Sro Lip 11, 2012 14:17
Podejrzewam że jest ona dostępna przez moduł GPS'a (oryginalny rover'owski) tyle że nawet przy MK3 interfejs wygląda jakby był na Atari 800XL robiony wydaje mi się że ma nie więcej jak 8 kolorów, ale mimo wszystko wg mnie funkcja bardziej przydatna od TV
Rowan - Sro Lip 11, 2012 15:42
kehtron11, za radiem powinieneś znaleźć 5-pinową wtyczkę, w której pin nr 1, lub 5 będzie miał napięcie po włączeniu biegu wstecznego. Wytnij go z tej wtyczki i połącz ze sterowaniem obrazem w radiu.
|
|