Zobacz temat - [R416] nierówna praca silnika, szarpanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] nierówna praca silnika, szarpanie

luqar - Sob Sie 04, 2012 12:02
Temat postu: [R416] nierówna praca silnika, szarpanie
Witam,
Od niedawna silnik po odpaleniu nierówna pracuje, lekko szarpie silnikiem, muszę dodać gazu żeby zaczął pracować normalnie. Jest problem przy ruszaniu, muszę przy-gazować żeby nie zgasł. Podczas przyspieszania, szczególnie na 2 i 3 biegu, w okolicach 1800-2000 obr. silnik tak jakby przerywa, dławi się, rzuca samochodem, potem przyspiesza w miarę gładko.
Auto było wczoraj u mechanika, na komputerze nie ma błędów, ciśnienie w cylindrach w porządku, świece czyste, przewody wys. napięcie są ok. Jeden mechanik mówi, że może łapie lewe powietrze, a inny że jest coś nie tak z wtryskami i mieszanka jest zła. Ciśnienie na wtryskach jest za niskie - podobno tak wyszło z badania spalin. Auto ma przejechane prawie 170 tys.. Miesiąc temu był wymieniony środkowy i końcowy tłumik.
Czy stosowaliście środki dolewane do benzyny na przeczyszczenie wtrysków? Pomogło to komuś? Widziałem takie po około 13 zł. za 250ml.
Będę wdzięczny za porady i pomoc.

leszczu - Sob Sie 04, 2012 12:06

"nierówna praca silnika"
http://forum.roverki.eu/search.php

luqar - Nie Sie 05, 2012 22:12

Przeczytałem wiele wątków i zamiast rozwiązań, mam coraz więcej wątpliwości.
Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia ze środkami dodawanymi do paliwa w celu poprawy działania wtrysków?

rafalrz1989 - Pon Sie 06, 2012 07:01

luqar napisał/a:
inny że jest coś nie tak z wtryskami i mieszanka jest zła. Ciśnienie na wtryskach jest za niskie - podobno tak wyszło z badania spalin

To niech sprawdzi manometrem jakie ciśnienie paliwa dochodzi przed listwa wtryskowa.

Świece i przewody sprawdzili, a palec i kopułka ?

Problem występuje zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku ?

luqar napisał/a:
Czy stosowaliście środki dolewane do benzyny na przeczyszczenie wtrysków? Pomogło to komuś? Widziałem takie po około 13 zł. za 250ml.

Zalałem kiedyś takie coś i zauważyłem podwyższone spalanie. Gdy wyjeździłem zbiornik do końca i wlałem spowrotem czystą Pb98, to spalanie powróciło do normy.