|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [620SDi] Problem z alarmem (nie uzbraja się)
lastfish - Czw Sie 16, 2012 14:32 Temat postu: [620SDi] Problem z alarmem (nie uzbraja się) Witam
Nadszedł czas aby zająć się nie działającym alarmem. Od zakupu auta (rok) tylko raz przy zamykaniu alarm się uzbroił sygnalizując to 3-krotnym mrugnięciem kierunkowskazów, oprócz tego centralny działa bez problemu. Czytałem w innych wątkach o możliwych powodach tej sytuacji, czyli np.
1. Krańcówki w drzwiach - nie wiem jak je sprawdzić, do elektryka czy samemu można sie z tym pobawić?
2. Stacyjka - przy wyjmowaniu kluczyka powinno być takie jakby kliknięcie i wtedy alarm powinien się załączać - u mnie jak poruszę kluczykiem to jest chyba to kliknięcie jednak alarm później sie nie załącza.
Od czego tu zacząć waszym zdaniem?od razu do elektryka czy można coś samemu podziałać?
Deamian - Czw Sie 16, 2012 17:04
Alarm na podczerwień?? Pilot z jednym przyciskiem??
lastfish - Czw Sie 16, 2012 17:16
Deamian napisał/a: | Alarm na podczerwień?? Pilot z jednym przyciskiem?? |
Mam pilota z dwoma przyciskami okragłymi (jeden otwiera drugi zamyka), VALEO model MPT 1340 W.T. Licence exempt
PS nie jest na podczerwień, łapie z kilku metrów. Kiedyś miałem rovera z tym na podczerwień to przy samej szybie musiałem naciskać.
Deamian - Czw Sie 16, 2012 20:04
Jeśli baterie w pilocie są sprawne to najlepszym wyjściem u Ciebie pewnie montaż drugiej uniwersalnej centralki alarmu i podpięcie jej pod stara. Były o tym tematy na forum.
carlo - Pią Sie 17, 2012 11:27
Ja mam ten sam pilot i szlag go trafił chyba.
Baterie wymieniałem kilkakrotnie i też go kodowałem zgodnie z instrukcją gdzieś tutaj na forum.
Poszukaj procedury kodowania pilota może to coś da.
Podobnie jak u ciebie centralny działa tylko z kluczyka sygnalizując to mrugnięciem kierunkowskazów.
Krańcówki w drzwiach sam możesz sprawdzić i przeczyścić zaśniedziałe styki.
Ewentualnie wymień uszkodzone.
Z kliknięciem u mnie w stacyjce jest podobnie.
Jak pisałem wcześniej prawdopodobnie szlag trafił pilot i z tego co wiem nie jest do dostania.
Sam osobiście nie zmieniłem jeszcze centralki na uniwersalną ale zastanawiam się nad tym.
Pozdrawiam
Marshall7 - Pią Sie 17, 2012 11:36
W pilocie te blaszki musialem kilkakrotnie odginac - te od baterii - jak nie dzialal wcale.
Jak sie nie uzbrajal to mialem zepsute czujniki w drzwiach. - Ułamane jak pas przytrzasnąłęm drzwiami. Wyciagnałem sprężynke i na stale mam zwarte.
Łatwo sprawdzic czy działają - światło wewnętrzne też sterowane jest nimi przy otwarciu drzwi. Wiec jesli nie zaswieca sie przy otwarciu ktorych drzwi to jest zepsute Albo widac ze koncóka jest ułamana.
Jeśli coś "grubszego" to sie nie znam
lastfish - Sob Sie 18, 2012 12:12
Marshall7 napisał/a: | W pilocie te blaszki musialem kilkakrotnie odginac - te od baterii - jak nie dzialal wcale.
nie rozbierałem swojego pilota, bo tak jak pisałem samo zamykanie drzwi w nim działa
Jak sie nie uzbrajal to mialem zepsute czujniki w drzwiach. - Ułamane jak pas przytrzasnąłęm drzwiami. Wyciagnałem sprężynke i na stale mam zwarte.
Łatwo sprawdzic czy działają - światło wewnętrzne też sterowane jest nimi przy otwarciu drzwi. Wiec jesli nie zaswieca sie przy otwarciu ktorych drzwi to jest zepsute Albo widac ze koncóka jest ułamana.
właśnie sprawdziłem te końcówki od drzwi, po otwarciu każdych z osobna światło w kabinie jest i po wciśnieciu końcówki gaśnie
Jeśli coś "grubszego" to sie nie znam |
[ Dodano: Sob Sie 18, 2012 13:09 ]
carlo napisał/a: | Ja mam ten sam pilot i szlag go trafił chyba.
Baterie wymieniałem kilkakrotnie i też go kodowałem zgodnie z instrukcją gdzieś tutaj na forum.
Poszukaj procedury kodowania pilota może to coś da.
Podobnie jak u ciebie centralny działa tylko z kluczyka sygnalizując to mrugnięciem kierunkowskazów.
Krańcówki w drzwiach sam możesz sprawdzić i przeczyścić zaśniedziałe styki.
Ewentualnie wymień uszkodzone.
Z kliknięciem u mnie w stacyjce jest podobnie.
Jak pisałem wcześniej prawdopodobnie szlag trafił pilot i z tego co wiem nie jest do dostania.
Sam osobiście nie zmieniłem jeszcze centralki na uniwersalną ale zastanawiam się nad tym.
Pozdrawiam |
no to mamy podobny kłopot:/
zaraz poszukam tej procedury kodowania ale nie jestem przekonany czy to pomoże,
[ Dodano: Sob Sie 18, 2012 13:12 ]
przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, czasem jak zamykam auto to centralny reaguje tak że zamyka i praktycznie od razu otwiera na nowo zamki, muszę wtedy drugi raz nacisnąć żeby zamknął. zdarza się to co kilka razy, nie wiem czy kwestia przypadku czy co..
marthinez - Sob Sie 18, 2012 14:16
lastfish, twój pilot nie ma nic wspólnego z alarmem.
Owszem uzbraja go i dezaktywuje, ale to samo robi kluczyk w drzwiach.
kruszan - Sob Sie 18, 2012 14:24
sprawdź końcówki przy każdych drzwiach jak napisał to carlo, prawdopodobnie tam leży problem
carlo - Sob Sie 18, 2012 17:14
Dokładnie pierwszy krok to krańcówki przy drzwiach to chyba jest najprostsze do zweryfikowania czy są ok.
Pozdrawiam
lastfish - Sob Sie 18, 2012 17:59
marthinez napisał/a: | lastfish, twój pilot nie ma nic wspólnego z alarmem.
Owszem uzbraja go i dezaktywuje, ale to samo robi kluczyk w drzwiach. |
tego nie wiedziałem:/
[ Dodano: Sob Sie 18, 2012 18:59 ]
carlo napisał/a: | Dokładnie pierwszy krok to krańcówki przy drzwiach to chyba jest najprostsze do zweryfikowania czy są ok.
Pozdrawiam |
ok, najpierw sprawdziłem je otwierając drzwi , wciskałem wtedy i patrzylem czy swiatlo gasnie wewnątrz kabiny - gasło za każdym razem
przed chwilą wykręciłem każdą po kolei przeczyściłem styki ale efektu brak.
zamykałem też z kluczyka i nic, ani kierunkowskazy ani to swiatełko czerwone co jest w drzwiach przy szybie nie zaswiecilo sie.
ide rozebrac boczki drzwi czy tam sie cos nie porozlaczalo...
marthinez - Sob Sie 18, 2012 20:13
Sprawdź jeszcze stycznik pod maską (zamknięcie) i w tylnej klapie.
lastfish - Sob Sie 18, 2012 21:04
marthinez napisał/a: | Sprawdź jeszcze stycznik pod maską (zamknięcie) i w tylnej klapie. |
a w którym miejscu on mniej więcej jest pod maską?on też ma wpływ na uzbrajanie alarmu?
kruszan - Sob Sie 18, 2012 21:08
lastfish napisał/a: | marthinez napisał/a: | Sprawdź jeszcze stycznik pod maską (zamknięcie) i w tylnej klapie. |
a w którym miejscu on mniej więcej jest pod maską?on też ma wpływ na uzbrajanie alarmu? |
tak, alarm się nie uzbroi jeśli masz nie domkniętą maskę, jeśli wszystko zawiedzie - wyjmij i obejrzyj styli, ścieżki i kondensatory w centralce alarmu może się coś upaliło... znajduje się ona w bagażniku po prawej stronie za wykładziną, aczkolwiek stawiał bym na krańcówki itp.
lastfish - Nie Sie 19, 2012 11:30
właśnie wyczyściłem styki w bagażniku -
pod maską było więcej kłopotu, wymontowałem cały zamek, wymyłem ze smaru, podgialem troche blaszke od czujnika, złożyłem i dalej alarm sie nie uzbroił.
wyjąłem centralke, wygląda niby ok widać jednak jakieś przebarwienia - wrzuciłem fotki, może ktoś sie czegoś niepokojącego dopatrzy.
|
|