Zobacz temat - [r214]wymiana rozrządu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214]wymiana rozrządu

rdgz - Pią Sie 17, 2012 16:11
Temat postu: [r214]wymiana rozrządu
Witam,
Chciałbym w moim roverku wymienić rozrząd. Poczyniłem odpowiednie kroki i zamówiłem części:pasek, napinacz, pompa wody za oszałamiającą kwotę 230 pln. Cena super niestety rozpoznanie po kosztach wymiany nie jest już takie fajne. Krótko mówiąc kwota minimalna to 300 pln. czyli ponad 100% ceny części. Dlatego też zastanawiam się czy samemu nie podejść do tematu, (czytałem kilka instrukcji na forum) wydaję się to do wykonania nawet przez takiego laika jak ja. Kolega dysponuję w miarę wyposażonym warsztatem, po rozmowie ze znajomym mechanikiem dostałem taką rade "pozaznaczaj markerem jak było po staremu i zrób tak samo z nowym" . Jak sądzicie można zaryzykować czy lepiej wypłacić 300, pojechać do mechanika , zostawić na 2 dni i odebrać. Być może ktoś już przez to przechodził lub będzie indywidualnie wymieniał, i miałby ochotę przekazać tę fachową wiedzę:)

robsson78 - Pią Sie 17, 2012 16:16

Drogo. Ja dałem 150 rok temu.
rdgz - Pią Sie 17, 2012 16:22

taniej nie znalazłem a dzwoniłem do kilku mechaników,niektórzy nawet nie chcą "rovera nie" :lol: :lol: :lol:
polofix - Pią Sie 17, 2012 17:21

rdgz napisał/a:
taniej nie znalazłem a dzwoniłem do kilku mechaników,niektórzy nawet nie chcą "rovera nie" :lol: :lol: :lol:

a jesteś pewien czy te tanie części będą pasowały do twojego roverka? masz 99r także masz nowy typ napinacza i paska. a do nowszego te rzeczy są zawsze droższe.

rdgz - Pią Sie 17, 2012 17:43

pan sprzedawca specjalista dobierał po katalogach , w razie czego będzie zwrot, ale to poza tematem, aktualne pytanie to rozkręcać czy nie rozkręcać :?: :?: :shock: :?: :?:
kzrr - Pią Sie 17, 2012 18:04

Jak masz ogarniętego kumpla, trochę wiedzy, umiejętności i narzędzi to warto spróbować dlaczego nie ;) Zawsze to trochę pln w kieszeni :)
Adrian - Pią Sie 17, 2012 20:52

kzrr napisał/a:
Zawsze to trochę pln w kieszeni
Lub głowica do remontu. :mrgreen:
leszczu - Sob Sie 18, 2012 20:25

Bardzo drogo cenią się mechanicy w twoich okolicach. Max co można wziąć za wymianę rozrządu to 180-200 zł, ale nie 300 zł :shock:
rdgz napisał/a:
aktualne pytanie to rozkręcać czy nie rozkręcać :?: :?: :shock: :?: :?:

Jak czujesz się na siłach to rozkręcaj.

Adrian - Nie Sie 19, 2012 10:13

leszczu, to jest normalna cena w naszych okolicach. :wink: Powiedziałbym nawet, że niska...
kangaroo69 - Nie Sie 19, 2012 13:22

rdgz, Masz na youtube film z wymianą krok po kroku, mój pierwszy pseudo mechanik się na tym opierał :wink: i chwała Forum bo gdybym go wtedy nie dostał to oj... :grin: a teraz masz go Ty i się baw :razz: http://www.youtube.com/watch?v=1Qn8ljQKZxA
Pozdrawiam :smile:

hudy23_1985 - Nie Sie 19, 2012 18:07

Ja u siebie wymieniałem miesiąc temu sam Pasek Napinacz i Pompe wody
Zajeło mi to 4 godziny
Jeśli potrafisz trzymać klucz w ręku to dasz rade

rdgz - Sro Sie 22, 2012 17:34

dziękuję za pomoc w najbliższym czasie biorę się do roboty, postaram się również zrobić coś w rodzaju manuala może się komuś przyda.
pozrawiam

truten23 - Pon Sie 27, 2012 23:19

Kolego, ale poradę mechanika żebyś flamastrem naznaczył to olej. Na kołach masz przecież oznaczenia. :roll:
A jak już będziesz miał wszystko na wierzchu, to obczaj czy Ci tam nic nie cieknie z uszczelniaczy, bo jeśli tak to wymień je od razu. :cool:

polofix - Wto Sie 28, 2012 08:54

truten23 napisał/a:
Kolego, ale poradę mechanika żebyś flamastrem naznaczył to olej. Na kołach masz przecież oznaczenia. :roll:
A jak już będziesz miał wszystko na wierzchu, to obczaj czy Ci tam nic nie cieknie z uszczelniaczy, bo jeśli tak to wymień je od razu. :cool:

Wtrącę się do tematu. czy ci co wymieniali rozrząd w swoich K seriach mogą polecić jakiś zestaw do wymiany? chodzi głównie o pasek [145zębów] i rolkę. nie musi być jakiś super markowy ale w miarę dobry zestaw. na allegro jest wielki galimatias z tymi paskami i napinaczami. nie można u jednego sprzedawcy kupić kompletu. bo ma albo jedno albo drugie. Dziękuję.[/fade]

truten23 - Wto Sie 28, 2012 10:49

Kolego, ja osobiście cześci do rozrządu kupuję normalnie w sklepie, nie na allegro. Tym bardziej że w sklepie sprzedaje mój znajomy :razz:
Pasek założyłem Contitecha, a napinacz nie pamiętam jaki był.
Z resztą pompę wody i napinacz zakładałem 2 rozrządy temu i nadal są ok. Więc jak teraz będę zmieniał rozrząd to pewnie pompa i rolka zostanie stara, ale to się jeszcze okaże.

robsson78 - Wto Sie 28, 2012 17:58

Polecam pompę SKF. U mnie przed wymianą pompy zanim załączał się wentylator chłodnicy, wskazówka szła lekko do góry a teraz wentylator się włącza a wskazówka ani drgnie. Wnioskuję z tego że obieg cieczy jest bdb.
kangaroo69 - Wto Sie 28, 2012 22:04

robsson78 napisał/a:
Polecam pompę SKF

Może być też INA bądź RUVILLE kolega pracuje w hurtowni i mówił że wszystkie są na łożyskach INY właśnie :wink:

polofix - Sro Sie 29, 2012 13:00

kangaroo69 napisał/a:
robsson78 napisał/a:
Polecam pompę SKF

Może być też INA bądź RUVILLE kolega pracuje w hurtowni i mówił że wszystkie są na łożyskach INY właśnie :wink:

Dziękuję wszystkim. u mnie w sklepie napinacz+pasek; wszystko firmowe ,nowego typu 225zł pompa niecałe 100zł

truten23 - Sro Sie 29, 2012 20:31

Ceny do ogarnięcia :razz:
Harry - Sro Sie 29, 2012 22:26

pompe bym bral skf, a jezeli cos tanszego to kwp, pasek gates. ew. dayco