Zobacz temat - [R416] Świece (!!!)

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Świece (!!!)

Pawel_416 - Sob Sie 18, 2012 10:52
Temat postu: [R416] Świece (!!!)
Witajcie:

Dość długo tam nie zaglądałem,gdzieś około 1.5 roku temu założyłem nowe kable razem ze świeczkami.Na to wszystko przeznaczyłem 65E.
Dziś postanowiłem zajrzeć na moje świece.

Przez jakiś czas ,ciężko nie odpalał,ale nie łapał na styk.
Więc coś mi mówiło żeby tak luknąć.
Dodam jeszcze że nie dawno był wymieniany rozrusznik.
Z czterech świec ,dwie były praktycznie nie dokręcone,dlaczego?
Było tam trochę oleju,na jednej z nich.
Teraz pytanie,czy to pod wpływem ciepła się poluzowały,odkręciły się same?
Jakie są tego inne skutki,po mimo tego z tym odpalaniem,co może się stać innego dla silnika...itp...???

Pozdro,i dziękuję za podpowiedzi.

utal - Sob Sie 18, 2012 13:49

Same świece raczej się nie odkręciły, przypuszczam, że jak wymieniałeś poprzednio to jest najzwyczajniej w świecie za słabo dokręciłeś;)... jeśli chodzi o konsekwencje dla silnika to raczej nie ma co panikować. Tam gdzie nie było iskry automatycznie mieszanka się nie spalała dlatego problem z rozruchem;-) Jeżeli po wymianie na nowe świece jest wszystko ok to się nie przejmuj tylko jeździj;-)
Pawel_416 - Sob Sie 18, 2012 17:06

Dzięki za pomoc...wyczyściłem wszystko przed założeniem kable,tą kopułkę,świece.
Założyłem nawet stare i nic,nie odpala ;/
Zobaczę jeszcze raz.
Pozdro

Adrian - Sob Sie 18, 2012 17:23

Sprawdź, czy dobrze pod kopułkę kable podłączyłeś (tzn. czy została zachowana odpowiednia kolejność).
Pawel_416 - Sob Sie 18, 2012 17:57

No hej:
...no tak,ten kabel środkowy nie łączył dobrze.
Odpalił,ale dalej się trochę męczy ?!
Ta kopułka też za dobrze nie wygląda od środka :/
Te części metalowe od środka które przekazują prąd,nie wyglądają super :)
No cóż raczej chyba ,pomimo tego że świece były nie dokręcone,to niebawem muszę wymienić tą kopułkę i palec?
Dzieki za pomoc.
Jeszcze jedno,z jaką siłą dokręcamy świece?

Pozdro,masz pkt :D

Adrian - Sob Sie 18, 2012 17:59

Pawel_416 napisał/a:
Te części metalowe od środka które przekazują prąd,nie wyglądają super
Przeczyściłeś je drobnym papierem ściernym?
Cytat:
Jeszcze jedno,z jaką siłą dokręcamy świece?
A świece, to na oko, z wyczuciem. :wink:
Wikinger - Sob Sie 18, 2012 18:02

A przed wykręceniem odpalał? Jeśli nie to może kopułka się już skończyła. U mnie ten węgielek w środku jak wystawał na jakieś 2mm to już nie łapał. Po wymianie palił od ręki. A co do kabli to lepiej wypinać pojedynczo :razz: Tak bezpieczniej.
Pawel_416 - Sob Sie 18, 2012 18:06

Tak wszystko,szczotką drucianą świece,od środka tak oczyścicie poleciał papier,nawet takim sprayem specjalnym do takich elektrycznych elementów.
Wyczyszczone zostało wszystko.

[ Dodano: Sob Sie 18, 2012 20:06 ]
tak przed zabraniem się do tego,wcześniej normal był przy przekręceniu kluczyka,tylko piszę,zabrałem się do tego ,bo nie łapało coś przy świecach :)

leszczu - Sob Sie 18, 2012 20:31

Pawel_416 napisał/a:
Było tam trochę oleju,na jednej z nich.

O to niedobrze świadczy o kondycji silnika. :neutral:

utal - Nie Sie 19, 2012 09:42

Palec i kopułka to nie jest duży koszt, dlatego lepiej wymień komplet i będziesz miał spokój. A kolejność kabli w kopułce jest taka: 1-2-4-3 ;-)
Pawel_416 - Nie Sie 19, 2012 14:55

a to że jest kolejność ,to nie wiedziałem,tam coś wskazuje na to(1.2.3.4)?
Adrian - Nie Sie 19, 2012 14:57

No myślałem, że to sprawdziłeś... :wink: No kopułce masz cyferki napisane. Kabel z pierwszego cylindra trzeba podpiąć pod 1 i z resztą zrobić analogicznie.
utal - Nie Sie 19, 2012 17:57

Tak jak piszeAdrian, jak źle założyłeś kable - czytaj, niezgodnie z numeracją na kopułce, to miałeś zły zapłon, a co za tym idzie problemy z odpaleniem i pracą silnika;-)
Pawel_416 - Nie Sie 19, 2012 22:21

ok na kopułce znajdę literki,ale proszę jeszcze o jedną podpowiedz,jak stanę na wprost silnika,to od której strony liczyć gdzie są wkręcone świece?(od lewej 1.2.3.4...czy od prawej)
Lub kabel najdłuszy to nr.1 czy 4?

sTERYD - Pon Sie 20, 2012 00:03

od pokrywy rozrządu masz 1 od szkrzyni biegów 4 :cool: