Zobacz temat - [R416] Czy to komputer padł? sonda lambda

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Czy to komputer padł? sonda lambda

psyho99 - Pon Sie 20, 2012 12:45
Temat postu: [R416] Czy to komputer padł? sonda lambda
Do rzeczy:
Samochód pali dużo ok. 15l/100km gazu (sekwencja Zavoli)
Ma muła (pewnie przez to, że go zalewa) - benzyna gaz niema znaczenia
Jak mu sie wdepnie do dechy to szarpie (pewnie przez to, że go zalewa)

Sonda lambda została wymieniona. Byłem u mechanika - podłączyliśmy go pod kompa - okazało się, że nie odczytuje wogóle wskazań sondy. Stała wartość chyba 0,49V.
(pod oscyloskopem sonda pracowała - sprawdzone)
Co ciekawe niema na komputerze błędu sondy! Można odłączyć ją całkowicie - błędu nie załapie. Jak się odłączy np. czujnik temp albo inny czujnik, komputer dobrze reaguje i ma błąd który można wykasować. Z sondą jest inaczej tak jakby się zawiesił komputer i nie ma błędu, nie wiem...
Doszedłem do wniosku - zresztą mechanik tak sugerował - że to może być wina komputera!

Teraz pytanie do fachowców czy to faktyznie wina komputera i jego wymiana pomoże?

sTERYD - Pon Sie 20, 2012 12:57

psyho99 napisał/a:
Byłem u mechanika - podłączyliśmy go pod kompa - okazało się, że nie odczytuje wogóle wskazań sondy. Stała wartość chyba 0,49V.

w tych komputerach to normalne kiedy nie ma kontaktu z sondą. Potrafi się też zatrzymać na 0,8 V. Prawdopodobnie więc po prostu gdzieś jest przerwa w obwodzie pomiarowym sondy. Dziwne, że na gazie też wariuje, bo wtedy zamiast sondy powinien działać emulator od gazu. Może to z nim jest coś nie tak, albo po prostu tam jest jakaś przerwa w obwodzie...

psyho99 - Pon Sie 20, 2012 13:03

Mechanior siedział długo i sprawdzał czy jest połączenie sonda-komputer i wyszło mu, że wszystko gra. Ja zresztą też multimetrem ile mogłem to sprawdziłem między sondą a wtykami do kompa i połączenie jest.

Podłączałem też swojego PC pod interfejs LPG i tam to samo mi pokazywało stała wartość z sondy 0,49V.

Czyli to raczej nie komputer?
Jakaś porada co można jeszcze sprawdzić albo spróbować naprawić?

leszczu - Pon Sie 20, 2012 13:47

A możesz podać numery swojego kompa ?? MKC ...??
psyho99 - Pon Sie 20, 2012 15:51

leszczu napisał/a:
A możesz podać numery swojego kompa ?? MKC ...??

MKC 103480