|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS] Brzęczenie (zaworu, czujnika)?
szylozbi - Czw Sie 23, 2012 16:58 Temat postu: [MG ZS] Brzęczenie (zaworu, czujnika)? Założyłem nowy temat, bo nie znalazłem wyczerpującej i dokładnej odpowiedzi na forum.
Problem jest taki, że część która jest na zdjęciu po odpaleniu silnika przez około minutę brzęczy a potem się wycisza. Nie wiem co to dokładnie jest, wg Autodaty jest to zawór elektromagnetczny recyrkulacji spalin, a na allegro ta część jest sprzedawana jako zawór podciśnienia. Do czego służy ta część i czy powinna tak brzęczeć ?
IROLA - Czw Sie 23, 2012 20:59
"Nie wiem co to dokładnie jest" ... Jeżeli chodzi o tą część na zdjęciu to według numeru WW 100050 (znalazłem na allegro) to "ZAWÓR PODCIŚNIENIA TURBINY ".
bizon - Czw Sie 23, 2012 21:04
jest to zawor podcisnienia do egr-a i serwa. jutro sprawdze czy u mnie brzeczy, ale cos mi swita ze ktos kiedys juz o tym wspominal i to bylo normalne
[ Dodano: Czw Sie 23, 2012 22:04 ]
IROLA napisał/a: | ZAWÓR PODCIŚNIENIA TURBINY ". |
z turbina to on niewiele ma wspolnego
IROLA - Czw Sie 23, 2012 21:07
Jak pisałem: "(znalazłem na allegro)" (może mnie nie opi.... za : http://allegro.pl/rover-2...2394151925.html - lecz to na moje usprawiedliwienie...
Kobi84 - Czw Sie 23, 2012 22:34
To elektrozawór EGR. Brzęczy gdy jest otwarty. Czyli działa EGR.
szylozbi - Pią Sie 24, 2012 08:03
Dzięki za pomoc, właśnie o to mi chodziło.
Igor_Op - Czw Lip 13, 2017 19:02
Pozwolę sobie odkopać temat i zadać pytanie uzupełniające:
Ja dopiero od kilku dni zacząłem słyszeć to brzęczenie (jeśli ktoś jest ciekaw, zapraszam do zaprzyjaźnienia się z dźwiękiem tutaj) i towarzyszą mu jakby delikatnie wyższe obroty biegu jałowego. Po kilkunastu sekundach brzęczenie ucicha i silnik wraca do "normalnej" pracy. I jeśli to nie coś innego wydaje ten odgłos, to jest to również słyszalne w kabinie. Czy to już kwalifikuje rzeczony element do podjęcia działań w kierunku naprawy/wymiany go?
Pozdrawiam,
Igor
|
|