|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200]Kilka Pytań Dotyczących Roverka
Speedy2203 - Pią Sie 24, 2012 19:22 Temat postu: [r200]Kilka Pytań Dotyczących Roverka Witam
Piszę Tu na forum swojego pierwszego posta. Mam kilka pytań odnośnie mojej 214.
1. Wymieniałem rozrząd i po wymianie słyszę dziwny dźwięk w silniku podobny do wirującej pralki. Dodając odrobinę gazu słyszalny jest wyraźniej. Zaznaczam ze przed wymianą tego nie było.
2. Pewnego dnia wróciłem z trasy zrobiłem 540 km i nic się po drodze nie działo. Idąć na drugi dzień odpalam samochód i widzę ze kontrolka ABS nie gaśnie. Na początku zapalała się po naciśnięciu kilka razy hamulca i świeciła teraz świeci już na stałe i ABS przestał działać.
3. Gdy silnik się nagrzeje dobrze to zawieszają mi się obroty tak jak by ktoś wciskał mi pedał gazu i żeby się odwiesiły muszę dodać trochę gazu.
tronsek - Sob Sie 25, 2012 08:49
Speedy2203 napisał/a: | Wymieniałem rozrząd i po wymianie słyszę dziwny dźwięk w silniku podobny do wirującej pralki. | Zapewne masz za mocno naciągnięty pasek rozrządu i to on tak świszczy. Poluzowanie załatwi sprawę.
leszczu - Sob Sie 25, 2012 09:03
tronsek napisał/a: | Speedy2203 napisał/a:
Wymieniałem rozrząd i po wymianie słyszę dziwny dźwięk w silniku podobny do wirującej pralki.
Zapewne masz za mocno naciągnięty pasek rozrządu i to on tak świszczy. Poluzowanie załatwi sprawę. |
Speedy2203, wiesz jaki masz napinacz Jaki masz kolor korka wlewu oleju
Speedy2203 napisał/a: | 2. Pewnego dnia wróciłem z trasy zrobiłem 540 km i nic się po drodze nie działo. Idąć na drugi dzień odpalam samochód i widzę ze kontrolka ABS nie gaśnie. Na początku zapalała się po naciśnięciu kilka razy hamulca i świeciła teraz świeci już na stałe i ABS przestał działać. |
Albo któryś z czujników padł, albo pierścień na przegubie się rozleciał.
Speedy2203 napisał/a: | 3. Gdy silnik się nagrzeje dobrze to zawieszają mi się obroty tak jak by ktoś wciskał mi pedał gazu i żeby się odwiesiły muszę dodać trochę gazu. |
Na początek popuść lekko linkę gazu przy przepustnicy. Możesz też lekko przeczyścić przepustnice w środku. Jak to nie pomoże, to już tylko wymiana wchodzi w grę i to najlepiej już na metalową przepustnicę.
Speedy2203 - Sob Sie 25, 2012 17:01
Zrobiłem zdjęcie silnika aby wiedzieć o co chodzi z tym korkiem wlewu oleju. I mam takie pytanie czy ten pasek można samemu poluźnić jeśli tak to jak?
leszczu - Sob Sie 25, 2012 18:54
Tak jak przypuszczałem. Prawdopodobnie będziesz miał automatyczny napinacz. Najlepiej to samemu sprawdzić. Zdejmij osłonę rozrządu i zrób fotę co tam zastałeś.
|
|