Zobacz temat - [MGF] Zwarcie

Forum Klubu ROVERki.pl

MGF i MG TF - [MGF] Zwarcie

Madis - Pon Sie 27, 2012 19:20
Temat postu: [MGF] Zwarcie
Witam, piszę ten temat ponieważ wiem, że problem ten jest dosyć popularny wśród MGF'ów więc może przyda się też komuś innemu. Chodzi o to, że w momencie naciśnięcia pedału hamulca żarzy się kontrolka świateł przeciwmgielnych tylnych. Oprócz kontrolki koło zegarów żarzy się również przycisk od ich właczania. Żeby tego było mało w momencie włączenia kierunkowskazu w lewo problem narasta, kontrolki świateł przeciwmgłowych mrugają w rytm kierunkowskazu a czasami jest tak, że kierunkowskaz zaczyna przyspieszać mruganie do takiego stopnia jak zachowuje się przy spalonej żarówce. Problem występuje tylko gdy wciśnięty jest pedał hamulca. Zauważyłem, że przy kierunkowskazie w prawo problem również występuje ale mniej gwałtownie. Z zewnątrz to wygląda tak, że bez hamulca kierunki działają normalnie a gdy wciśnie się hamulec i zapalą się światła stop to mrugają na przemian z osłabioną mocą. Problemu szukać zacząłem oczywiście na lampie ale nic nie znalazłem. Jedyne co zaobserwowałem to po wypięciu kostki z tylnej lampy i sprawdzeniu jej miernikiem na wszystkich pinach (a jest ich chyba 7) miernik pikał. Gdzie mogę szukać usterki? Napisałem wcześniej, że to chyba dosyć popularna usterka bo w samym Krakowie jechałem już za dwoma MGF'ami, które miały to samo co mój :) Z góry dzięki za pomoc.
Michal73 - Nie Wrz 23, 2012 21:02

mam podobnie i nie mam pojęcia co z tym zrobić, wychodzę z założenia że puki nic nie eksploduje da się jeździć ;)
Madis - Pon Wrz 24, 2012 19:13

No właśnie ja sie boje że niedługo eksploduje i zgaśnie wszystko :D Będe miał chwile czasu to sam pogrzebie i jak wpadne na jakiś trop to dam znać.
flapjck1 - Pon Wrz 24, 2012 21:17

zacznijcie chlopaki od masy na silniku, potem masa na aku, a na koncu masy do kompa i instalacji :)

masa na silniku pewnie juz prawie zupelnie urwana ;)

Michal73 - Pon Paź 01, 2012 12:44

Ja swoje zwarcie naprawiłem, mam niestandardowe tylne lampy które mają dłuższe kable i kostkę łącząca instalacje wepchnąłem głęboko pod wykładzinę która zamokła doprowadzając do małego zwarcia.