|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Problem ze światłami mijania, drogowymi
Leoon - Sro Sie 29, 2012 11:29 Temat postu: [R25] Problem ze światłami mijania, drogowymi Witam,
Mam spory problem z elektryką w moim kochanym Roverku, przy włączaniu świateł mijania wywala mi bezpiecznik 10A od prawego światła mijania, po włączeniu długich świecą się kilkanaście minut i wywala także bezpiecznik 10A, Przy czym jak włączę wycieraczkę tylną (nie wiem jak z przednią wycieraczką) to wywala jedno światło długie od razu.
Bywało tak, że gdy włączałem spryskiwacze tylnej wycieraczki przy włączonych światłach mijania, zapałała się- mrygała (słabo) kontrolka od drogowych świateł.
Acha kilka razy przy wywalonym bezpieczniku od światłą mijania prawego gdy włączałem drogowego załączały się spryskiwacze przedniej szyby po wyłączniu drogowych spryskiwacze się wyłączały masaaakra...
Co może być przyczyną takiego zjawiska? Nadmienię że w tamtym roku naprawiałem, zabezpieczałem i przedłużałem wiązkę kablową i raczej to nie powinno być to.
Może ktoś mógł by mi podrzucić schemat świateł itp z Rave to bym się pobawił Niestety mój komp jest zbyt zamulony i Rave się wieszą
Pozdrawiam i Bardzo Proszę o pomoc bo do i z pracy po nocach ciężko tak jeździć
tronsek - Sro Sie 29, 2012 11:41
A wiązka tylnej klapy jest w porządku
brkzzz - Sro Sie 29, 2012 11:50
Leoon, może zajrzyj do tej wiązki jeszcze raz? Posprawdzaj też wszystkie masy. Zmierz napięcie na aku, powinno być 12V na wyłączonym i 14V na włączonym silniku.
Leoon - Sro Sie 29, 2012 13:22
ok, zaraz posprawdzam i odpiszę.
A może jakiś przekaźnik?
Harry - Sro Sie 29, 2012 13:28
wiązka w tylnej klapie na 100% obejrzyj ja dokladnie
Leoon - Czw Sie 30, 2012 07:07
racja, znowu ta cholerna wiązka 6 przewodów poprzecieranych i jeden różowy pęknięty
Dzięki wszystkim za pomoc "+" dla wszystkich
[ Dodano: Czw Sie 30, 2012 08:07 ]
niestety problem z przepalaniem się bezpieczników 10A na prawym świetle mijania i na drogowym powrócił w takim samym stylu drogowe wywaliło po kilku km...
Może znowu kable w wiązce poszły? już sam nie wiem...
brkzzz - Czw Sie 30, 2012 15:27
A w jaki sposób naprawiłeś wiązkę?
Harry - Czw Sie 30, 2012 15:50
do przerwanej wiązki przylutuj trochę przewodu, żeby przedłużyć wiązkę i zaizoluj to za pomocą koszulek termokurczliwych
Leoon - Czw Sie 30, 2012 16:01
brkzzz napisał/a: | A w jaki sposób naprawiłeś wiązkę? |
cyna + lutownica
może któryś z nieprzerwanych wcześniej przewodów zakończył swój żywot
brkzzz - Czw Sie 30, 2012 19:57
Polecam metodę przedłużania wiązki, którą sam zastosowałem i gwarantuje spokój na lata;
-wiązkę przedłużasz o min. 20cm (po 10 cm na stronę od miejsca zgięcia w gumowym elemencie) i co jakiś czas (np. pół roku) przesuwasz wiązkę o min.2cm, aby na zginanie co te pół roku pracował inny przekrój)
-te 20cm to długość najkrótszego wlutowanego odcinka, każdy następny jest o 2cm na stronę (czyli razem 4cm) dłuższy, aby miejsca łączeń mijały się
-w sumie masz 10 przewodów lgy (linka w osłonie polwinitowej); 2x2.5mm2, 5x1.0mm2, 3x0.5mm2, jeśli uda Ci się zdobyć, osłona silikonowa będzie lepsza
-miejsca lutów zabezp. koszulkami
-wyciągając wiązkę z klapy zostaw w niej sznurek, dużo łatwiej będzie ją potem przeciągnąć z powrotem
-nie zapomnij odłączyć złączek od 3 światła stop (na górze klapy) i ogrzewania szyby (w połowie słupka)
-radzę wyjąć całą wiązkę i obejrzeć czy są uszkodzenia w innych miejscach, ja robiąc to na tip-top w sumie musiałem dosztukować 687cm przewodów (najkrótszy odc. miał 58cm)
OPIS ZE STRONY MG-Rover.org:
Rover 200/25/MG ZR Tailgate Wire Colours & Functions
Pink -------------- 1.0 square mm - Central Door locking - wire 2 (all models mk1 and mk2 except 2004 mk2 onwards where wire 2 is ground wire)
Light Green/Grey -- 1.0 square mm - Rear Screen Wiper Motor - wire 1
Brown/Green ------ 1.0 square mm - Rear Screen Wiper Motor - wire 2
Red/Green -------- 1.0 square mm - Rear Screen Wiper Motor - wire 3
Red/Orange ------- 0.5 square mm - Rear Number Plate Lamp - live wire
Leoon - Pią Sie 31, 2012 19:35
dzięki. Zajmę się tym w poniedziałek i poinformuje o rezultatach
Jawaa - Sob Wrz 01, 2012 18:04
Ja mam inny sposób, pewniejszy według mnie Wywalasz całą tą wiązkę od klapy aż do kostki, tej za lampą. Kupujesz inne przewody, różne kolory. Chodzi o to by przewody były giętkie, miękkie ( nie wiem jak to określić) - takie że przy nawet całkowitym zgięciu nic im nie jest. potem wszystko wpychasz z powrotem na swoje miejsce i święty spokój
Leoon - Sob Wrz 01, 2012 19:24
i tak właśnie planuje zrobić
brkzzz - Sob Wrz 01, 2012 19:38
Jawaa napisał/a: | Chodzi o to by przewody były giętkie, miękkie ( nie wiem jak to określić) - takie że przy nawet całkowitym zgięciu nic im nie jest. |
To właśnie wspomniana przeze mnie osłona silikonowa.
Leoon - Nie Wrz 30, 2012 08:12
wymieniłem od "podstaw" całą wiązkę i problem dalej sie powtarza... może to faktycznie jakiś przekaźnik?
|
|