|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Kody błędów 28 29, a gaśnięcie silnika przy ruszaniu
procl - Nie Wrz 02, 2012 21:10 Temat postu: [R420] Kody błędów 28 29, a gaśnięcie silnika przy ruszaniu Powitać!
Ostatnio zauważyłem niepokojące objawy w swoim Roverze - do niedawna na jedynce lub wstecznym przy puszczaniu pedału sprzęgła auto płynnie ruszało. Teraz muszę wciskać od razu gaz, bo inaczej silnik gaśnie, a do tego mam wrażenie, że na niskich obrotach słabo reaguje na dodawanie gazu.
"Wybłyskałem" sobie kody błędów 28 i 29, czyli coś z przepływomierzem powietrza (nie mogłem znaleźć na forum tematów związanych z tymi błędami). Tak na szybko (przed zapadnięciem zmroku) obejrzałem kable, wymontowałem przepływomierz i go trochę przeczyściłem (nie ma różnicy w pracy silnika przy podpiętym przepływomierzu i bez), ale tutaj wszystko wygląda na pierwszy rzut oka w porządku.
I tu pojawia się pytanie: gdzie dalej szukać przyczyny tych błędów, czy to może być powiązane z objawami, które opisałem na początku?
bizon - Pon Wrz 03, 2012 10:41
moze jedno z drugim nie ma nic wspolnego, moze problem z paliwem np filtr
procl - Pon Wrz 03, 2012 20:36
Filtr paliwa wymieniłem na początku roku, więc chyba to nie to. Paliwo tankuję zawsze w tych samych miejscach i nigdy nie było problemów (ani w Roverze, ani w drugim aucie).
Na razie toczę się powoli, bardziej mnie zastanawiają te błędy. Miał już ktoś do czynienia z błędami 28 i 29?
luki_pj - Pon Wrz 03, 2012 21:30
Ja od kiedy kupiłem samochód mam błędy 27 i 29 co wskazuje za pewnie na uszkodzoną przepływkę. Jako ze piszą na forum że w moim przypadku nie ma co wymieniać bo i tak różnicy nie zobaczę, to tego nie robię i nie ruszam
Sprawdź tak w imię zasad czy masz czysty filtr powietrza, choć pewnie przyczyny gaśnięcie należy szukać gdzie indziej. Bo rozumiem że jak się rozpędzisz to jakoś jedzie czy raczej zamula?
Zbadaj w jakim stanie sprzęgło masz.
procl - Czw Wrz 06, 2012 23:26
luki_pj napisał/a: | Ja od kiedy kupiłem samochód mam błędy 27 i 29 co wskazuje za pewnie na uszkodzoną przepływkę. Jako ze piszą na forum że w moim przypadku nie ma co wymieniać bo i tak różnicy nie zobaczę, to tego nie robię i nie ruszam |
Właśnie też wyczytałem, że nie ma różnicy w jeździe z przepływką i bez, ale czy to nie ma wpływu na np. spalanie albo coś innego?
luki_pj napisał/a: | Sprawdź tak w imię zasad czy masz czysty filtr powietrza, choć pewnie przyczyny gaśnięcie należy szukać gdzie indziej. Bo rozumiem że jak się rozpędzisz to jakoś jedzie czy raczej zamula? |
Filtr powietrza wymieniałem niedawno, a jak już ruszę z miejsca to auto normalnie się toczy.
luki_pj napisał/a: | Zbadaj w jakim stanie sprzęgło masz. |
A można zbadać sprzęgło w jakiś sposób niewymagający dobierania się do niego?
Bialy1990 - Pią Wrz 07, 2012 09:09
Witam kolegów a ja mam taka sytuacje ze jade gaz do oporu i powyzej 2tys obrotów szarpie i tez mam blendy 28 29
kychu5 - Pią Wrz 07, 2012 21:04
Witam.
Radził bym sprawdzić bezpieczniki które znajdują się w komorze silnika a jak nie to te które znajdują się w kabinie.Miałem styczność z podobnym problemem i okazało się że był walnięty bezpiecznik od silnika i komputer świrował
Pozdrawiam
Kolego Bialy1990 sprawdź filtr paliwa ,gruchę a jak nie to przedmuchaj kompresorem przewód paliwowy ten co leci z baku bo może być zatkany.
Bialy1990 - Nie Wrz 09, 2012 09:33
Witam no i przedmuuchałem ten przewód i filtr nowy i nic niepomogło
luki_pj - Nie Wrz 09, 2012 19:34
procl napisał/a: |
A można zbadać sprzęgło w jakiś sposób niewymagający dobierania się do niego? |
odpalasz samochód, wrzucasz najwyższy bieg i ruszasz jak zawsze... jak Ci się uda ruszyć to znaczy że sprzęgło, jeżeli silnik zgaśnie to dobrze.
procl - Sro Wrz 19, 2012 00:27
luki_pj napisał/a: |
odpalasz samochód, wrzucasz najwyższy bieg i ruszasz jak zawsze... jak Ci się uda ruszyć to znaczy że sprzęgło, jeżeli silnik zgaśnie to dobrze. |
Na piątce przy baaardzo powolnym puszczaniu pedału auto rusza do przodu z początku, ale przy końcówce sprzęgła gaśnie. Czy to już czas zacząć się martwić o sprzęgło?
W ogóle dziwna sprawa - efekt gaśnięcia przy ruszaniu zanikł ostatnio, chociaż dalej wydaje mi się, że auto słabiej reaguje na gaz niż wcześniej. Jedyne co zrobiłem to wymieniłem olej w silniku, dolałem płynu chłodniczego (bo się coś pustawo zrobiło w zbiorniczku wyrównawczym), a także kolejny raz wypiąłem przepływkę i ją przedmuchałem.
Pimpa - Czw Wrz 20, 2012 10:51
Serwus wszystkim;)
Proponuję sprawdzić wtyczkę z przewodami która idzie do pompy paliwa, miałem identyczne objawy Problem pojawił się gdy wybrałem się na wakacje w Góry Bystrzyckie, a tam drogi na podjazdach gorsze jak na Ukrainie, tak mi wytrzęsło auto że się wtyczka poluzowała na pompie właśnie;) Więc i przy ruszaniu gasł, i szarpał w trakcie jazdy właśnie w okolicach 2 tys obrotów. Mam nadzieję, że problem u Ciebie znajdzie takie właśnie rozwiązanie.
Pozdrawiam
|
|