|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 Si] Śruba mocująca wahacz
banek - Sro Wrz 05, 2012 10:25 Temat postu: [214 Si] Śruba mocująca wahacz Witam
Podczas wymiany wahacza w moim roverku pękła śruba mocująca wahacz do nadwozia (ta która przechodzi przez tuleje). Z tego profilu wystaje tylko teraz tak z 3mm tej śruby. Da sie jakos rozebrać ten profil żeby wykręcić resztę tej śruby?? Ewentualnie jakoś inaczej ją wydobyć??
ADI-mistrzu - Sro Wrz 05, 2012 10:46
Wykrętakiem spróbuj.
Harry - Sro Wrz 05, 2012 12:00
skoro jeszcze wystaje, to możesz spróbować ją naciąć i wkrętakiem wykręcić, ew. kombinerkami złapać (szczypcami uniwersalnymi) lub długimi szczypcami
andy1251 - Sro Wrz 05, 2012 18:32
Harry napisał/a: | skoro jeszcze wystaje, to możesz spróbować ją naciąć i wkrętakiem wykręcić, ew. kombinerkami złapać (szczypcami uniwersalnymi) lub długimi szczypcami |
Skoro mu się urwała, to akurat śrubokrętem pójdzie...
Ale zaraz... Skoro przechodzi przez tuleję metalowo - gumową, to wystarczy ją wybić i po problemie.
Harry - Sro Wrz 05, 2012 19:07
andy1251 napisał/a: | Skoro mu się urwała, to akurat śrubokrętem pójdzie... |
chyba nie dokladnie przeczytałeś, napisałem, żeby ją naciął i wtedy spróbował wkrętakiem. To jest zwykła śruba metryczna,a łeb ma sześciokątny
jeszcze możesz zakupić zestaw do zerwanych śrub
tego typu jest lepszy,ale są drogie
[ Dodano: Sro Wrz 05, 2012 20:07 ]
andy1251 napisał/a: | Ale zaraz... Skoro przechodzi przez tuleję metalowo - gumową, to wystarczy ją wybić i po problemie. |
gumowa tuleja jest w wahaczu,a jak urwał łeb śruby to wahacz mu zejdzie, tylko z mocowania jej nie może wykręcić. Tak zrozumiałem
banek - Sro Wrz 05, 2012 21:29
Wahacz jest wyjęty.Tylko w tym gnieździe do którego wkręca się śrubę został kawałek. Próbowałem wykrętakami do zerwanych śrub ale nie da się jej nawet ruszyć. Pozostaje chyba tylko rozwiercić na wylot...
chudson - Sro Wrz 05, 2012 21:43
Nie ma tam dojścia do gwintu w belce więc jak rozwiercasz to uważaj żeby nie rozwalić wspawanej tam nakrętki. Miałem kiedyś taki problem ,że dokręcając ta nakrętka mi sie urwala w środku belki i dupa dokręcić nie mogłem kupiłem drugą belkę. W przeciwnym wypadku zostaje rozcięcie belki , wspawanie nakrętki nowej i zespawanie belki.
Tak wogóle to malutkie te śrubki zrobili jak na element zawieszenia.
banek - Sro Wrz 05, 2012 21:49
A dało by rade to tak przewiercić żeby włożyć od drugiej strony śrubę imbusową i nakrętkę od strony gdzie oryginalnie wchodziła śruba. Czyli odwrotnie niż jest teraz...
|
|