Zobacz temat - [R200] Immo dziwne zachowanie.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Immo dziwne zachowanie.

robsson78 - Wto Wrz 11, 2012 18:50
Temat postu: [R200] Immo dziwne zachowanie.
Zauważyłem dziś zmianę w zachowaniu immobilisera. Centralny zamontowany z oddzielnym pilotem + Lucas 3TXA od immo. Napiszę jak było kiedyś i jak jest teraz.
Kiedyś: zamykam centralny i uzbrajam alarm, dioda pomiędzy zegarami zaczyna szybko migać, po kilku sekundach alarm się uzbraja i dioda miga cyklicznie ale wolniej.
Teraz: zamykam centralny i uzbrajam alarm, dioda pomiędzy zegarami nie miga tak jak wcześniej, nie miga wcale, po kilku sekundach alarm się uzbraja i dioda miga cyklicznie ale wolniej.
Zaznaczam że alarm działa bo po otwarciu drzwi włącza się klakson, niepokoi mnie tylko dla czego kiedyś migała szybko przed uzbrojeniem alarmu a teraz nie miga ?

flapjck1 - Wto Wrz 11, 2012 18:51

wymieniales baterie w pilocie ostatnio?
robsson78 - Wto Wrz 11, 2012 18:52

Nie
leszczu - Wto Wrz 11, 2012 19:04

Prawdopodobnie bateria w pilocie jest już słaba. Trzeba będzie wymienić.
robsson78 - Wto Wrz 11, 2012 19:12

Może.... ale dziwne jest to że działa bez problemu i zmniejszonego zasięgu też nie zauważyłem. Mam jeszcze drugi komplet pilotów, jutro je sprawdzę.

A tak z ciekawości ile działają takie baterie ? bo ja już ponad trzy lata mam Roverka i nie wymieniałem a poprzedni właściciel podejrzewam że też przed sprzedażą nie wymieniał.

Harry - Wto Wrz 11, 2012 20:02

Cytat:
Baterie pilota wystarczają w przybliżeniu
na trzyletnią eksploatację, w zależności
od intensywności używania. Konieczność
wymiany baterii będzie sygnalizowana przez
następujące objawy:
 Błyskanie lampki kontrolnej alarmu
(w zestawie wskaźników) z dużą
częstotliwością, w okresie pomiędzy
użyciem pilota a otwarciem drzwi.
 Zmniejszenie zasięgu pilota.

cytat z instrukcji obsługi

robsson78 - Sob Wrz 15, 2012 11:47

Drugim pilotem dział tak jak dawniej, czyli (miga) jak trzeba. Co ciekawe, po użyciu drugiego pilota wróciłem do tego starego (bez wymieniania baterii) i też działa jak dawniej. Dziwne, może jestem przewrażliwiony a może rzeczywiście bateria się już kończy lecz cytat z instrukcji że objawy kończącej się baterii to błyskanie lampki kontrolnej alarmu (w zestawie wskaźników) z dużą częstotliwością, w okresie pomiędzy użyciem pilota a otwarciem drzwi trochę mi nie pasuje, bo u mnie jest miganie jak uzbrajam alarm a tak chyba powinno być.
leszczu - Sob Wrz 15, 2012 15:28

Jeśli wszystko teraz jest w porządku, to nie przejmuj się na zapas. :grin: