|   | 
								Forum Klubu ROVERki.pl
  | 
								  | 

MGF i MG TF - [MGF] Obsługa alarmu... 

Zizou - Pon Wrz 24, 2012 20:56 Temat postu: [MGF] Obsługa alarmu... Hmmm... Jako że jestem świeżo upieczonym posiadaczem MGF ma pytanie w kwestiach alarmu a konkretnie wytłumaczenie kilku zjawisk tzn.:

- Auto stoi zamknięte i lampka od alarmu mruga, podchodzę, klikam kluczykiem wsiadam, pali się światło w nogach odpalam, jadę, wysiadam, zamykam drzwi klikam znów mruga i jest OK. (Gdy jest otwarty dach mogę przy zamkniętym samochodzie wszystko z niego wyjąć alarm włącza się tylko gdy otworzę przednią maskę)

- Druga sytuacja: auto stoi zamknięte podchodzę naciskam pilota- otwieram, od razu naciskam pilota- zamykam i lampka alarmu wraz z światłami w nogach cały czas się świeci. (Gdy jest otwarty dach mogę przy zamkniętym samochodzie wszystko z niego wyjąć alarm włącza się tylko gdy otworzę przednią maskę) muszę otworzyć pilotem, otworzyć drzwi, zamknąć drzwi nacisnąć przycisk i po chwili światła gasną i lampka mruga...

- To w sumie kiedy auto jest bezpieczne, dlaczego nie działa alarm gdy przy otwartym dachu grzebie w schowkach i w ogóle. Jak to jest z tym zachowaniem kontrolki?

- Dlaczego raz wsiądę i odpala normalnie, a kolejnym razem, nie można i muszę użyć pilota (immo)   ? Od czego to zależy?
												 leszczu - Wto Wrz 25, 2012 11:33

| Zizou napisał/a: | 	 		  | - Dlaczego raz wsiądę i odpala normalnie, a kolejnym razem, nie można i muszę użyć pilota (immo)  ? Od czego to zależy? | 	  

Może już warto wymienić baterię w pilocie   
												 Zizou - Wto Wrz 25, 2012 11:55
  Baterie nowe...
												 leszczu - Wto Wrz 25, 2012 11:58

| Zizou napisał/a: | 	 		  | Baterie nowe... | 	  

To wygląda na to, że pilot powoli zaczyna szwankować. Masz drugi pilot   
												 Zizou - Wto Wrz 25, 2012 12:08
  Hmmm... Nie mam drugiego, ale nie widzę związku, ktoś jeszcze mi powiedział że jeżeli otworzę samochód i po jakiś czasie go nie odpalę (z 2 minuty) to muszę nacisnąć na pilocie (immo) i działa. Ale jakoś mi to nie wychodzi.

Najbardziej mnie ciekawi czemu raz lampka mruga, a raz nie- mimo że zamknięty... i jaki t oma związek z drzwiami, bo zawsze jak otworze drzwi i zamknę to alarm mruga...
												 leszczu - Wto Wrz 25, 2012 12:24

| Zizou napisał/a: | 	 		  | ktoś jeszcze mi powiedział że jeżeli otworzę samochód i po jakiś czasie go nie odpalę (z 2 minuty) to muszę nacisnąć na pilocie (immo) i działa. Ale jakoś mi to nie wychodzi.  | 	  

Tu masz jak działa immo. wprawdzie wycinek jest z instr. obsł. rovera 200, ale w MG F powinno być tak samo.

Zizou - Wto Wrz 25, 2012 20:10
  Dzięki, sprawdzę to i dam znać. 

[ Dodano: Wto Wrz 25, 2012 21:10 ]

| Zizou napisał/a: | 	 		  Dlaczego raz wsiądę i odpala normalnie, a kolejnym razem, nie można i muszę użyć pilota (immo)   ? Od czego to zależy? | 	  

Dzięki działa jak napisałeś.

| Zizou napisał/a: | 	 		  | Auto stoi zamknięte podchodzę naciskam pilota- otwieram, od razu naciskam pilota- zamykam i lampka alarmu wraz z światłami w nogach cały czas się świeci. Wtedy muszę otworzyć pilotem, otworzyć drzwi, zamknąć drzwi nacisnąć przycisk i po chwili światła gasną i lampka mruga... | 	  

Tutaj wciąż nie rozumiem.....
												 leszczu - Sro Wrz 26, 2012 09:40

| Zizou napisał/a: | 	 		  | i lampka alarmu wraz z światłami w nogach cały czas się świeci. | 	  

Długo świeci   
												 Zizou - Sro Wrz 26, 2012 09:50
  Czekałem 7 minut i świeciła
												 leszczu - Sro Wrz 26, 2012 09:51

| Zizou napisał/a: | 	 		  | Czekałem 7 minut i świeciła | 	  

Hmm. Tu nie wiem gdzie może leżeć problem. Sprawdzałeś wszystkie krańcówki w drzwiach   
												 Zizou - Sro Wrz 26, 2012 10:00
  W jaki sposób       
												 leszczu - Sro Wrz 26, 2012 10:05

| Zizou napisał/a: | 	 		  | W jaki sposób    | 	  

Czy dobrze odskakuje na swoje miejsce. Znaczy czy sprężynka działa, no niewiem jak to pisac.   
												 Zizou - Czw Wrz 27, 2012 09:33
  Działa bez zarzutu...
												 leszczu - Czw Wrz 27, 2012 10:41
  No to nie wiem gdzie może leżeć przyczyna.    
												 Zizou - Czw Wrz 27, 2012 11:47
  W sumie muszę zawsze otworzyć i zamknąć drzwi i alarm będzie uzbrojony...

| 

|