Zobacz temat - [R75] Dziwne zachowania chyba z elektroniką - pomocy!!!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Dziwne zachowania chyba z elektroniką - pomocy!!!

Jamal - Pon Paź 01, 2012 21:10
Temat postu: [R75] Dziwne zachowania chyba z elektroniką - pomocy!!!
Witam

W moim roverku znów coś niepokojącego się dzieje... Potrzebuje fachowej porady.

Otóż ostatnio zaczęło się od tego że na wyświetlaczu w czasie jazdy znikał symbol położenia biegów np. [D]. Znikało i skrzynia rozłączała biegi a silnik zamulał. Potem podczas odpalania silnika od razu symbole znikaly.
Do tego następnie doszlo że kiedy na zimnym silniku przekręcam kluczyk samoistnie załącza się wentylator który gotów jest się kręcić aż do rozładowania aku.
Następnie do listy dołącza wariująca wskazówka od temperatury wraz z obrotomierzem. W czasie jazdy raz opadają a raz się podnoszą. Od tak sobie bez sensu.

Czy ktoś ma pomysł co to może być? Czego to objaw?

rafalmis1 - Wto Paź 02, 2012 03:15

Zacznij od sprawdzenia czy masz sucho na podszybiu, tam gdzie komputer silnika. Sprawdź również sterownik skrzyni, jak wygląda czy
jest suchy i czy piny są w należytym stanie

SeniorA - Wto Paź 02, 2012 09:40

Jamal napisał/a:
Czego to objaw?
objaw usterki instalacji CAN-BUS w obwodzie sterownika silnika i sterownika skrzyni dającym sygnały do zegarów.
dzieju - Pon Paź 08, 2012 21:28

Potwierdzam kolegów .

Zdemontuj skrzynke bezpiecznikow nad nogami pasazera .

Doslownie zdemontuj i odchyl wyjmij wtyczki i zobacz czy sa OK .

Mnie osobiscie dostawala sie woda z grodzi minimalnie po kabelkach i zjadala wtyczki , od czola nic nie bylo widac .

Jamal - Czw Maj 02, 2013 17:25

Panowie, problem znów powrócił.
Wtedy dokładnie osuszyłem gródź i sprawdziłem bezpieczniki. Problem ustał.

Niestety od kilku dni mam ten sam problem ze skrzynią... gródź sucha, bezpieczniki też... nie wiem co jeszcze może się dziać? macie jeszcze jakieś pomysły w czym tkwi problem?