|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] zwiekszenie prześwitu, zgodność amortyzatorów
ROGI - Pon Paź 08, 2012 10:31 Temat postu: [R214i] zwiekszenie prześwitu, zgodność amortyzatorów Witam
Posiadam w/w model 260000 o ile ktoś nie kręcił licznika.
Często gęsto jeżdżę z w pełni załadowanym kokpitem to po drogach utwardzonych to gorszych, podczas zasuwania w mniej dogodnym terenie trę hakiem, wydechem po drodzę. A jestem bardzo przywiązany do tegoż haka.
Sprawa dotyczy wymiany tylnego zawieszenie / sprężyn z modelu Streetwise, lub czegoś kompatybilnego w celu zwiększenia prześwitu tył.
Czy taki zestaw będzie kompatybilny z tym modelem roverka.
Oczywiście po najniższych kosztach idąc wstawiłem gumy w sprężyny efekt, podczas załadowanego jest lepszy lecz jeszcze to nie to.
Z góry thx za odpowiedź.
leszczu - Pon Paź 08, 2012 11:48
Kolego ROGI, coś mi tu nie gra. Tył R200 dość wysoko stoi, wiec nawet przy załadowaniu nie powinno być problemu. Jaki rozmiar felg masz teraz założony A może za dużo walisz na bagażnik i przyczepkę Albo po prostu amory razem ze sprężyna skończyły swój żywot.
ROGI napisał/a: | Oczywiście po najniższych kosztach idąc wstawiłem gumy w sprężyny efekt, podczas załadowanego jest lepszy lecz jeszcze to nie to. |
To nie jest dobre rozwiązanie. Najlepszym będzie kupno nowych bądź używanych amorów na tył, albo poszukać używanych amorów od wersji Streetwise.
ROGI - Pon Paź 08, 2012 12:39
A zatem dodatkowa garść info.
Kupiłem 214i 2 latka temu, badanie techniczne 3 m temu wykazało 70% sprawnośći, o ile to przekłada się na prace przy obciążeniu, tłumienie jest dobre na nierównościach- [Kamieniu]. Koła jadą równo, nie skaczą po dziurach.
BRAK HAKA do przyczepki.
Przy 4 osobach oraz sprzętem w bagażniku amor pływa, to znaczy nie dobija do podwójnych gumowych wkładek na sprężynie. Jednak zależy mi na zwiększeniu prześwitu w tym konkretnym przypadku gdy limuzyna jest zapakowana.
W przypadku niejasności mogę foto zrobić, tylko nie wiem jakie.
W dalszym ciągu nie wiem czy od Streetwise-a amory będą pasowały.
A może wystarczy same sprężyny od Streeta wstawić,
Allegro oferuje takie, pisałem do ludzi coby pomieżyli długości itp.
http://allegro.pl/rover-s...2631229000.html
ale czy będzie pasowało ? [200pln]
Sprężyny tył NOWE do Rover Streetwise 1,4 ponoć to samo co R25 to cena 150 szt. tylko czy wejdą w stare amrortyzatory, ?
leszczu - Pon Paź 08, 2012 13:19
ROGI napisał/a: | W dalszym ciągu nie wiem czy od Streetwise-a amory będą pasowały. |
Pasować będą.
ROGI napisał/a: | A może wystarczy same sprężyny od Streeta wstawić, |
I tu nie wiem, bo amor od Streetwise może mieć dłuższy skok.
ROGI napisał/a: | http://allegro.pl/rover-s...2631229000.html
ale czy będzie pasowało ? [200pln] |
Tak ten zestaw podpasuje.
ROGI napisał/a: | Sprężyny tył NOWE do Rover Streetwise 1,4 ponoć to samo co R25 to cena 150 szt. tylko czy wejdą w stare amrortyzatory, ? |
Nie mogą być te same. Spójrz jaka jest różnica wysokości miedzy Streetwise, a R25.
ROGI - Pon Paź 08, 2012 14:48
leszczu napisał/a: |
ROGI napisał/a:
Sprężyny tył NOWE do Rover Streetwise 1,4 ponoć to samo co R25 to cena 150 szt. tylko czy wejdą w stare amrortyzatory, ?
Nie mogą być te same. Spójrz jaka jest różnica wysokości miedzy Streetwise, a R25. |
Oczywiście jest to zauważalne rzecz jasna gołym okiem jednak katologowo to samo co i mnie wydaje się naciągane.
A zatem jeśli stykną to chyba w ta stronę zadziałam. Poczekam jeszcze na odp od panów z części zamiennych allegro.
leszczu - Pon Paź 08, 2012 15:51
ROGI napisał/a: | Oczywiście jest to zauważalne rzecz jasna gołym okiem jednak katologowo to samo co i mnie wydaje się naciągane. |
Katalog źle podaje. Według niego to wszystkie amory w R200/R25/MG ZR/Streetwise są takie same, a to błąd, bo każdy ma inna charakterystykę.
ROGI - Pon Paź 08, 2012 17:13
To jeszcze temat drążąc, jakiej charakterystyki mam się spodziewać w 214, twardy jak diabli czy mogę liczyć na to iż przegląd przejdę. ?:D
najnowszy85 - Pon Paź 08, 2012 21:57
mam komplet z r 25 diesel 2005 po licie . Jak ci się przyda to za koszty przesyłki oddam . Pozdrawiam .
ROGI - Wto Paź 09, 2012 10:42
Amortyzator McPerson
http://allegro.pl/rover-2...2621985832.html
Jak opis mówi zestaw od benzyniaka
http://allegro.pl/show_item.php?item=2650006708
Zapytałem o wymiary oraz kompatybilność w/w setu do 214i
Odpowiedź
Cytat: | Witam , tak jak widac na zdjeciu do amortyzatora jest dolozony dystans co zwjeksza przeswit poza tym nie ma roznicy w dlugosci amorty. .Mam od diesla wiec sprezyny moga byc sztywniejsze.
|
Na drugiej aukcji widać widoczny oddalony dystanser w górnej części amortyzatora co w poprzednim jest jakby niższe.
Pytanie który wybrać.
Diesel-a czy benzyniaka. ? Aby nie przesadzić ze sztywnością.
Najnowszy85 thx,tylko w jakim stopniu ma to rozwiązać mój problem? jakieś nowe czy co?
leszczu - Wto Paź 09, 2012 10:43
Bierz od benzyny.
spider666 - Wto Paź 09, 2012 12:09
To wygląda na to że amortyzatory od streetwise różnią się tym że mają dołożony dystans (oczywiście pewnie trzeba też dłuższe śruby mocujące żeby wystawały za dystans)
ROGI - Wto Paź 09, 2012 13:57
spider666 napisał/a: | To wygląda na to że amortyzatory od streetwise różnią się tym że mają dołożony dystans (oczywiście pewnie trzeba też dłuższe śruby mocujące żeby wystawały za dystans) |
Ale chwila obie wersje są od Streeta ?
Diesel / Benzyna
|
|