Zobacz temat - [R45] Wysokie obroty i brak reakcji na gaz

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Wysokie obroty i brak reakcji na gaz

domin201 - Wto Paź 09, 2012 02:32
Temat postu: [R45] Wysokie obroty i brak reakcji na gaz
Szukałem podobnego tematu i znalazłem ale niestyty nie było odpowiedzi w nim. a mianowicie w rejonie w którym jestem pada deszcz i jest dość wilgotna od paru dni gdy jadę samochodem i przekroczę 3000 obr/min auto szarpnie i przestaje reagować na gaz ma wtedy obroty około 1200 obr/min czy to na biegu jałowym czy podczas jazdy, gdy go zgaszę p odpalę obroty wracają do normalności i po przekroczeniu 3000 obr/min znów zjawisko szarpnięcia i obroty 1200. co może być przyczyną takiego zjawiska, czy już ktoś to przerabiał?? bardzo zależy mi na usunięciu tego gdyż w piątek wracam do polski a mam do przejechania 900km. dodam że zaświecił się CHECK a nie mam możliwości odczytania kodu błędu:/ jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dzięki za wszystkie rady.
Szymon199010 - Wto Paź 09, 2012 05:13

Do sprawdzenia kostka od potencjometru. Pewnie zbiera się w niej wilgoć. Wysusz ją porządnie i najlepiej zabezpiecz jakoś żeby nie dostawał się do niej woda. Może też byc gdzieś przetarta wiązka lub uszkodzony sam potencjometr.
domin201 - Sob Paź 13, 2012 10:29

znów pomocy, wczoraj rover przejechał 800km bez żadnego problemu po autostradzie nawet w ulewny deszcz, po zjechaniu na stację by zatankować auto dodam że to już było w polsce i było sucho, po zgaszeniu silnika znów niemiła niespodzianka obroty na 1200, czy to wina potencjometru?? nie wiem co robić czy kupować inny, jutro muszę jechać znów w trasę do niemiec i i mam obawy czy mnie takie zjawisko nie spotka tam. proszę o rady/
bizon - Sob Paź 13, 2012 11:02

sa trze miejsca gdzie wilgoc mogla tak nacudowac. kostka potencjomertru, kostka przy pompie wtrysku, kostka od sterownika. jesli zapalil sie check to ja obstawialbym sterownik
domin201 - Sob Paź 13, 2012 11:17

właśnie CHECK się świeci, a gdzie się znajduje ten sterownik??
bizon - Sob Paź 13, 2012 11:21

domin201 napisał/a:
właśnie CHECK się świeci, a gdzie się znajduje ten sterownik??

chyba u Ciebie przy akumulatorze ale nie jestem pewien, mam inny silnik. metalowa kwadratowa pucha z wtyczka okolo 30pinowa

domin201 - Sob Paź 13, 2012 11:24

zgadza się jest takie przy akumulatorze, i po osuszeniu tego może być dobrze?? czy coś jeszcze muszę sprawdzić??
bizon - Sob Paź 13, 2012 12:03

domin201 napisał/a:
i po osuszeniu tego może być dobrze??

ja mialem takie cuda ale w dodatku gasl, a potem zgasl na dobre przy zalanym gniezdzie od sterownika. z tym ze u mnie sterownik jest przy grodzi i tam sobie kapalo z podszybia a u Ciebie jedyne co mi przychodzi do glowy jesli na tej stacji otwierales maske to mi akurat struga deszczu przy otwieraniu machy leje po akumulatorze, moze tak sobie polales ten sterownik