Zobacz temat - [R 216 coupe] instalacja elektryczna/omijanie immo

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R 216 coupe] instalacja elektryczna/omijanie immo

mlody975 - Pią Paź 12, 2012 18:15
Temat postu: [R 216 coupe] instalacja elektryczna/omijanie immo
Witam, mam do Was kilka pytań odnośnie instalacji elektrycznej w R coupe

zacznę może od tego czy ma ktoś z Was schemat elektryczny do R coupe poniżej '96 z silnikiem d16a8?
w RAVE schematy są do młodszych coupe i z silnikami Rovera...

nadal walcze z immo.. zostały mi dwie rzeczy do zrobienia: obejście zabezpieczeń pompy paliwa i rozrusznika.
według schematów z RAVE do centralki alarmu powinien byc podpięty pod 23pin kabelek od przekażnika rozrusznika i pod 25pin kabelek od "multifuncion unit" , niestety przy mojej centralce nie ma takich kabelków...

moze instalacja w starszych roverach nieco sie różni ? mogłby mnie ktoś poratować takim schematem ?

mam jeszcze pytanie odnośnie pompy paliwa. czy ona jest stale zasilana, czy tylko przed odpaleniem kiedy buczy to wtedy podaje paliwo a później silnik sam sobie ciągnie z baku ?
gdzie szukać i jak wyglada przekaźnik pompy paliwa ? czytałem inne tematy związane z tym przekażnikiem ale nie umiem go zlokalizowac w swoim aucie... to jest gdzies za radiem ?

w RAVE pisze ze w skrzynce bezpieczników pod maska jest przekażnik od rozrusznika. ja tam widze tylko bezpieczniki... on jest tam gdzies pod nimi ? czy ten przekaźnik znajduje sie może w innym miejscu ?

z góry dzięki za pomoc :)
pozdrawiam, mlody975

Marrkus - Pią Paź 12, 2012 20:57

W rave masz schemat dla silników rovera (sterowanie MEMS od motoroli) tu masz u siebie hondowskie PGM-FI produkowane przez NEC-a.
mlody975 - Pon Paź 15, 2012 14:04

wiem ze sterowniki są różne, dlatego chodzi mi o schematy elektryczne rovera coupe z silnikiem hondy.

a z tą pompą paliwa to jak w końcu jest ? ona jest załączana tylko przed odpaleniem silnika a później jest cały czas wyłączona ?

leszczu - Pon Paź 15, 2012 17:48

mlody975 napisał/a:
ona jest załączana tylko przed odpaleniem silnika a później jest cały czas wyłączona ?

Po przekręceniu na zapłon pompa pompuje odpowiednią ilość benzynki, a jak już odpalisz autko to pracuje non stop.

mlody975 - Pon Paź 15, 2012 19:32

dzieki, wlaśnie wróciłem z garazu i to obadałem ;) autko juz odpala, jeszcze tylko kilka kabelków i bedzie po sprawie.

macie moze jakies pomysły jak wysterowac pompę paliwa ? po przekreceniu kluczyka immo ją nadal blokuje...