|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] IDT Akumulator
pawel90 - Czw Paź 18, 2012 15:21 Temat postu: [R25] IDT Akumulator Problem mam z bateria( akumulator) nic w aucie nie grzebałem wczoraj w nocy wróciłem do domu dzisiaj rano odpalił pojechałem pod szkole i tam po godzinie samochód pozbawiony był prądu tzn nawet kontrolki się nie zapalały. Baterie kolega prostownikiem naładował (3 godziny ładowania samochód odpalił dojechałem do domu i znowu to samo godzina i nie ma baterii. Wczesniej nie mialem takiego problemu główne kable tzn masa jest wporzadku plus tez na pierwszy rzut oka wydaje się być ok. Czy to może być sama bateria ? Czy zwarcie tak szybko by ją rozładowało ?
leszczu - Czw Paź 18, 2012 15:29
Albo aku który nadaje się już tylko odo wymiany, albo nie masz ładowania.
pawel90 - Czw Paź 18, 2012 15:32
a wtedy nie swieci kontrolka na desce ?
leszczu - Czw Paź 18, 2012 15:39
pawel90 napisał/a: | a wtedy nie swieci kontrolka na desce ? |
No niby powinna, ale ładowanie można samemu sprawdzić za pomocą miernika. Na nie obciążonym silniku powinno być w okolicach 14V.
pawel90 - Czw Paź 18, 2012 15:45
nie mam w domu miernika sprawnego ale kontrolka sie nie swiecila. po godzinnym ladowaniu baterii ta nawet nie raczyla kontrolek zapalic:(
tronsek - Czw Paź 18, 2012 17:23
pawel90 napisał/a: | wczoraj w nocy wróciłem do domu dzisiaj rano odpalił pojechałem pod szkole i tam po godzinie samochód pozbawiony był prądu tzn nawet kontrolki się nie zapalały. | Do sprawdzenia przekaźnik świec żarowych. Bardzo prawdopodobne, że się skleił i nawet po wyłączeniu silnika świece cały czas grzały. Praktycznie tylko one są w stanie w tak krótkim czasie "wyssać" cały prąd z akumulatora. Zeszłej zimy miałem identyczny przypadek i wystarczyło mi 15 min. aby już auta nie odpalić. Chyba że nastąpiło zwarcie wewnątrz akumulatora.
marcin316 - Czw Paź 18, 2012 19:22
Miernik kosztuje kilkanaście PLN w pierwszym lepszym markecie.
Do sprawdzenia ładowanie i pobór prądu na wyłączonym i włączonym zapłonie. Jeśli wszystko będzie OK to pewnie jest zwarcie w aku.
pawel90 - Pią Paź 19, 2012 14:32
Zrobione:) dosłownie 10 minut. Zamiast miernika użyłem żarówki( pseudo probówka). Po zdjęciu plastiku z przekaźnika okazało się ze styki się zespawały:) wyczyściłem sprawdziłem i wszystko gra. Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam
|
|