Zobacz temat - [ rover 200] uszkodzona koncowka klimatyzacji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ rover 200] uszkodzona koncowka klimatyzacji

hertz25 - Wto Paź 23, 2012 14:23
Temat postu: [ rover 200] uszkodzona koncowka klimatyzacji
siema :wink: jest szansa zeby dostac koncowke od klimy :?: :?: niestety uszkodzilem przez przypadek :sad:
leszczu - Wto Paź 23, 2012 15:35

Trzeba będzie wymienić cały wąż.
hertz25 - Wto Paź 23, 2012 15:50

ciekawe czy da sie pospawac to aluminum :?: dziurka jest niewielka
kangaroo69 - Wto Paź 23, 2012 22:42

Da się pospawać aluminium, popytaj, mój kolega na spawanie aluminium uprawnienia robił :wink: Na upartego jak dziura nie wielka to spróbuj dobrze wyczyścić i cyną rozgrzaną zalepić , powinno trzymać :razz:
azor77 - Sro Paź 24, 2012 17:34

hertz25 napisał/a:
ciekawe czy da sie pospawac to aluminum :?: dziurka jest niewielka

Takie rzeczy idzie dobrze pospawać i jest jak nowe :wink:

kangaroo69 napisał/a:
Na upartego jak dziura nie wielka to spróbuj dobrze wyczyścić i cyną rozgrzaną zalepić , powinno trzymać :razz:
:rotfl2:
Zanim palniesz taką bzdurę to, trochę poczytaj o zasadach lutowania i spawania metali.
Zalepić możesz wąż ogrodowy poksyliną a nie układ klimy gdzie ciśnienie jest rzędu 2-12 bar. :wink:

hertz25 - Sro Paź 24, 2012 17:38

dzieki za porady :ok: dzis mechanik pospawał koszt 30zł i pewne na 100% ze nie pusci :wink:
kangaroo69 - Sro Paź 24, 2012 22:21

azor77 napisał/a:
Zanim palniesz taką bzdurę to, trochę poczytaj o zasadach lutowania i spawania metali.

Na co dzień pracuję przy obróbce aluminium i to co nazywasz BZDURĄ jest potwierdzone doświadczalnie.
Ale to tak trochę nie w temacie, sory Hertz 25 :wink:

ADI-mistrzu - Sro Paź 24, 2012 22:28

Potwierdzam że da się zalutować rurę wykonaną z aluminium, ale proste to nie jest...
Zazwyczaj trzeba kłaść specjalne środki chemiczne które zapobiegną śniedzeniu aluminium i oczyszczają je z niej. Bez tego zazwyczaj lut się nie trzyma.

Remigiusz - Sro Paź 24, 2012 22:31

Dobrą spawarka TIG z AC i jazda :wink: Mi raz tez spawał gostek rurkę od klimy bo miała dziur z 2cm i było szczelne potem wiec Aluminium się tez daje spawać bez większych kłopotów :wink:
kangaroo69 - Sro Paź 24, 2012 22:32

ADI-mistrzu napisał/a:
Zazwyczaj trzeba kłaść specjalne środki chemiczne które zapobiegną śniedzeniu aluminium i oczyszczają je z niej. Bez tego zazwyczaj lut się nie trzyma

:brawa: Dziękuję :smile:

ADI-mistrzu - Sro Paź 24, 2012 22:48

A się zapytam:
Ucieka mi czynnik ale nie dziurą a w miejscu łączenia. Wymiana oringu nie pomogła, co w takiej sytuacji? :mrgreen:

sTERYD - Sro Paź 24, 2012 23:00

sprawdzić jak wygląda pogłębienie na oring. najprawdopodobniej lekkie wżery na ściance dopasowanej do uszczelki. da się to wypełnić choćby hermetykiem
ADI-mistrzu - Czw Paź 25, 2012 07:41

A może być czarny silinkon do uszczelniania głowic? Czy raczej będzie się gryzł z tym olejem?
Czyli w rowek nałożyć silikon, odczekać aż wyschnie, wtedy oring będzie wyżej leżał i lepiej uszczelni?

kangaroo69 - Czw Paź 25, 2012 08:23

Nawet Adi taki błękitny silikon K2 powinien się sprawdzić :smile: U mnie puścił gwint w chłodnicy tam właśnie gdzie są te oringi , z racji tego że aluminium miękkie dałem troszkę szersze śruby i właśnie ten silikon, no i ostatnio wyszło że trzyma, tzn. na próbie w serwisie klimatyzacji :wink: