|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214 8V 98'] Wszystko umarło :(
siejson - Sro Paź 31, 2012 22:49 Temat postu: [R214 8V 98'] Wszystko umarło :( Dzisiaj dopadl mnie straszny problem.
Jadac autem nagle wszystko zgaslo, silnik zgasl wszystkie kontrolki zgasly
Nie da rady odpalic na kable,przekrecajac kluczyk w pozycje startu nic nie slychac, pala sie lekko kontrolki od oleju i akumulatora.uzbroilem alarm (immo) i zaczal cykac , kontrolki zaczely migac, z okolic akumulatora pojawilo sie cykanie, , jednym slowem cala elektryka nie dziala, przreczytalem jeden temat i tam pisza o masie, ale chodzi o ten kabel minusowy od akumulatora. ???czy jakas inna mase?,auta wogole nie da sie odpalic , pala sie tylko wyzej wspomniane kontrotlki i nic wiecej , centralny nie dziala , auto wogoole pozbawione jest pradu.Zwracam sie z ogromna prosba porad, poniewaz auto stoi pod hipermarketem i nawet nie mam mozliwosci sciagniecia go pod dom
Harry - Sro Paź 31, 2012 23:25
sprawdz wiazke w tylnej kalpie
sprawdz przewod masowy (-) od akumulatora na blok silnika i od akumulatora na przedni pas
leszczu - Czw Lis 01, 2012 14:19
Jeśli masa będzie w porządku to możliwe, że akumulator zdechł calkowicie.
plemaster - Czw Lis 01, 2012 14:32
Takie same objawy miałem kiedy podpórka od maski wyrwała się z tych plastykowych zaczepów i dotknęła kabla z "+" który wychodzi z alternatora. Przepalił się główny bezpiecznik (chyba 30A)....po wymianie i zabezpieczeniu podpórki wszystko działa.
Domyślam się że bezpieczniki sprawdziłeś ale może gdzieś przed nim albo po nim nie łączy.
siejson - Czw Lis 01, 2012 15:51
akumulator ma zaledwie pare miesiecy, co rozumiemy przez "sprawdz wiazke tylnej klapy"??
gdzie mam ja sprawdzac? i czego szukac?
leszczu - Czw Lis 01, 2012 15:57
siejson napisał/a: | akumulator ma zaledwie pare miesiecy, |
To nie znaczy, że jest dobry. Mógł trafić się wadliwy.
Harry - Czw Lis 01, 2012 21:32
siejson napisał/a: | sprawdz wiazke tylnej klapy"?? |
jak otworzysz klape bagaznika w prawej gumowje oslonie idą przewody elektryczne spr. czy nie sa poprzecierane
Marc-in - Czw Lis 01, 2012 23:18
Mojego rovera dopadło podobne
zjawisko...
Zwarcie na alternatorze...
Mogło to rozładować akumulator...
Mrugające kontrolki i cykające przekaźniki
to objaw rozładowanej baterii, niestety.
siejson - Pią Lis 02, 2012 00:20
w takim razie jak sie pozbyc tego zwarcia??wymiana alternatora tylko pozostaje???jesli bateria sie rozladowala to chyba mozna jeszcze ja uratowac czy juz na szrot??
mozliwym jest , ze jesli podepne drugi aku to tez go szlag trafi??, jesli jest tam jakies zwarcie na tym alternatorze?
plemaster - Pią Lis 02, 2012 11:54
No w sekundę się to nie stanie. Jak go podepniesz i dalej nie będzie działało to od razu odepnij i nic się raczej stać nie powinno....jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi bo znawcą nie jestem
siejson - Pią Lis 02, 2012 13:49
Panowie problem rozwiazany
Problem okazal sie ulamany kabel masowy podczepiony do karoserii:)
robsson78 - Sob Lis 03, 2012 17:41
siejson napisał/a: | Panowie problem rozwiazany
Problem okazal sie ulamany kabel masowy podczepiony do karoserii:) |
Chłopie Problemy z masą miałeś już dawno. Choćby w tym temacie. Wygląda na to że zaniedbałeś to i teraz się zemściło. Ale nie przejmuj się zrobiłem tak samo.
siejson - Nie Lis 04, 2012 10:10
Nie sadze ze zepsuty czujnik mial cos wspolnego z masa:), moj czujnik nie dzialal odkad kupilem samochod, mowil mi o tym sprzedawca, tyle ze nie wspomnial zeby go wymienic na nowy, tylko wystraszyl ze to musi zobaczyc jakis elektryk, na szczescie pomogla zwykla wymiana czujnika, i wszystko wrocilo do normy:) takze to nie mialo nic wspolnego z masa:)
|
|