|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Półoś. Wyciek, uzupełnienie oleju.
fredii - Czw Lis 15, 2012 09:51 Temat postu: [R25] Półoś. Wyciek, uzupełnienie oleju. Witam
W tym http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=83314 temacie nikt się nie wypowiedział, więc rozumiem, że uszczelki trzeba zdjąć i dopiero dobrać To teraz zapytam się coś innego. Otóż Roverkiem 25 jeździ moja dziewczyna, która jest strasznie uparta i mimo wycieków jeździ nadal. Stwierdzono drobne wycieki z półosi. Pod samochodem faktycznie po nocy jest plama oleju wielkości kostki brukowej. Gdy cieknie z półosi to znaczy, że ubywa oleju ze skrzyni biegów? Jazda w takim razie nie jest wskazana? Z mechanikiem jestem umówiony na poniedziałek.
Chciałem się zapytać czy można na tym dojechać 1,5 km w poniedziałek z rana?
Czy zlecić mechanikowi od razu wymianę oleju w skrzyni biegów? Pytam się z tego względu, że przy pierwszej wizycie stwierdził, że wyciągnie półosie tak, aby ze skrzyni nic się nie wylało a później tylko uzupełni olej. Czy nie lepiej, aby stary olej spuścić i zalać nowy?
Adrian - Czw Lis 15, 2012 10:07
Coś ten mechanik jakiś wczorajszy chyba... fredii napisał/a: | Gdy cieknie z półosi to znaczy, że ubywa oleju ze skrzyni biegów? | Tak
fredii napisał/a: | Chciałem się zapytać czy można na tym dojechać 1,5 km w poniedziałek z rana? | Tak
fredii napisał/a: | Pytam się z tego względu, że przy pierwszej wizycie stwierdził, że wyciągnie półosie tak, aby ze skrzyni nic się nie wylało a później tylko uzupełni olej. | Tak się nie da. fredii napisał/a: | Czy nie lepiej, aby stary olej spuścić i zalać nowy? | Patrz wyżej
ADI-mistrzu - Czw Lis 15, 2012 10:13
Z tym że mu się olej nie wyleje chodziło mu pewnie że puści stary, wymieni uszczelniacze i znowu go zaleje i uzupełni dodatkowo
Ogółem trzeba spuścić olej, wyciągnąć półośki i wymienić obydwa simeringi.
Potem zalewamy świeży olej przekładniowy (nie silnikowy! ) ja wlewałem do swojej R200 SHELL 75W80 i się sprawdzał.
Niech zobaczy jeszcze otwór na impulsator nad dłuższa półośką czy nie cieknie, czasem i stamtąd ucieka dając fałszywy wynik że z półośki.
fredii - Czw Lis 15, 2012 12:14
Czy wczorajszy to nie wiem Nie wiem też, co miał na myśli, że mu olej nie wycieknie Mechanik zdaje się dobry. Jest to autoryzowany serwis Renaulta i Fiata, ale szczycą się tym że mają narzędzia i specjalizują się w naprawach samochodów wszystkich marek. ALE wolałem się też upewnić i zapytać ludzi (czyli Was) którzy mają do czynienia z tymi samochodami, na co dzień. Czy taka wymiana uszczelniaczy półosi i przy okazji lewy przegub to trudna naprawa?
leszczu - Czw Lis 15, 2012 14:01
Jeśli olej w skrzyni był dawno wymieniany lub w ogóle, to proponuje od razu zalać nowy olej.
ADI-mistrzu - Czw Lis 15, 2012 18:06
Przegub nie wiem bo nie wymieniałem, ale wymiana uszczelniaczy to trochę zabawy.
brkzzz - Czw Lis 15, 2012 18:24
fredii napisał/a: | Mechanik zdaje się dobry. Jest to autoryzowany serwis Renaulta i Fiata, ale szczycą się tym że mają narzędzia i specjalizują się w naprawach samochodów wszystkich marek. ALE wolałem się też upewnić i zapytać ludzi (czyli Was) którzy mają do czynienia z tymi samochodami, na co dzień. Czy taka wymiana uszczelniaczy półosi i przy okazji lewy przegub to trudna naprawa? |
Nie jest to jakieś nietypowe zawieszenie, każdy mechanik sobie poradzi, najwyżej będzie to robić dłużej. Duże znaczenie ma także, kto poprzednio miał do czynienia z autem i jakie spustoszenia pozostawił
fredii napisał/a: | Chciałem się zapytać czy można na tym dojechać 1,5 km w poniedziałek z rana?
|
Spokojnie można jeździć, jeśli biegi (zwłaszcza I) wchodzą normalnie to znaczy, że oleju jest jeszcze dużo.
fredii - Czw Lis 15, 2012 18:49
Kiedy i czy w ogóle był olej wymieniany tego nie wiem. Problemów ze zmianą biegów nie ma. Na 100% zlecę wymianę na nowy, aby wszystko było tak jak trzeba. Dziękuję za odzew i pomoc Jak by coś było nie tak to w poniedziałek będę Was męczył dalej pytaniami Wiem tylko tyle, że samochód odstawiam w poniedziałek a w środę mam odebrać. Mają posprawdzać inne możliwe punkty skąd może wyciekać.
brkzzz - Czw Lis 15, 2012 20:39
Ze skrzyni oprócz uszczelniaczy półosi to już tylko może spod wybieraka ciec lub spod korka. Widać gołym okiem jak spojrzysz od góry.
Od strony skrzyni raczej można wykluczyć.
ADI-mistrzu - Czw Lis 15, 2012 20:56
brkzzz, i tu Cię zaskoczę, może lecieć także z impulsatora (lub jego zaślepki)
Ja tam miałem w R200 i długo z tym walczyłem.
fredii - Wto Lis 20, 2012 12:32
Ludzie!!!!! Mam jechać po odbiór samochodu Wszystko zrobione. Obyło się bez żadnych komplikacji. Olej w skrzyni biegów wedle ich opinii był wymieniany nie dalej jak dwa lata temu, ale i tak wymienili na nowy. Przegub, uszczelniacze półosi wymienione, ale doszedł jeszcze cylinderek hamulcowy. Dziękuję za pomoc i zainteresowanie się tematem.
Pozdrawiam
Robertus74 - Nie Lis 05, 2017 19:40
Podepnę się pod temat z moim Roverkiem 214Si 103KM - 1996 r.
Czy te zdjęcia przesądzają o miejscu wycieku czy jednak niekoniecznie?
|
|