Zobacz temat - [R416] Jaki rozmiar tulei ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Jaki rozmiar tulei ?

mastersik - Wto Gru 04, 2012 09:25
Temat postu: [R416] Jaki rozmiar tulei ?
Mam zamiar wymienić z tyłu duże tuleje tzw. Cukierki.
Potrzebuję ich rozmiarów tj. średnicy. Bo z tego co słyszałem są dwa rozmiary różniące się +- 2mm.
PS. Jaki będzie koszt samej wymiany w warsztacie?

ADI-mistrzu - Wto Gru 04, 2012 09:44

Możesz obniżyć koszt wymiany do minimum w prosty sposób:
Kupujesz sam cukierasek, odkręcasz wahacz i wędrujesz z takim kompletem do warsztatu który ma prasę hydrauliczną.

Za wyciśnięcie i wciśnięcie nowego cukierka policzą grosze. Tylko niech Ci pod dobrym kątem go wcisną :razz:

W płocku masz InterCars, więc jak cukierek okaże się innego rozmiaru to najwyżej zwrócisz bez ponoszenia kosztów.
Ja niemal na 100% jestem pewien że np. Delphi TD263W będzie pasował.

[ Dodano: Wto Gru 04, 2012 09:44 ]
P.S.
Jak całkiem Ci się cukierek zerwał to zaznacz np. korektorem jak są jego uszy ustawione w stosunku do wahacza.

mastersik - Wto Gru 04, 2012 10:25

Dzwoniłem do mechanika to zażyczył sobie przy dostarczeniu przeze mnie zdemontowanych wahaczy 30-40 zł za jedną tuleje - zdjęcie starej i założenie nowej na prasie, a 60zł strona - jakby mieli mi oni wszystko sami zrobić. Chyba troszkę zdzierają. I oczywiście + koszty tulei TEDGUM 36zł/szt lub FEBI 52zł/szt.

Potrzebuję jeszcze informacji jaka jest średnica zewnętrzna 80mm, czy 83mm.

Adrian - Wto Gru 04, 2012 10:28

Coś Ci się z tymi rozmiarami pokręciło kolego mastersik. Cukierek jest w jednym rozmiarze. Sworzeń wahacza dolnego z przodu jest w dwóch rozmiarach. Wymiana pewnie koło 100 PLN.