Zobacz temat - [R45] złe wskazania temperatury na zegarach

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] złe wskazania temperatury na zegarach

latoking - Sro Gru 05, 2012 17:03
Temat postu: [R45] złe wskazania temperatury na zegarach
Witam wszystkich
byłem dziś u mechanika sprawdzić czujniki temperatury cieczy. Okazało się że oba czujniki są dobre ale temperatura na zegarach temperatura jest o ok 20 stopni niższa niż wskazuje czujnik. Czy wiecie może co może być przyczyną złego wskazywania temperatury na zegarach i jak można to naprawić bo tamci mechanicy powiedzieli że się tym nie zajmują i że to może być niezły koszt.
pozdrawiam

leszczu - Sro Gru 05, 2012 17:57

W którym dokładnie miejscu znajduje się wskazówka po dobrze rozgrzanym silniku ??
bizon - Sro Gru 05, 2012 18:15

A Ty masz skale na zegarach?? ze wiesz ze o 20 stopni??
latoking - Sro Gru 05, 2012 18:19

Ja nie mam skali na zegarach no ale tak mi powiedzieli, że po podłączeniu do komputera zegary wskazują niższą temperaturę, a wskazówka jest prawie na połowie przy rozgrzanym silniku
marius__ - Sro Gru 05, 2012 19:00

Prawie na połowie czyli poniżej połowy? Powinna być leciutko ponad połową w normalnym położeniu czyli na rozgrzanym silniku.
latoking - Sro Gru 05, 2012 19:21

no właśnie jest lekko poniżej połowy
Majdan - Sro Gru 05, 2012 19:54

U mnie też jest delikatnie poniżej połowy i myślałem ,że to normalne. Może być tak że termostat nie otwiera się do końca ? Dodam ,że mam 1.6 96 r .
Adrian - Sro Gru 05, 2012 19:55

No i tak ma być. Olej sprawę. Wskaźnik w R jest mało dokładny i raczej pokazuje zakres temperatury, a nie temperaturę.
latoking - Sro Gru 05, 2012 20:14

Skoro mówicie że wskaźnik nie jest dokładny to już mnie tak to nie martwi. Dzięki za informacje
pozdrawiam

leszczu - Czw Gru 06, 2012 10:16

marius__ napisał/a:
Powinna być leciutko ponad połową w normalnym położeniu czyli na rozgrzanym silniku.

W dieslu tak, ale nie w benzynie. :wink:
latoking napisał/a:
no właśnie jest lekko poniżej połowy

Majdan napisał/a:
U mnie też jest delikatnie poniżej połowy

I tak ma być.

IROLA - Pią Gru 07, 2012 09:42

Mam Elma327 i czasami z nudów podłączam - wskazówka na rozgrzanym silniku w trakcie jazdy- stoi w miejscu a program w laptopie pokazuje, że temperatura płynu ulega zmianie (wiatrak nie załączał się -wiadomo bardzo rzadko się włącza). Jednym słowem zegar nie pokaże wahań kilku - kilkunastu stopni lecz ma swój bezpieczny zakres w którym wskazówka nie drgnie. Oczywiście jak pisano wyżej w benzynie wskazówka ma być trochę poniżej połowy.