|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [220SD] Wentylator za wcześnie się włącza
kurek - Wto Gru 18, 2012 19:46 Temat postu: [220SD] Wentylator za wcześnie się włącza Hej, mam taki problem, zauważyłem to już w lecie.. Po zgaszeniu silnika wentylator jeszcze przez chwilę chodzi, czy to normalne? Dodam, że nie jest to związane z temp silnika i otoczenia. Dzisiaj przy -4 stopniach na zewnątrz i 5 min po odpaleniu auta (wskazówka ledwo się ruszyła) włączył się wentylator i to chyba na 2gi bieg bo świszczał jak szalony. Czy to wina czujnika?
szoso - Wto Gru 18, 2012 19:53
termowłącznik w chłodnicy masz pewnie do wymiany
Ukor - Wto Gru 18, 2012 22:41
Podłączę się delikatnie do tematu. Ja mam taki problem... Znaczy jest to nie do końca problem, konkretniej to żaden problem, ale trochę mnie to niepokoi Więc wolę spytać
Mam SDi prawie rok i nigdy nie słyszałem swojego wentylatora Jeszcze nigdy mi się nie załączył, temp. nigdy mi nie skoczyła wyżej niż połowa skali.
A... I jak w stacyjce mam pozycję I i II to jak ustawię kluczyk pomiędzy nie, to zaczyna mi kręcić wentylator... Czy to normalne? Czy też tak macie w swoich SDi? Kontrolki się nie świecą... Ale mogę np. włączyć nawiew czy tez kierunkowskaz...
szebek - Sro Gru 19, 2012 08:20
Ja w swoim R (benzyna 1.4 103KM) miałem podobnie. Wsiadam do auta po kilku dniach postoju, odpalam silnik i załącza się wentylator chłodnicy. Latem nie było to problemem, ale zimą gdy liczyła się "każda iskra prądu" zaczęło to być wkurzające.
W moim aucie są dwa czujniki jeden od temperatury silnika, która pokazywana jest na desce rozdzielczej i drugi który informował o temperaturze komputer silnika (podobno).
Wymiana tego drugiego rozwiązała wszystkie problemy.
szoso - Sro Gru 19, 2012 08:31
szebek, ty masz benzyniaka, temat jest o dieslu a to inna bajka, w benzynie sterowanie wentylatorami jest przez komputer a nie termowłącznik w chłodnicy jak w dieslu
kurek - Sro Gru 19, 2012 09:42
a da się ten termowłącznik jakoś sprawdzić? czy jest do niego dostęp spod maski czy znajduje się gdzieś na dole?
szoso - Sro Gru 19, 2012 10:01
kurek napisał/a: | a da się ten termowłącznik jakoś sprawdzić? |
można by było sprawdzić miernikiem ale nie znam parametrów, mam gdzieś wydruki to mogę sprawdzić
kurek napisał/a: | czy jest do niego dostęp spod maski czy znajduje się gdzieś na dole? |
na górze chłodnicy http://forum.roverki.eu/v...nik+wentylatora
Kapussta23 - Sro Gru 19, 2012 10:56
Ukor napisał/a: | Podłączę się delikatnie do tematu. Ja mam taki problem... Znaczy jest to nie do końca problem, konkretniej to żaden problem, ale trochę mnie to niepokoi Więc wolę spytać
Mam SDi prawie rok i nigdy nie słyszałem swojego wentylatora Jeszcze nigdy mi się nie załączył, temp. nigdy mi nie skoczyła wyżej niż połowa skali.
|
Ja Mam swojego 6 lat prawie i ani razu nie włączył się wentylator.Powodem tego jest bardzo duży układ chłodzenia.ten samochód po prostu się nie przegrzewa.No chyba że jeździsz bez płynu.to wtedy inna bajka
Ukor - Sro Gru 19, 2012 11:54
Kapussta23,
Dzięki... A Też masz coś takiego jak ja pomiędzy I a II pozycją w stacyjce?
Kapussta23 - Sro Gru 19, 2012 13:17
Takiego objawu nie mam.być może masz jakieś zwarcie w instalacji.w pozycji I Działa mi tylko radio i szyby.
Ukor - Sro Gru 19, 2012 13:30
No mi też... Ale jak przekręcę delikatnie dalej, tak pomiędzy I a II to występują wyżej wymienione objawy.
Kapussta23 - Sro Gru 19, 2012 14:07
sprawdź kable idące do wentylatora.przy przekręcaniu na pozycje II załącza się zapłon.Przekaźnik świec.pompa paliwa itp.Szukałbym winy ewidentnie w kablach.Możesz ewentualnie wypiąć kable z czujników w chłodnicy i zobaczyć czy to coś zmieni.
Ukor - Sro Gru 19, 2012 16:16
Dzięki... Pogrzebie tam jak się zrobi cieplej
|
|