|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Naładowany Akumulator pada po 1 nocy
keda - Pią Gru 21, 2012 12:58 Temat postu: [R75] Naładowany Akumulator pada po 1 nocy Witam
Problem wygląda tak, wczoraj naładowałem akumulator, auto stało całą noc na polu, po czym dzisiaj próbowałem odpalić samochód z negatywnym skutkiem.
Czy to normalne aby 2 letni akumulator nie wytrzymywał jednej doby na temp od -4 do - 12 stopnia?
Dodam że elektrolity są w akumulatorze, dwa samochód podaje napięcie i akumulator jest ładowany podczas jazdy.
Więc gdzie leży problem? już go wymienić trzeba?
sknerko - Pią Gru 21, 2012 13:01
Zobacz czy nie masz "złodzieja" prądu w aucie. Może coś pobiera prad i rozładowuje akumulator. Często tunery TV maja taka przypadłość że kradną prąd.
keda - Pią Gru 21, 2012 13:20
tunera tv nie mam, radio cb radio samochodowe wyłączane są po przekręceniu stacyjki na 0
apples - Pią Gru 21, 2012 13:38
keda, odłącz webasto na noc lub na dzień (wtyczki na piecyku) i rano sprawdź napięcie na akumulatorze.
Dziadek - Pią Gru 21, 2012 13:47
Być może masz jakiś "lewy" pobór prądu,ale obstawiałbym też akumulator jako taki. Miewałem do czynienia z akumulatorami które padały po kilku miesiącach, np. W fiacie ducato wymieniałem na gwarancji- nie kręcił rozrusznikiem po siedmiu miesiącach od zakupu auta,chociaż napięcie miał prawidłowe,ale pod obciążeniem wymiękał.
sknerko - Pią Gru 21, 2012 15:46
Może być jeszcze sklejony przekaźnik świec żarowych
mocu - Pią Gru 21, 2012 17:17
Najprościej będzie jak wepniesz między akumulator a kabel + miernik (amperomierz) i zobaczysz jaki masz pobór prądu kiedy jest wszystko wyłączone. Jeżeli, pobór będzie mały, to najlepiej jechać do elektryka. Fachowiec powinien mieć miernik, który pokaże stan techniczny akumulatora. (Mi elektryk zrobił szczegółowy wydruk stanu zużycia baterii) Natomiast gdy masz duży pobór prądu, no to trzeba szukać... np wypinając bezpieczniki po kolei.
0L0 - Pią Gru 21, 2012 19:55
Tylko przy pomiarze prądu należy mieć na uwadze to, że powinien on spaść po kilkudziesięciu sekundach od np. zamknięcia drzwi czy uzbrojenia alarmu.
Dla przykładu mnie początkowo jest ok. 0,5A i spada do ok. 0,2A.
maciejk1980 - Pią Gru 31, 2021 19:46
moj akumulator ma napięcie 12,5 V oltomierz pokazuje drenaż 0,38 ampera , wiem, że dla większości samochodów powinien wynosić około 0,05 (50 miliamperów) mój odczyt jest około 8 razy wiekszy, chyba że 0,38 ampera dla '99 cdt bez telewizora nawigacji, webasto wyciagniety bezpiecznik to normalka?
sprawdzalem odlanczajac klemre minusowa, do klemry dociskajac czerwony przewod z woltomierza a czarny do akumulatora minusa
|
|