|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620sdi] Przekaźnik świec żarowych
mmaarreecckkii - Nie Gru 30, 2012 20:53 Temat postu: [R620sdi] Przekaźnik świec żarowych Witam
Mój Roverek gdy były mrozy miał problemy z odpalaniem, a mianowicie musiałem z trzy razy zakręcić. Pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy to oczywiście sprawdzenie świec. Ogromnie Zaskoczyło mnie to, iż na do świec w ogól nie dochodzi prąd. Po długim poszukiwaniu doszedłem do czarnej kostki koło akumulatora( zdj) Jest to przekaźnik który nie działał. Wyciągnąłem go przeczyściłem "kontaktem" i usłyszałem piękne "strzelanie jego po włączeniu zapłonu.
W pierwszej kolejności gaśnie mi kontrolka a po upływie ok 7sek słychać rozłączenie przekaźnika.
Moje pytania:
Jaki przekaźnik będzie tam pasował.
Czy są gdzieś jeszcze przekaźniki od świec
Co to jest te RAVE i jak to znaleźć
Czy w tym modelu Rovera Jest coś takiego jak "moduł sterowania" coś odpowiedzialnego za długość grzania świec jeśli tak to gdzie tak to gdzie
Dodaje zdjęcie przekaźnika który znalazłem
tronsek - Nie Gru 30, 2012 21:18
mmaarreecckkii napisał/a: | Jaki przekaźnik będzie tam pasował. | topran 102 939 755
przekaźnik od Audi o nr 8E0 951 253
przekaźnik od FORD'a F80B-14B192-AA
mmaarreecckkii napisał/a: | Czy są gdzieś jeszcze przekaźniki od świec | Nie, tylko jeden.
mmaarreecckkii napisał/a: | Co to jest te RAVE i jak to znaleźć | Są to instrukcje serwisowe http://www.roverki.pl/por...o-roverkow.html
mmaarreecckkii napisał/a: | Czy w tym modelu Rovera Jest coś takiego jak "moduł sterowania" coś odpowiedzialnego za długość grzania świec jeśli tak to gdzie | Długością grzania świec sterujeECU
Na przyszłość, warto użyć funkcji szukaj. Te wszystkie odpowiedzi można znaleźć na forum.
mmaarreecckkii - Nie Gru 30, 2012 21:32
dzięki bardzo
tronsek - Nie Gru 30, 2012 21:33
mmaarreecckkii napisał/a: | dzięki bardzo | nie ma za co
iroman - Sob Gru 28, 2013 15:57
Witam pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż mam problem, zakupiłem już pare przekaźników do mojej Hondy Accord V 2.0 iTD z silnikiem Diesla Rovera. i za każdym razem zaraz po przekręceniu kluczyka słychać pyrczenie i lekki dymek z przekaźnika, oczywiście spalił się .
Zakupiłem już:
1. Hella 191 937 503 / 40A VW/Audi - (Taki mam od momentu kupna samochodu i na tym działa)
2. Beltron 8E0 951 253 / 70A Audi
i każdy upalił się od razu, dziwi mnie fakt że zakupiłem dokładnie taki sam wg parametrów a i tak sie spalił .
Proszę o pomoc jaki mam zakupić aby nie było takich objawów.
Brt - Sob Gru 28, 2013 19:55
hmmm a może warto sprawdzić instalację najpierw bo taka reakcja jak opisałeś jest cokolwiek dziwna i nawet przekaźnika 40A nie powinno spalić, nie mówiąc o tym 70A. Zmierz napięcie na stykach sterujących (powinno być 12V przez chwilę po przekręceniu stacyjki i po chwili powinno zniknąć) a druga sprawa, to sprawdzenie czy czasem nie ma zwarcia na którejś ze świec lub przewodzie doprowadzającym prąd do świec. Metod jest generalnie kilka, ale jeśli sam nie masz wiedzy/narzędzi do sprawdzenia to podjedź do jakeigoś elektryka żeby to posprawdzał
iroman - Nie Gru 29, 2013 15:44 Temat postu: Bezpiecznik a czy jest jakiś bezpiecznik do tych świec lub przekaźnika świec, jeśli tak to gdzie ?
Brt - Nie Gru 29, 2013 20:31
o ile pamietam to jest ... ale niestety R600/accorda to gorzej znam ... wychowałem się na 220SDi i w niej był bezpiecznik od żarowych.
|
|