|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R416] Zakłócenia od spryskiwaczy.
LookMyWay - Sro Sty 02, 2013 19:46 Temat postu: [R416] Zakłócenia od spryskiwaczy. Witam!
Mam radiotelefon Midland Alan 199-A podłączony pod kable od zapalniczki.
Po włączeniu spryskiwaczy piszczy. Da się coś z tym zrobić?
Druga sprawa to taka, że gniazdo zapalniczki nie daje mi prądu na np. CB czy ładowarke do latarki. Grzeje normalnie zapalniczke a prądu na wtyczki nie daje, czym może być to spowodowane?
greg-si - Sro Sty 02, 2013 21:02
LookMyWay napisał/a: | Druga sprawa to taka, że gniazdo zapalniczki nie daje mi prądu na np. CB czy ładowarke do latarki. Grzeje normalnie zapalniczke a prądu na wtyczki nie daje, czym może być to spowodowane? |
Wtyczka CB, latarki do bani albo źle wkładasz.
Moderator greg-si informuje
Uwaga! Ten temat zostanie usunięty jeśli autor nie poprawi jego nazwy.
ZAKŁÓCENIA!!!
Aby zmienić nazwę tematu, autor musi w pierwszym poście użyć funkcji
tronsek - Sro Sty 02, 2013 21:11
LookMyWay napisał/a: | podłączony pod kable od zapalniczki.
Po włączeniu spryskiwaczy piszczy. | U mnie też się tak dzieje. Piszczy też, jak ABS się włącza. Ponoć po bezpośrednim podłączeniu pod aku nie ma takich efektów.
Adrian - Sro Sty 02, 2013 21:28
Ja mam bezpośrednio pod aku podłączone i też słychać wycieraczki i spryskiwacze.
sknerko - Sro Sty 02, 2013 22:33
bo trzeba kondensatory na silniczkach założyć żeby zakłócenia zredukowały
arturekforte - Czw Sty 03, 2013 10:08
mozna tez kupic tzw filtr przeciw zakluceniom, ale nigdy tego nieuzywalem wiec niewiem czy to dziala
cos takiego http://allegro.pl/filtr-p...2887317405.html
ceny sa rozne od ok 5zl do 50zl
sknerko - Czw Sty 03, 2013 10:23
te zakłócenia raczej nie przez zasilanie idą, tylko droga radiową a takie filtry są wbudowane we wszystkie nowe radia. Zeby zlikwidować piski od silniczków trzeba we wtyczki tych silników (albo najbliżej silnika jak się da) założyć kondensatory suche ok. 400nF/250V
greg-si - Czw Sty 03, 2013 10:42
W 1.4 CB mam podpięte bezpośrednio pod akumulator (plus kilka innych urządzeń). Nic nie sieje.
W 2.0 mam pod wtyczkę zapalniczki i słychać silniczek spryskiwaczy (wycieraczek nie słychać).
LookMyWay - Czw Sty 03, 2013 12:04
Wpierw zaczne od najprostrzego czyli podbiecia cb pod aku. Jaki gruby kabel zastosowac i jaki bezpiecznik doradzacie?
|
|