Zobacz temat - [ROVER 200] Problem z roverkiem!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ROVER 200] Problem z roverkiem!

chino95 - Nie Sty 13, 2013 11:16
Temat postu: [ROVER 200] Problem z roverkiem!
Pomocy!!! W grudniu ubiegłego roku wymieniałem akumulator i przez nieuwagę pomyliłem bieguny i zrobiłem przepięcie. Wywaliło mi bezpiecznik, który wymieniłem i było okej, ale do czasu. Po jakimś tygodniu w czasie jazdy auto szarpało mi i się dusiło. Po kilku następnych dniach zgasło i już nie odpaliło. od tego czasu samochód był u trzech mechaników i wszyscy stwierdzili, ze świece są dobre, cewka też, czujnik położenia wału bez zarzutu i na 90% to wina komputera. Czy może to być efekt przepięcia przy podłączaniu akumulatora, które miało miejsce kilkanaście dni wcześniej? Co teraz robić, jak załatwić problem i ile to może kosztować? Z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi i wskazówki!
leszczu - Nie Sty 13, 2013 11:36

No to dobrze, ale jeśli masa w kompie ci się spaliła po tym złym wpięciu klem, to od razu już byś nie odpalił, a to autko jeszcze jeździło. Dziwna sprawa, może rzeczywiście będzie to wina kompa. W takim przypadku jeśli nie miałeś nic ruszane z immo, to potrzebujesz samego kompa który potem zaprogramujesz do reszty, tu będzie potrzeby testbook, albo szukać kompletnego zestawu, czyli kompa, modułu immo i chociaż jednego pilota.
brkzzz - Nie Sty 13, 2013 13:08

chino95 napisał/a:
Po kilku następnych dniach zgasło i już nie odpaliło. od tego czasu samochód był u trzech mechaników i wszyscy stwierdzili, ze świece są dobre, cewka też, czujnik położenia wału bez zarzutu i na 90% to wina komputera.

A czy czasem nie zasugerowałeś tego sam mechanikom, mówiąc o sytuacji z klemami?
Być może to faktycznie komp, ale najpierw posprawdzałbym wszystkie inne rzeczy odpowiadające za szarpanie. Takiemu mechanikowi nie chce się rozmyślać za bardzo nad twoim samochodem, a wymiana kompa z kompletem z immo i stacyjką to jest trochę kosztów.

robsson78 - Nie Sty 13, 2013 16:24

Piszesz że auto zgasło i nie odpaliło.... napisz coś więcej, czy były inne problemy np. z elektryką ? czy rozrusznik kręci ? itd...
kasjopea - Nie Sty 13, 2013 21:04

chino95 sprecyzuj swój problem krótko w tytule tematu.
chino95 - Pon Sty 14, 2013 12:04
Temat postu: [problem z roverkiem, cd]
Ostatni raz przed totalna odmową zapalenia rozrusznik na kilkanaście sekund zaskoczył i elektryka chodziła, potem już zupełny grób...Samochód jest teraz u kolejnego diagnostyka, ciekaw jestem co teraz usłyszę, bo już nie wiem co mam myśleć
erixon - Pon Sty 14, 2013 16:59

Ja płaciłem za używany komp + wymiana 700zł (R Sdi 2.0 ). (do tego wymienili podobno nowe przewody)
kasjopea - Wto Sty 15, 2013 06:57

Administrator kasjopea informuje

chino95! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji