Zobacz temat - [ MG ZT] Różna siła hamowania.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [ MG ZT] Różna siła hamowania.

fredii - Sro Lut 06, 2013 20:43
Temat postu: [ MG ZT] Różna siła hamowania.
Witam :)

Chciałem prosić o pomoc. Otóż znalazłem w końcu samochód, którego szukałem, ale… okazało się, że ma jedną wadę. Jest coś nie tak z układem hamulcowym. Siła hamowania nie rozkłada się równo. To znaczy na dwóch kołach jest większa a na dwóch mniejsza. Może poniższy obrazek podpowie, o co mi chodzi. Czy taka usterka to coś poważnego?

Tak to jakoś mi wyjaśnił diagnosta.

automechanik - Sro Lut 06, 2013 21:31

Prawdopodobnie lekko zapowietrzona jedna sekcja pompy hamulcowej.
Spróbuj odpowietrzyć wg. Twojego schematu, koło prawe tylne i lewe przednie w tej właśnie kolejności.

Najpierw sprawdż jednak czy układ niema gdzieś nieszczelności na przewodach
tej słabszej sekcji lub na zaciskach koła lewego przedniego i prawgo tylnego.
Lekki wyciek może powodowac spadek ciśnienia w układzie.

fredii - Sro Lut 06, 2013 23:19

To może inne pytanie. Opłaca się brać samochód z taką usterką? Może wyjść coś poważniejszego niż te drobnostki, co wymieniłeś? Coś tam wspomnieli o pompie hamulcowej ( uszkodzona?), która kosztuje ogrom pieniędzy do tego modelu + wymiana też nie tania.
juby1987 - Czw Lut 07, 2013 00:01

Moim zdaniem tak, koszt nie powinien przekroczyć 200zł u mechanika. a w najgorszej sytuacji 200zł + tarcze + reperaturki zacisków, klocki. nie ma podstaw do sądzenia że coś jest nie tak z drogimi podzespołami hamulcowymi. Koniecznie sprawdź czy działa ABS
ps. problem może być w suwniczkach zacisków lub w odpowiednim odpowietrzeniu hamulcy wtedy koszt nie przekroczy 100zł.

SeniorA - Czw Lut 07, 2013 06:00

a moim zdaniem trzeba wziąć jeszcze pod uwagę usterkę modulatora pompy ABS, który ostatecznie reguluje ciśnienia w obwodach układu hamowania .
Kamil79 - Czw Lut 07, 2013 07:39

SeniorA napisał/a:
a moim zdaniem trzeba wziąć jeszcze pod uwagę usterkę modulatora pompy ABS, który ostatecznie reguluje ciśnienia w obwodach układu hamowania .

I na aukcjach jest śmiesznie tania, ceny zaczynają się od 30 zł

http://allegro.pl/listing...pa+abs+rover+75

np:
http://allegro.pl/pompa-h...2992920982.html

SeniorA - Czw Lut 07, 2013 09:10

Kamil79, śmiesznie tanie są od anglików i bez TC
fredii - Czw Lut 07, 2013 09:11

Bardzo Wam dziękuję. :) Takie wpisy mnie skusiły. Kupuje autko. Widać nie będzie tak źle z tymi hamulcami. Jeszcze raz dziękuję :)