|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R45/MG ZS] Kolor żarówek świateł mijania
gammathough - Sob Lut 09, 2013 17:07 Temat postu: [R45/MG ZS] Kolor żarówek świateł mijania Szukałem ostatnio żarówek do swojego autka, by zmienić kolor świateł na coś znacznie bliżej białego. Kupiłem Osram Cool Blue Intense. Założyłem iiii... Szału nie było- jak klosze uwalone, to z powrotem jest żółto, po wypucowaniu coś białego tam się narzuca.
No i tak sobie standardowo przeglądając natrafiłem na takowy egzemplarz ZS-ki
http://allegro.pl/mg-zs-r...3016831312.html
jakież tam są żarówki wsadzone? Jest to zgodne z homologacją?
No i ew. na jakie żarówki na przyszłość się zapatrywać?
SebastianS - Sob Lut 09, 2013 17:52
Moim zdaniem jest to jakaś marketowa lipa. Żarówki nie dość, że nie mają homologacji to nie bedziesz nic widział na drodze takie jest moje zdanie. Ja kupiłem Bosma xtreme white, zobacz jak świecą i mają holomogacje :
leszczu - Sob Lut 09, 2013 17:58
gammathough napisał/a: | jakież tam są żarówki wsadzone? |
To mi wyg;lada na jakiś xenon chiński.
gammathough napisał/a: | Szukałem ostatnio żarówek do swojego autka, by zmienić kolor świateł na coś znacznie bliżej białego |
Obojętnie jakiej żarówki nie kupisz to zawsze będzie lekka poświata żółci. Jedynie xenon 5000k-6000K, ale na to jest już brak homologacji jak wstawisz to do swoich świateł i jest ryzyko oślepiania innych na drodze.
gammathough - Sob Lut 09, 2013 19:05
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź
Jak mi Osramki wyzioną ducha to wypróbuję szkła z Bosmy.
arczi - Sob Lut 09, 2013 22:46
Ostatnio również wrzuciłem nowe żarówki do swojego R marki Osram- Night Breaker, jestem naprawdę zadowolony z ich światła- jest białe a nie żółte tak jak stare, pomimo nie najlepszego stanu reflektorów, świecą bardzo dobrze.
szylozbi - Sob Lut 09, 2013 23:56
Dzięki za info, bo miałem w poniedziałek kupić właśnie Osramy Cool Blue Intense. Zastanawia mnie rozpiętośc cenowa tych żarówek Bosmy od 33 do 52 zł na alledrogo Kwestia marży czy podróbek?
SebastianS - Nie Lut 10, 2013 00:05
Ja kupiłem w takim pudełku Kod: | http://allegro.pl/bosma-8436-kpl-h7-55w-extreme-white-homologacja-i2959306514.html | i wszystko gra więc nie wiem dlaczego jest taka rozpiętość cenowa. W sumie te tańsze niczym się nie różnią
pawel90 - Nie Lut 10, 2013 00:55
Podepnę się pod temat, ponieważ mam pytanie czy jest jakiś przepis odnośnie barwy swiatła postojowego/pozycyjnego z przodu ? bo u siebie mam pomarańczowe zarówki. Samochod przeszedł przegląd, ale nie wiem czy to tak może być( w sumie efekt w nocy jest fajny) ?
Brt - Nie Lut 10, 2013 10:50
pewnie w rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów jest to napisane. Podejrzewam że powinny być jednak białe, ewentualnie żółte selektywne. ale trzeba doczytać.
KNA - Wto Lut 12, 2013 01:46
Ja od 2 lat jeżdżę na żarówkach Philips Blue Vision Ultra i jestem zadowolony. Świecą dosyć mocno i dobrze oświetlają drogę. Co do barwy światła, to w dzień jest ono delikatnie żółtawe, ale nocą czysto białe. Jak nie zapomnę, to cyknę jutro fotki jak to wygląda.
Adsik - Wto Lut 12, 2013 09:09
KNA, słyszałem że te żarówki mają małą żywotność. To prawda? Bo też mam chęć je zamówić, ale jeśli mają mi się po 4 miesiącach spalić to szkoda pieniędzy.
Brt - Wto Lut 12, 2013 09:44
Dla jednego 4 miesiące, to przejechane 2kkm a dla drugiego 12 albo 20 kkm ... powiem tak .. testowałem 2 zestawy blue vision philipsa i wytrzymywały od 18 do 23kkm przebiegu. W moim przypadku to około 7 - 8 miesiecy jazdy. Staram się wymieniać parami żarówki, a druga sprawa, że od ładnych kilku lat zakładam nowe żarówki jesienią (nawet gdy poprzedni komplet jeszcze świeci) ... korzyść jest taka, że po pierwsze .. nowe żarówki zawsze lepiej świecą a jesienią potrzebujemy najwięcej światła na drodze, a druga sprawa, to to, że nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby gdzieś w trasie mi żarówka "padła" ... a wiadomo, że jesienią lub zimą w deszczu czy na mrozie i zazwyczaj w ciemości (bo zwykle wtedy żarówki padają) wymiana nie należy do przyjemności. Zwykle około maja - czerwca blue vision zdychają, a wtedy zakłądam żarówki zwykłe (jak są, to te używane z poprzedniiego lata, lub nowe markowe, ale zwykłe a nie o wyższej wydajności) i dojeżdżam znowu do jesieni.
KNA - Wto Lut 12, 2013 14:10
Adsik napisał/a: | KNA, słyszałem że te żarówki mają małą żywotność. To prawda? Bo też mam chęć je zamówić, ale jeśli mają mi się po 4 miesiącach spalić to szkoda pieniędzy. |
Z tego co słyszałem to wszystkie nowoczesne żarówki jak Philips, Osram itp. wytrzymują około roku. Ja swoje mam już jakieś 2 lata i cały czas działają, ale ja w dzień jeżdżę na dziennych (chyba, że jest brzydka pogoda, wtedy jeżdżę na mijania). Nocami jeżdżę dosyć sporo (tak mi się wydaje ), jakieś 4 razy w tygodniu po 10 km. Poza tym nawet jakby się przepalały raz na rok, czy nawet co 8 miesięcy, to i tak te 60-70 zł za dobre żarówki to nie jest majątek. Jak dla mnie są na prawdę warte polecenia.
Tutaj daję zdjęcia jak świecą (mniej więcej, bo ciężko uchwycić to aparatem):
- mijania w dzień:
- drogowe w dzień:
- mijania nocą (w ciemnym garażu )
- drogowe nocą:
Adsik - Wto Lut 12, 2013 15:17
Ja robię ok 5kkm rocznie, więc starczą mi na długo. Musze tylko poszukać czy są dostępne w wersji H9 i h7
gammathough - Wto Lut 12, 2013 18:01
Kolega, posiadacz Civica, miał NightBreakery i mu rok pociągnęły. Jak dużo jeździ- tego to nie wiem. A NightBreakery mają dość krótką żywotność.
bociannielot - Wto Lut 12, 2013 18:49
Ja testowałem nightbreakery - bardzo pozytywnie w moim odczuciu i długo nawet wytrzymały, potem założyłem jakieś philpsy +50% ale tu niemiła niespodzianka jedna bardzo szybko przestała świecić .
andrew0503 - Wto Lut 12, 2013 19:17
Ostatnio jak kupowałem żarówki spytałem się w sklepie o takie, które dobrze oświetlają drogę i przy tym są trwałe, sprzedawca powiedział, że takich nie posiada Albo chcemy mieć dobrze oświetloną drogę, lub nie wymieniać żarówek często. W pierwszym przypadku kupujemy z napisem + jakaś wartość , w drugim najczęściej long life. Ja osobiście korzystam z żarówek Tungsram/GE dają fajne skupione światło i choć nigdy sam nie przykładałem do tego wagi to z opinii sąsiadów wiem,że są białe. Wcześniej jeździłem na +90%, od Listopada +120%. Wytrzymują ponad rok, to sporo jak stwierdził sprzedawca, a przy tym mam komfort jazdy, podróżuję głownie po zmroku
Harry - Wto Lut 12, 2013 22:08
blue vision wytrzymały mi gdzieś 25 tys. km
gammathough - Sro Lut 13, 2013 16:33
No to mam ponad rok jazdy. I tak na wiosnę chyba przełożę stare żarówki, o ile jest to warte zachodu.
SmoK - Sro Lut 13, 2013 22:16
Witam.
Miałem już kilka kompletów żarówek obecnie wybrałem:Philips X-treme Vision+100% Światła i jestem zadowolony świeca dość jasno a najważniejsze, bardzo dobrze oświetlają drogę, tanie żarówki może i świeca jaśniej ale w praktyce lipa światło jest bardzo rozproszone co w efekcie daje słabą widoczność oraz brak homologacji.
Pozdrawiam SmoK
Brt - Czw Lut 14, 2013 10:55
teraz na jesień włąśnei planuję kupić te żarówki ... zobaczę jak się będą sprawowały.
szylozbi - Czw Lut 14, 2013 20:58
Oto efekt po założeniu żarówek Bosma Extreme White H7, światło jest wyraźnie bielsze od zwykłych żarówek. Po zmroku są całkiem białe, mam nadzieję, że posłużą przynajmniej pół roku czyli w moim przypadku ok 10000 tyś km.
Brt - Czw Lut 14, 2013 21:49
wygląda dobrze
SebastianS - Sob Lut 16, 2013 13:54
Ciesze sie, że Ci pasują Niech służą
Sabz - Czw Lut 21, 2013 01:57
Nie wiem czy mi się coś nie pomyliło... Czy przy takich żarówkach nie ma przepisu, że obowiązuje nas posiadanie spryskiwaczy na reflektory?
KNA - Czw Lut 21, 2013 02:11
Sabzu napisał/a: | Czy przy takich żarówkach...? |
Czyli jakich? Przecież to są normalne żarówki halogenowe, a nie żarniki ksenonowe, także chyba jednak coś Ci się pomyliło.
Sabz - Czw Lut 21, 2013 02:25
W takim wypadku philips blue vision ultra można określić jako żarówki dające efekt ksenonu, ale tak na prawdę ksenonem nie są?
Brt - Czw Lut 21, 2013 10:26
dokładnie tak ... one mają na bańce filtr po prostu, który "wycina" żółtą barwę i dlatego to co widzimy jest bardziej białe.
szoso - Czw Lut 21, 2013 14:41
widzę że ktoś wspomniał o Bosma, proszę:
http://forum.roverki.eu/v...ght=%BFar%F3wki
szylozbi żeby się tylko nie skończyło jak u mnie
szylozbi - Czw Lut 21, 2013 16:29
szoso, na zdjęciu z linku to są dokładnie te zakupione przez Ciebie? Po aukcjach widzę, że jest wersja 100W, ale ma dodatkowe oznaczenie 'Max Power'.
http://allegro.pl/bosma-6...3031631189.html
Ja kupiłem te:
http://allegro.pl/zarowki...2973581445.html
Na wszelki wypadek sprawdzę moc miernikiem bo w moim przypadku stopienie odbłyśników to 900 zł za 1 lampę i jeszcze powinienem się cieszyć, że jest do kupienia.
szoso - Pią Lut 22, 2013 07:18
szylozbi napisał/a: | szoso, na zdjęciu z linku to są dokładnie te zakupione przez Ciebie? |
tak to te same
na moich jest 55W, na pudełku też
SebastianS - Pią Lut 22, 2013 14:51
Ja je mam pół roku, odbłyśnik moim zdaniem super, nic sie nie dzieje, wszystko świeci
Pływak - Sob Lut 23, 2013 17:01
Brt napisał/a: | dokładnie tak ... one mają na bańce filtr po prostu, który "wycina" żółtą barwę i dlatego to co widzimy jest bardziej białe. |
Z tego samego powodu żarówki takie świeca słabiej niż ich odpowiedniki bez filtra na bańce. Od siebie nie polecam żarówek Osram Cool Blue Hyper (nie mylić z Cool Blue bez dopisku Hyper bo te zwykłe są ok). Jest to badziewna zarówka bez homologacji spzredawana za pół ceny zwykłych Cool Blue. Ma na bańce mocny niebieskim filtr i co prawda daje efekt Xenon look ale podczas deszczu na mokrym asfalcie takie światło niebiesko-białe po prostu "ginie" dlatego jak wpadną mi gdzies w oko żarówki Tungsram Megalight Ultra to zakupie takie bo podobno wypadają porównywalnie z Osram Nightbreaker Plus a są od niego tańsze.
andrew0503 - Nie Lut 24, 2013 00:12
Pływak napisał/a: | dlatego jak wpadną mi gdzies w oko żarówki Tungsram Megalight Ultra to zakupie takie bo podobno wypadają porównywalnie z Osram Nightbreaker Plus a są od niego tańsze |
Polecam, jeżdżę już od prawie trzech lat na Tunsgramach, wcześniej +90, od Listopada w ramach testu +120. Jak dla mnie najlepszy stosunek jakości i trwałości do ceny.
Sabz - Nie Lut 24, 2013 00:32
Z tego co się orientuję to Tungsram Megalight Ultra, to już nie są halogeny, a ksenony?
andrew0503 - Nie Lut 24, 2013 01:01
Sabzu napisał/a: | tego co się orientuję to Tungsram Megalight Ultra, to już nie są halogeny, a ksenony? |
Halogeny
Sabz - Pon Mar 25, 2013 12:22
Założyłem Tungsram Megalight Ultra +120. Sprawują się całkiem nieźle. Mam spore problemy ze wzrokiem jadąc w nocy. Teraz w miarę dobrze widzę.
Za dnia światła wydają się lekko żółte, ale w nocy popadają już bardziej pod biel Jedyną rzeczą, która niesamowicie mnie denerwuje to to, że żarówki pozycyjne dają spory poblask żółci w reflektorach. Je również trzeba wymienić, jeżeli chce się mieć białe lampy.
andrew0503 - Wto Mar 26, 2013 20:40
Sabzu napisał/a: | Jedyną rzeczą, która niesamowicie mnie denerwuje to to, że żarówki pozycyjne dają spory poblask żółci w reflektorach. Je również trzeba wymienić, jeżeli chce się mieć białe lampy. |
Też mnie to drażniło, dlatego zmieniłem pozycyjne na blue vision ultra. Od sąsiadów z bloku dowiedziałem się, że lampy święcą super
gammathough - Nie Sie 11, 2013 16:12
Kilka dni temu padły mi Osramy Cool Blue Intense. Nie minęło nawet pół roku, a z kolei aż tak dużo nie jeżdżę. Chyba już ich więcej nie kupię, za taką cenę absolutnie nie warto.
Patrzę sobie po żarówkach Bosmy i tak widzę nazwy-
Pure White Diamond Effekt
Super White Xenon Effekt
Pure White
Super White
Extreme White
Masakra...
Pytanie do użytkowników- Tunsgramów- jaka jest żywotność tych żarówek w porównaniu 90% vs. 120%?
andrew0503 - Nie Sie 11, 2013 18:02
gammathough napisał/a: | Pytanie do użytkowników- Tunsgramów- jaka jest żywotność tych żarówek w porównaniu 90% vs. 120%? |
Na +90% przejeździłem prawie 1,5 roku, +120% mam od Listopada ubiegłego roku, i nadal świecą , jak wytrzymają jeszcze parę miesięcy to będzie niezły wynik
ADI-mistrzu - Nie Sie 11, 2013 20:18
Ja od października mam HELLA i trzymają, światło jest białe.
Wcześniej były Philipsy ale nie wiem jak długo, z takimi kupiłem (pierwsza sztuka poszła w październiku, pod koniec lipca druga).
MD - Nie Sie 11, 2013 21:26
Gammathough, to dziwne, ja mam zwykłe Osram Cool Blue i nie dość, że dają przepiękne, mocne, białe światło, to jeszcze ciągną swój żywot na luzie.
gammathough - Nie Sie 11, 2013 22:47
No padła mi jedna Osramka, w tej chwili mam założoną zwykłą i wygląda to strasznie...
Dryndnę jutro do Zbyszka i się spytam jak sprawują mu się owe Bosmy i ew. je wezmę (jak nie, to Hella)- wyjazd na festiwal jako headliner wymaga odpowiedniego wrażenia
andrew0503 - Nie Kwi 06, 2014 20:03
Trochę odświeżę temat
Teraz mogę z całą pewnością polecić żarówki Tunsgram/GE +120, wytrzymałość jest prawie identyczna z +90, które miałem wcześniej, tj. ok. 1,5 roku. W tej półce cenowej chyba nie ma lepszego produktu, biorąc pod uwagę jakość oświetlenia/trwałość/barwa a i droższe produkty(bardziej znane markowo), które też kiedyś przetestowałem jakoś niczym szczególnym się nie wyróżniają na tle obecnie używanych
daniello - Nie Kwi 06, 2014 20:40
Testowałem żarówki w swoim R i stwierdzam, że najlepszą jakość i cenę prezentuje tungsram- podróba Osrama. Cool blue i nightbrakery miałem, pierwsze może pół roku wytrzymały, wymieniłen na nightbrakery a po 3 miesiącach padła jedna, za kilka dni druga. Tungsram mam od dobrego pół roku i bajka- modelu nie pamiętam ale coś z xenonem w nazwie, blue xenon czy coś, i rzeczywiście jest biały przechodzący w niebieski, ostatnio przepolerowałem reflektory i nadal jest super. Także polecam mimo tego, że to jakieś chińczyki.
Brt - Nie Kwi 06, 2014 20:57
Cytat: | Teraz mogę z całą pewnością polecić żarówki Tunsgram/GE +120 |
Cieszę się, bo takie H4 kupiłem ostatnio do "kuchenki" ... jesli chodzi o ilość i barwę światła to nie mam uwag ... narazie co do trwałości się nie wypowiem. Do dziś zrobiłem na nich jakieś 6kkm. (2 miesiące jazdy ) Założyłem też te +120% tungsramy do belli w światła drogowe i wyraźnie jaśniej świecą niż standardowe. Jeśli rzeczywiscie będą trwałe na dodatek, to nic tylko kupować ... cena w porównaniu do Philipsa czy Osrama jest o ok 40% niższa (albo i wiecej)
andrew0503 - Nie Kwi 06, 2014 21:09
daniello napisał/a: | Także polecam mimo tego, że to jakieś chińczyki. |
Eee, jakie chińczyki Kupuję w sklepie firmowym, wytwarzane są na Węgrzech, żadna podróba Osrama. Często można je kupić pod szyldem GE(General Elelectric). Chyba, że w "internecie" nawet Tungsramy tez podrabiają
[ Dodano: Nie Kwi 06, 2014 22:09 ]
Brt napisał/a: | Jeśli rzeczywiscie będą trwałe na dodatek, to nic tylko kupować ... cena w porównaniu do Philipsa czy Osrama jest o ok 40% niższa (albo i wiecej) |
Wytrzymały prawie półtora roku, przy takiej samej częstotliwości użytkowania co +90, więc jak dla mnie trwałość rewelacyjna jak na "wysilone" żarówki. Podróżuję przeważnie przy braku słońca, więc i liczy się dla mnie jakość oświetlenia drogi, i nie mam do czego się przyczepić. W ciemności nawet przy deszczu też dają radę
gammathough - Sro Kwi 09, 2014 18:09
Bosmy strasznie szybko padły... smolę, next time kupuję Tunsgramy
Sabz - Sro Kwi 09, 2014 22:23
Właśnie padły mi dzisiaj Tunsgramy po roku użytkowania.
Brt - Czw Kwi 10, 2014 10:17
Sabzu napisał/a: | Właśnie padły mi dzisiaj Tunsgramy po roku użytkowania. |
które i ile km na nich przejechałeś
gammathough - Czw Kwi 10, 2014 16:17
Jak po roku to winszuję. Mi padają żarówy średnio co pół roku Osramy i Bosmy zdechły strasznie szybko...
To "lubie korale" ten temat i kupuję zwykłe żółte hella
zluzuj . pzdr rap
andrew0503 - Czw Kwi 10, 2014 19:03
To kup chociaż long life Helli, bo zwykłe wytrzymały u mnie tyle co Tungsramy
Sabz - Pią Kwi 11, 2014 16:37
Brt napisał/a: | Sabzu napisał/a: | Właśnie padły mi dzisiaj Tunsgramy po roku użytkowania. |
które i ile km na nich przejechałeś |
Wyszło jakieś 13000
NoPE - Sob Kwi 12, 2014 01:14
W latach 90-tych Tungsram'a przejął General Electric.
Zamierzałem Philipsy kupić Vision Plus 60% i Premium. Taki komplecik zapasowy wszystkich żarówek i halogenów, bo nie mam nic. Odradzacie?
Może tego Tungsram'a lepiej? I jaką kupić W5W dla postojówek żeby była biała albo zbliżona odcieniem do mijania. Obecnie nie wiem jakie mam ale są białawe
[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 01:41 ]
PS Białawe jak lewe światło na pierwszym zdjęciu od szylozbi
[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 01:47 ]
PSS Info o Tungsram'ie jest na Wikipiedii, a ja gupi ich historię po angielsku czytam
[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 02:14 ]
PSSS Warto zajrzeć! Na 41 i 42 stronie są Rover'ki. Teraz już wszyscy będą wiedzieć jaki typ żarówki do jakiej lampy (ja i tak wole RAVE)
http://www.gelighting.com...cm181-12563.pdf
__EDIT__________________________________
Błąd na błędzie w ich broszurze. Nie bierzcie jej pod uwagę. Porównałem z RAVE i w przypadku ZR'a wiele typów żarówek się nie zgadza. Podane jest tam H7 do mijania i drogowych, gdzie w rzeczywistości do drogowych są H1. Inna wtyczka i H7 nie podejdą.
W wierszu Streetwise jest ok i te informacje powinno się odnieść do ZR, R25.
daniello - Sob Kwi 12, 2014 19:05
Co do W5W, ja polecam z kolei oryginalne OSRAMy xenon cos tam 4000K- niektórzy jak je włączę po zmroku lub jak jest troszke ciemniej myślą, że mam mijania włączone. Z tym że cena za komplet to chyba coś koło 70-90 zł.
spidi23 - Nie Kwi 20, 2014 15:31
Ja również, jak i chłopaki wyzej polecam Tungsram, dokładna ich nazwa to Sportlight +90% BlueIsh.
Fakt, w porównaniu do innych żarówek padają szybko, przy moich kilometrach wytrzymują maksymalnie rok, jednak szybciej niż pół roku się nie spalą.
Jeśli o barwę chodzi, jest to białe światło, z delikatną poświatą niebieskiego. W nocy, na suchej drodze i stosunkowo świeżo pomalowanych pasach ma się wrażenie jazdy po pasie startowym
Gorzej sprawa ma się, gdy asfalt jest mokry, ale nie jest najgorzej w porównaniu do chociażby zwykłych żarówek "Narva", które fakt faktem wytrzymały ponad rok.
Wiem, zajeżdza to trochę reklamą, ale nie to mam na celu.
Jeżdzę na tych żarówkach od 4 lat i narazie nie znalazłem niczego lepszego w stosunku cena/jakośc.
Cena H7 ~35zł/kpl
H4 jakby ktoś potrzebował można nawet za 20zł kupić jak się dobrze poszuka
|
|