Zobacz temat - [R45/MG ZS] Kolor żarówek świateł mijania

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [R45/MG ZS] Kolor żarówek świateł mijania

gammathough - Sob Lut 09, 2013 17:07
Temat postu: [R45/MG ZS] Kolor żarówek świateł mijania
Szukałem ostatnio żarówek do swojego autka, by zmienić kolor świateł na coś znacznie bliżej białego. Kupiłem Osram Cool Blue Intense. Założyłem iiii... Szału nie było- jak klosze uwalone, to z powrotem jest żółto, po wypucowaniu coś białego tam się narzuca.

No i tak sobie standardowo przeglądając natrafiłem na takowy egzemplarz ZS-ki

http://allegro.pl/mg-zs-r...3016831312.html

jakież tam są żarówki wsadzone? Jest to zgodne z homologacją?

No i ew. na jakie żarówki na przyszłość się zapatrywać?

SebastianS - Sob Lut 09, 2013 17:52

Moim zdaniem jest to jakaś marketowa lipa. Żarówki nie dość, że nie mają homologacji to nie bedziesz nic widział na drodze ;) takie jest moje zdanie. Ja kupiłem Bosma xtreme white, zobacz jak świecą i mają holomogacje :

leszczu - Sob Lut 09, 2013 17:58

gammathough napisał/a:
jakież tam są żarówki wsadzone?

To mi wyg;lada na jakiś xenon chiński.
gammathough napisał/a:
Szukałem ostatnio żarówek do swojego autka, by zmienić kolor świateł na coś znacznie bliżej białego

Obojętnie jakiej żarówki nie kupisz to zawsze będzie lekka poświata żółci. Jedynie xenon 5000k-6000K, ale na to jest już brak homologacji jak wstawisz to do swoich świateł i jest ryzyko oślepiania innych na drodze.

gammathough - Sob Lut 09, 2013 19:05

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź :)

Jak mi Osramki wyzioną ducha to wypróbuję szkła z Bosmy.

arczi - Sob Lut 09, 2013 22:46

Ostatnio również wrzuciłem nowe żarówki do swojego R marki Osram- Night Breaker, jestem naprawdę zadowolony z ich światła- jest białe a nie żółte tak jak stare, pomimo nie najlepszego stanu reflektorów, świecą bardzo dobrze.
szylozbi - Sob Lut 09, 2013 23:56

Dzięki za info, bo miałem w poniedziałek kupić właśnie Osramy Cool Blue Intense. Zastanawia mnie rozpiętośc cenowa tych żarówek Bosmy od 33 do 52 zł na alledrogo :hm: Kwestia marży czy podróbek?
SebastianS - Nie Lut 10, 2013 00:05

Ja kupiłem w takim pudełku
Kod:
http://allegro.pl/bosma-8436-kpl-h7-55w-extreme-white-homologacja-i2959306514.html
i wszystko gra :) więc nie wiem dlaczego jest taka rozpiętość cenowa. W sumie te tańsze niczym się nie różnią :roll:

pawel90 - Nie Lut 10, 2013 00:55

Podepnę się pod temat, ponieważ mam pytanie czy jest jakiś przepis odnośnie barwy swiatła postojowego/pozycyjnego z przodu ? bo u siebie mam pomarańczowe zarówki. Samochod przeszedł przegląd, ale nie wiem czy to tak może być( w sumie efekt w nocy jest fajny) ?
Brt - Nie Lut 10, 2013 10:50

pewnie w rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów jest to napisane. Podejrzewam że powinny być jednak białe, ewentualnie żółte selektywne. ale trzeba doczytać.
KNA - Wto Lut 12, 2013 01:46

Ja od 2 lat jeżdżę na żarówkach Philips Blue Vision Ultra i jestem zadowolony. Świecą dosyć mocno i dobrze oświetlają drogę. Co do barwy światła, to w dzień jest ono delikatnie żółtawe, ale nocą czysto białe. Jak nie zapomnę, to cyknę jutro fotki jak to wygląda.
Adsik - Wto Lut 12, 2013 09:09

KNA, słyszałem że te żarówki mają małą żywotność. To prawda? Bo też mam chęć je zamówić, ale jeśli mają mi się po 4 miesiącach spalić to szkoda pieniędzy.
Brt - Wto Lut 12, 2013 09:44

Dla jednego 4 miesiące, to przejechane 2kkm a dla drugiego 12 albo 20 kkm ... powiem tak .. testowałem 2 zestawy blue vision philipsa i wytrzymywały od 18 do 23kkm przebiegu. W moim przypadku to około 7 - 8 miesiecy jazdy. Staram się wymieniać parami żarówki, a druga sprawa, że od ładnych kilku lat zakładam nowe żarówki jesienią (nawet gdy poprzedni komplet jeszcze świeci) ... korzyść jest taka, że po pierwsze .. nowe żarówki zawsze lepiej świecą a jesienią potrzebujemy najwięcej światła na drodze, a druga sprawa, to to, że nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby gdzieś w trasie mi żarówka "padła" ... a wiadomo, że jesienią lub zimą w deszczu czy na mrozie i zazwyczaj w ciemości (bo zwykle wtedy żarówki padają) wymiana nie należy do przyjemności. Zwykle około maja - czerwca blue vision zdychają, a wtedy zakłądam żarówki zwykłe (jak są, to te używane z poprzedniiego lata, lub nowe markowe, ale zwykłe a nie o wyższej wydajności) i dojeżdżam znowu do jesieni.
KNA - Wto Lut 12, 2013 14:10

Adsik napisał/a:
KNA, słyszałem że te żarówki mają małą żywotność. To prawda? Bo też mam chęć je zamówić, ale jeśli mają mi się po 4 miesiącach spalić to szkoda pieniędzy.

Z tego co słyszałem to wszystkie nowoczesne żarówki jak Philips, Osram itp. wytrzymują około roku. Ja swoje mam już jakieś 2 lata i cały czas działają, ale ja w dzień jeżdżę na dziennych (chyba, że jest brzydka pogoda, wtedy jeżdżę na mijania). Nocami jeżdżę dosyć sporo (tak mi się wydaje :mrgreen: ), jakieś 4 razy w tygodniu po 10 km. Poza tym nawet jakby się przepalały raz na rok, czy nawet co 8 miesięcy, to i tak te 60-70 zł za dobre żarówki to nie jest majątek. Jak dla mnie są na prawdę warte polecenia.

Tutaj daję zdjęcia jak świecą (mniej więcej, bo ciężko uchwycić to aparatem):

- mijania w dzień:

- drogowe w dzień:

- mijania nocą (w ciemnym garażu :mrgreen: )

- drogowe nocą:

Adsik - Wto Lut 12, 2013 15:17

Ja robię ok 5kkm rocznie, więc starczą mi na długo. Musze tylko poszukać czy są dostępne w wersji H9 i h7
gammathough - Wto Lut 12, 2013 18:01

Kolega, posiadacz Civica, miał NightBreakery i mu rok pociągnęły. Jak dużo jeździ- tego to nie wiem. A NightBreakery mają dość krótką żywotność.
bociannielot - Wto Lut 12, 2013 18:49

Ja testowałem nightbreakery - bardzo pozytywnie w moim odczuciu i długo nawet wytrzymały, potem założyłem jakieś philpsy +50% ale tu niemiła niespodzianka jedna bardzo szybko przestała świecić :/ .
andrew0503 - Wto Lut 12, 2013 19:17

Ostatnio jak kupowałem żarówki spytałem się w sklepie o takie, które dobrze oświetlają drogę i przy tym są trwałe, sprzedawca powiedział, że takich nie posiada ;) Albo chcemy mieć dobrze oświetloną drogę, lub nie wymieniać żarówek często. W pierwszym przypadku kupujemy z napisem + jakaś wartość , w drugim najczęściej long life. Ja osobiście korzystam z żarówek Tungsram/GE dają fajne skupione światło i choć nigdy sam nie przykładałem do tego wagi to z opinii sąsiadów wiem,że są białe. Wcześniej jeździłem na +90%, od Listopada +120%. Wytrzymują ponad rok, to sporo jak stwierdził sprzedawca, a przy tym mam komfort jazdy, podróżuję głownie po zmroku :)
Harry - Wto Lut 12, 2013 22:08

blue vision wytrzymały mi gdzieś 25 tys. km
gammathough - Sro Lut 13, 2013 16:33

No to mam ponad rok jazdy. I tak na wiosnę chyba przełożę stare żarówki, o ile jest to warte zachodu.
SmoK - Sro Lut 13, 2013 22:16

Witam.
Miałem już kilka kompletów żarówek obecnie wybrałem:Philips X-treme Vision+100% Światła i jestem zadowolony świeca dość jasno a najważniejsze, bardzo dobrze oświetlają drogę, tanie żarówki może i świeca jaśniej ale w praktyce lipa światło jest bardzo rozproszone co w efekcie daje słabą widoczność oraz brak homologacji.

Pozdrawiam SmoK

Brt - Czw Lut 14, 2013 10:55

teraz na jesień włąśnei planuję kupić te żarówki ... zobaczę jak się będą sprawowały. :)
szylozbi - Czw Lut 14, 2013 20:58

Oto efekt po założeniu żarówek Bosma Extreme White H7, światło jest wyraźnie bielsze od zwykłych żarówek. Po zmroku są całkiem białe, mam nadzieję, że posłużą przynajmniej pół roku czyli w moim przypadku ok 10000 tyś km.
Brt - Czw Lut 14, 2013 21:49

wygląda dobrze :) :ok:
SebastianS - Sob Lut 16, 2013 13:54

Ciesze sie, że Ci pasują :) Niech służą :ok:
Sabz - Czw Lut 21, 2013 01:57

Nie wiem czy mi się coś nie pomyliło... Czy przy takich żarówkach nie ma przepisu, że obowiązuje nas posiadanie spryskiwaczy na reflektory?
KNA - Czw Lut 21, 2013 02:11

Sabzu napisał/a:
Czy przy takich żarówkach...?

Czyli jakich? Przecież to są normalne żarówki halogenowe, a nie żarniki ksenonowe, także chyba jednak coś Ci się pomyliło.

Sabz - Czw Lut 21, 2013 02:25

W takim wypadku philips blue vision ultra można określić jako żarówki dające efekt ksenonu, ale tak na prawdę ksenonem nie są? :)
Brt - Czw Lut 21, 2013 10:26

dokładnie tak ... one mają na bańce filtr po prostu, który "wycina" żółtą barwę i dlatego to co widzimy jest bardziej białe.
szoso - Czw Lut 21, 2013 14:41

widzę że ktoś wspomniał o Bosma, proszę:
http://forum.roverki.eu/v...ght=%BFar%F3wki
szylozbi żeby się tylko nie skończyło jak u mnie

szylozbi - Czw Lut 21, 2013 16:29

szoso, na zdjęciu z linku to są dokładnie te zakupione przez Ciebie? Po aukcjach widzę, że jest wersja 100W, ale ma dodatkowe oznaczenie 'Max Power'.
http://allegro.pl/bosma-6...3031631189.html
Ja kupiłem te:
http://allegro.pl/zarowki...2973581445.html

Na wszelki wypadek sprawdzę moc miernikiem bo w moim przypadku stopienie odbłyśników to 900 zł za 1 lampę i jeszcze powinienem się cieszyć, że jest do kupienia.

szoso - Pią Lut 22, 2013 07:18

szylozbi napisał/a:
szoso, na zdjęciu z linku to są dokładnie te zakupione przez Ciebie?

tak to te same
na moich jest 55W, na pudełku też

SebastianS - Pią Lut 22, 2013 14:51

Ja je mam pół roku, odbłyśnik moim zdaniem super, nic sie nie dzieje, wszystko świeci ;)
Pływak - Sob Lut 23, 2013 17:01

Brt napisał/a:
dokładnie tak ... one mają na bańce filtr po prostu, który "wycina" żółtą barwę i dlatego to co widzimy jest bardziej białe.

Z tego samego powodu żarówki takie świeca słabiej niż ich odpowiedniki bez filtra na bańce. Od siebie nie polecam żarówek Osram Cool Blue Hyper (nie mylić z Cool Blue bez dopisku Hyper bo te zwykłe są ok). Jest to badziewna zarówka bez homologacji spzredawana za pół ceny zwykłych Cool Blue. Ma na bańce mocny niebieskim filtr i co prawda daje efekt Xenon look ale podczas deszczu na mokrym asfalcie takie światło niebiesko-białe po prostu "ginie" dlatego jak wpadną mi gdzies w oko żarówki Tungsram Megalight Ultra to zakupie takie bo podobno wypadają porównywalnie z Osram Nightbreaker Plus a są od niego tańsze.

andrew0503 - Nie Lut 24, 2013 00:12

Pływak napisał/a:
dlatego jak wpadną mi gdzies w oko żarówki Tungsram Megalight Ultra to zakupie takie bo podobno wypadają porównywalnie z Osram Nightbreaker Plus a są od niego tańsze

Polecam, jeżdżę już od prawie trzech lat na Tunsgramach, wcześniej +90, od Listopada w ramach testu +120. Jak dla mnie najlepszy stosunek jakości i trwałości do ceny.

Sabz - Nie Lut 24, 2013 00:32

Z tego co się orientuję to Tungsram Megalight Ultra, to już nie są halogeny, a ksenony?
andrew0503 - Nie Lut 24, 2013 01:01

Sabzu napisał/a:
tego co się orientuję to Tungsram Megalight Ultra, to już nie są halogeny, a ksenony?

Halogeny :taa:

Sabz - Pon Mar 25, 2013 12:22

Założyłem Tungsram Megalight Ultra +120. Sprawują się całkiem nieźle. Mam spore problemy ze wzrokiem jadąc w nocy. Teraz w miarę dobrze widzę.
Za dnia światła wydają się lekko żółte, ale w nocy popadają już bardziej pod biel :) Jedyną rzeczą, która niesamowicie mnie denerwuje to to, że żarówki pozycyjne dają spory poblask żółci w reflektorach. Je również trzeba wymienić, jeżeli chce się mieć białe lampy.

andrew0503 - Wto Mar 26, 2013 20:40

Sabzu napisał/a:
Jedyną rzeczą, która niesamowicie mnie denerwuje to to, że żarówki pozycyjne dają spory poblask żółci w reflektorach. Je również trzeba wymienić, jeżeli chce się mieć białe lampy.

Też mnie to drażniło, dlatego zmieniłem pozycyjne na blue vision ultra. Od sąsiadów z bloku dowiedziałem się, że lampy święcą super :)

gammathough - Nie Sie 11, 2013 16:12

Kilka dni temu padły mi Osramy Cool Blue Intense. Nie minęło nawet pół roku, a z kolei aż tak dużo nie jeżdżę. Chyba już ich więcej nie kupię, za taką cenę absolutnie nie warto.

Patrzę sobie po żarówkach Bosmy i tak widzę nazwy-

Pure White Diamond Effekt
Super White Xenon Effekt
Pure White
Super White
Extreme White

Masakra... :mrgreen:

Pytanie do użytkowników- Tunsgramów- jaka jest żywotność tych żarówek w porównaniu 90% vs. 120%?

andrew0503 - Nie Sie 11, 2013 18:02

gammathough napisał/a:
Pytanie do użytkowników- Tunsgramów- jaka jest żywotność tych żarówek w porównaniu 90% vs. 120%?

Na +90% przejeździłem prawie 1,5 roku, +120% mam od Listopada ubiegłego roku, i nadal świecą ;) , jak wytrzymają jeszcze parę miesięcy to będzie niezły wynik :)

ADI-mistrzu - Nie Sie 11, 2013 20:18

Ja od października mam HELLA i trzymają, światło jest białe.
Wcześniej były Philipsy ale nie wiem jak długo, z takimi kupiłem (pierwsza sztuka poszła w październiku, pod koniec lipca druga).

MD - Nie Sie 11, 2013 21:26

Gammathough, to dziwne, ja mam zwykłe Osram Cool Blue i nie dość, że dają przepiękne, mocne, białe światło, to jeszcze ciągną swój żywot na luzie.
gammathough - Nie Sie 11, 2013 22:47

No padła mi jedna Osramka, w tej chwili mam założoną zwykłą i wygląda to strasznie...

Dryndnę jutro do Zbyszka i się spytam jak sprawują mu się owe Bosmy i ew. je wezmę (jak nie, to Hella)- wyjazd na festiwal jako headliner wymaga odpowiedniego wrażenia :mrgreen:

andrew0503 - Nie Kwi 06, 2014 20:03

Trochę odświeżę temat :wink:
Teraz mogę z całą pewnością polecić żarówki Tunsgram/GE +120, wytrzymałość jest prawie identyczna z +90, które miałem wcześniej, tj. ok. 1,5 roku. W tej półce cenowej chyba nie ma lepszego produktu, biorąc pod uwagę jakość oświetlenia/trwałość/barwa a i droższe produkty(bardziej znane markowo), które też kiedyś przetestowałem jakoś niczym szczególnym się nie wyróżniają na tle obecnie używanych :smile:

daniello - Nie Kwi 06, 2014 20:40

Testowałem żarówki w swoim R i stwierdzam, że najlepszą jakość i cenę prezentuje tungsram- podróba Osrama. Cool blue i nightbrakery miałem, pierwsze może pół roku wytrzymały, wymieniłen na nightbrakery a po 3 miesiącach padła jedna, za kilka dni druga. Tungsram mam od dobrego pół roku i bajka- modelu nie pamiętam ale coś z xenonem w nazwie, blue xenon czy coś, i rzeczywiście jest biały przechodzący w niebieski, ostatnio przepolerowałem reflektory i nadal jest super. Także polecam mimo tego, że to jakieś chińczyki.
Brt - Nie Kwi 06, 2014 20:57

Cytat:
Teraz mogę z całą pewnością polecić żarówki Tunsgram/GE +120

Cieszę się, bo takie H4 kupiłem ostatnio do "kuchenki" ... jesli chodzi o ilość i barwę światła to nie mam uwag ... narazie co do trwałości się nie wypowiem. Do dziś zrobiłem na nich jakieś 6kkm. (2 miesiące jazdy ;) ) Założyłem też te +120% tungsramy do belli w światła drogowe i wyraźnie jaśniej świecą niż standardowe. Jeśli rzeczywiscie będą trwałe na dodatek, to nic tylko kupować ... cena w porównaniu do Philipsa czy Osrama jest o ok 40% niższa (albo i wiecej) ;)

andrew0503 - Nie Kwi 06, 2014 21:09

daniello napisał/a:
Także polecam mimo tego, że to jakieś chińczyki.

Eee, jakie chińczyki :razz: Kupuję w sklepie firmowym, wytwarzane są na Węgrzech, żadna podróba Osrama. Często można je kupić pod szyldem GE(General Elelectric). Chyba, że w "internecie" nawet Tungsramy tez podrabiają :(

[ Dodano: Nie Kwi 06, 2014 22:09 ]
Brt napisał/a:
Jeśli rzeczywiscie będą trwałe na dodatek, to nic tylko kupować ... cena w porównaniu do Philipsa czy Osrama jest o ok 40% niższa (albo i wiecej) ;)

Wytrzymały prawie półtora roku, przy takiej samej częstotliwości użytkowania co +90, więc jak dla mnie trwałość rewelacyjna jak na "wysilone" żarówki. Podróżuję przeważnie przy braku słońca, więc i liczy się dla mnie jakość oświetlenia drogi, i nie mam do czego się przyczepić. W ciemności nawet przy deszczu też dają radę :)

gammathough - Sro Kwi 09, 2014 18:09

Bosmy strasznie szybko padły... :/ smolę, next time kupuję Tunsgramy
Sabz - Sro Kwi 09, 2014 22:23

Właśnie padły mi dzisiaj Tunsgramy po roku użytkowania.
Brt - Czw Kwi 10, 2014 10:17

Sabzu napisał/a:

które i ile km na nich przejechałeś ??

gammathough - Czw Kwi 10, 2014 16:17

Jak po roku to winszuję. Mi padają żarówy średnio co pół roku :/ Osramy i Bosmy zdechły strasznie szybko...

To "lubie korale" ten temat i kupuję zwykłe żółte hella :mrgreen:

zluzuj . pzdr rap

andrew0503 - Czw Kwi 10, 2014 19:03

To kup chociaż long life Helli, bo zwykłe wytrzymały u mnie tyle co Tungsramy :razz:
Sabz - Pią Kwi 11, 2014 16:37

Brt napisał/a:
Sabzu napisał/a:

które i ile km na nich przejechałeś ??

Wyszło jakieś 13000

NoPE - Sob Kwi 12, 2014 01:14

W latach 90-tych Tungsram'a przejął General Electric.

Zamierzałem Philipsy kupić Vision Plus 60% i Premium. Taki komplecik zapasowy wszystkich żarówek i halogenów, bo nie mam nic. Odradzacie?

Może tego Tungsram'a lepiej? I jaką kupić W5W dla postojówek żeby była biała albo zbliżona odcieniem do mijania. Obecnie nie wiem jakie mam :/ ale są białawe ;p

[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 01:41 ]
PS Białawe jak lewe światło na pierwszym zdjęciu od szylozbi :)

[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 01:47 ]
PSS Info o Tungsram'ie jest na Wikipiedii, a ja gupi ich historię po angielsku czytam :głupek2:

[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 02:14 ]
PSSS Warto zajrzeć! Na 41 i 42 stronie są Rover'ki. Teraz już wszyscy będą wiedzieć jaki typ żarówki do jakiej lampy (ja i tak wole RAVE)
http://www.gelighting.com...cm181-12563.pdf

__EDIT__________________________________

Błąd na błędzie w ich broszurze. Nie bierzcie jej pod uwagę. Porównałem z RAVE i w przypadku ZR'a wiele typów żarówek się nie zgadza. Podane jest tam H7 do mijania i drogowych, gdzie w rzeczywistości do drogowych są H1. Inna wtyczka i H7 nie podejdą.
W wierszu Streetwise jest ok i te informacje powinno się odnieść do ZR, R25.

daniello - Sob Kwi 12, 2014 19:05

Co do W5W, ja polecam z kolei oryginalne OSRAMy xenon cos tam 4000K- niektórzy jak je włączę po zmroku lub jak jest troszke ciemniej myślą, że mam mijania włączone. Z tym że cena za komplet to chyba coś koło 70-90 zł.
spidi23 - Nie Kwi 20, 2014 15:31

Ja również, jak i chłopaki wyzej polecam Tungsram, dokładna ich nazwa to Sportlight +90% BlueIsh.

Fakt, w porównaniu do innych żarówek padają szybko, przy moich kilometrach wytrzymują maksymalnie rok, jednak szybciej niż pół roku się nie spalą.

Jeśli o barwę chodzi, jest to białe światło, z delikatną poświatą niebieskiego. W nocy, na suchej drodze i stosunkowo świeżo pomalowanych pasach ma się wrażenie jazdy po pasie startowym :wink:
Gorzej sprawa ma się, gdy asfalt jest mokry, ale nie jest najgorzej w porównaniu do chociażby zwykłych żarówek "Narva", które fakt faktem wytrzymały ponad rok.

Wiem, zajeżdza to trochę reklamą, ale nie to mam na celu.
Jeżdzę na tych żarówkach od 4 lat i narazie nie znalazłem niczego lepszego w stosunku cena/jakośc.

Cena H7 ~35zł/kpl
H4 jakby ktoś potrzebował można nawet za 20zł kupić jak się dobrze poszuka