Zobacz temat - [414] Problem z odpaleniem ciepłego silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [414] Problem z odpaleniem ciepłego silnika

telemaniak93 - Nie Lut 10, 2013 12:37
Temat postu: [414] Problem z odpaleniem ciepłego silnika
Witam!
Przepraszam z góry jeśli był jakiś podobny temat, niestety nie uzyskałem odpowiedzi.
Problem z moim Roverkiem polega na tym, że samochód ma bardzo duży problem z odpaleniem gdy jest ciepły.
Autko gdy jest zimne, nawet w największe mrozy nie ma problemu z odpaleniem.
Autko nawet po 10km podróży zaraz po zgaszeniu ma problem z odpaleniem, rozrusznik bardzo ciężko kręci, kontrolki na desce rozdzielczej bardzo mocno przysiadają pomimo całkowicie naładowanego akumulatora, auto pomimo że bardzo ciężko kręci odpala po około 8-10 "przekręceniach" rozrusznika. Mam wrażenie że autko którego razu nie odpali.
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i Pozdrawiam!

truten23 - Pon Lut 11, 2013 22:36

Może rozrusznik na ciepło ciężko kręci? Takie coś może dziać się kiedy masz zwarcie w uzwojeniach stojanu.
telemaniak93 - Pon Lut 11, 2013 22:40

Da radę to jakoś sprawdzić w "domowych warunkach"?
truten23 - Pon Lut 11, 2013 22:48

Czy ja wiem... Czy na zimno rozrusznik przeciąga jakoś? Najlepiej da się zobaczyć jak go rozkręcisz.
telemaniak93 - Pon Lut 11, 2013 22:52

Na zimnym ma "normalne" ruchy. Tylko na ciepłym bardzo ciężko mu przekręcić.
truten23 - Pon Lut 11, 2013 22:59

Zawsze można zrobić inny test, Weź klucz grzechotkę z nasadką chyba 22, załóż na koło pasowa wału korbowego i na zimnym pokręć kluczem silnik. Póżniej kiedy się rozgrzeje zrób to samo i będziesz mógł sprawdzić czy kręci się ciężej.