Zobacz temat - [R25 1,6i 16V] Stanął - słychać klekot i nie kręci.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1,6i 16V] Stanął - słychać klekot i nie kręci.

marmatu - Sro Lut 20, 2013 09:14
Temat postu: [R25 1,6i 16V] Stanął - słychać klekot i nie kręci.
Procedura uruchamiania wygląda następująco. Wkładam kluczyk przekręcam, następnie czekam aż zgasną mi wszystkie lampki. Zapalone zostają tylko 3: czerwony olej i akumulator oraz pomarańczowy z prawej strony akumulatora rysunek chyba silnika.
Następnie próbuję odpalić i zamiast słyszeć standardowe kręcenie to słyszę dźwięk podobny do klekotania dziecięcej zabawki. Akumulator sprawny bo szyby elektrycznye mogę zamknąć i radio też gra.
Nic nie zapowiadało usterki. Wjechałem do garażu jak nigdy nic i już nie wyjechałem. Dodam tylko że ostatnio mam problem z uciekającym płynem chłodniczym.

ADI-mistrzu - Sro Lut 20, 2013 09:16

Ale klekocze w trakcie kręcenia silnikiem czy przy próbie kręcenia klekocze?
marmatu - Sro Lut 20, 2013 10:27

Przy próbie kręcenia - kręcenia wcale nie słychać.
ADI-mistrzu - Sro Lut 20, 2013 13:05

Najprawdopodobniej coś z rozrusznikiem, może elektromagnes padł.
zdzichu - Czw Lut 21, 2013 00:01

Sprawdż jednak akumulator. Szyby i radio to duużo mniejsze prądy. Klekotać może przkażnik i automat przy spadku napięcia.
Wydryszek - Czw Lut 21, 2013 15:13

Też obstawiam rozrusznik, jakby akumulator padł na tyle że powstałby problem z rozruchem to otwarcie czy zamknięcie szyb z normalną prędkością lub poprawna praca radia raczej by nie istniały.
Dodatkowo przy padniętym akumulatorze widać dosyć istotny spadek jasności kontrolek podczas kręcenia. Dodatkowo samochód garazowany.
Skombinuj drugą osobę do kręcenia albo sprawdzania pod maską podczas próby uruchomienia, gdzie dokładniej cyka.
Niekoniecznie musi pomóc ale weź młotek (drewniany trzonek) lub cokolwiek drewnianego i zdecydowanie ale z umiarem ostukaj rozrusznik i zobacz czy to coś zmieni.

przemekz - Czw Lut 21, 2013 16:13

ja miałem podobnie gdy mi się masa odłączyła przy akumulatorze, sprawdź masę :)
kangaroo69 - Pią Lut 22, 2013 15:27

A napięcie na akumulatorze jakie ? Jeśli dobre ( w co wątpię ) to pisz coś forum wymyśli :P
Wydryszek - Pią Lut 22, 2013 15:42

Cos mi sie wydaje ze marmatu sobie juz poradzil a my sie produkujemy :D