|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200]Katalizator co i jak :)
toxx - Wto Lut 26, 2013 16:36 Temat postu: [R200]Katalizator co i jak :) Witam przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Mianowicie:
-Kiedy wymienić kata?(lata/przebieg)
-Czy go wymienić czy zastąpić np. rurką?
-Czy można czyścić go w jakiś sposób?
Do tego drugie pytanie. Czy na łączeniu kata z tłumikiem środkowym jest jakaś uszczelka czy tylko śruby?
leszczu - Wto Lut 26, 2013 16:45
toxx napisał/a: | -Kiedy wymienić kata?(lata/przebieg) |
Jak zacznie śmierdzieć starymi jajami z tłumika.
toxx napisał/a: | -Czy go wymienić czy zastąpić np. rurką? |
Można, ale jest to niewskazane, bo autko wtedy traci na mocy.
toxx napisał/a: | -Czy można czyścić go w jakiś sposób? |
Raczej nie.
toxx napisał/a: | Czy na łączeniu kata z tłumikiem środkowym jest jakaś uszczelka czy tylko śruby? |
Są uszczelki z dwóch stron.
toxx - Wto Lut 26, 2013 16:51
A można gdzieś dostać te uszczelki osobno? poluzował mi się własnie ten element wydechu na łaczeniu kata z tłumikiem
Wycinał ktoś kata i wkładał rurę jak to działa przy dłuższej eksploatacji?
Nie ma reguły kiedy zacznie śmierdzieć jajem? czy np. przeważnie po 150k przebiegu?
leszczu - Wto Lut 26, 2013 17:06
toxx napisał/a: | A można gdzieś dostać te uszczelki osobno? |
http://moto.allegro.pl/no...3060066903.html
toxx napisał/a: | Wycinał ktoś kata i wkładał rurę jak to działa przy dłuższej eksploatacji? |
Na pewno jest głośniej przy wyższych obrotach, no i jak pisałem wcześnie autko może stracić na mocy.
toxx napisał/a: | Nie ma reguły kiedy zacznie śmierdzieć jajem? czy np. przeważnie po 150k przebiegu? |
Niema reguł.
toxx - Wto Lut 26, 2013 17:11
dlaczego straci na mocy? a nie wzrośnie moc?
Kozik - Wto Lut 26, 2013 17:17
toxx napisał/a: | dlaczego straci na mocy? a nie wzrośnie moc? |
jeśli auto ma sprawny katalizator a wytniesz go i wstawisz rurkę to gwarantuję Ci że przy silniku bez turbo stracisz na mocy, dlaczego? poczytaj bo nie chce mi się pisać, poza tym były pomiary na hamowni
jeśli masz bardzo przytkanego kata i wstawisz rurkę to zyskasz na mocy i obniżysz spalanie
leszczu - Wto Lut 26, 2013 17:18
Do przeczytania.
http://www.itlkrauz.com/a...y-i-strumienice
toxx - Wto Lut 26, 2013 17:25
Artykuł nic nie wyjaśnia nie jest tam opisane co z mocą przy rurce i jak się zachowuje nic konkretnego tylko lanie wody, ale dobra biorę się za łatanie układu. Dzięki
|
|