|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [VW GOLF 3] Gaśnie przy równomiernych obrotach
ADI-mistrzu - Sro Mar 06, 2013 22:09 Temat postu: [VW GOLF 3] Gaśnie przy równomiernych obrotach Witam,
Mam do naprawy golfa 3 z 94 roku z silnikiem 1.4 w monowtrysku.
Ma dość dziwny problem, mianowicie zapala dobrze, prawidłowo także reaguje na pedał gazu, lecz jeśli próbuje się go przytrzymać ja obrotach to zaczyna się dławić i gasnąć.
Niezależnie od obrotów sytuacja jest taka sama, jeśli będziemy trzymać pedał gazu w jednym miejscu zaczyna się dławić aż zgaśnie. Jeśli natomiast będziemy ciągle manewrować obrotami nawet w niewielkim stopniu to silnik działa bez problemu.
Wyrzuca tylko jeden błąd, mianowicie brak sygnału czujnika halla (g40), ale to standardowy przy gaszonym silniku.
Cała przepustnica była rozebrana i czyszczona a następnie uszczelniona.
Rozdzielacz zapłonu sprawdzony, kopułka i palec w dobrym stanie.
Na gazie samochód pracuje dobrze, jedynie na benzynie ma taki problem.
Ma ktoś pomysł co może to powodować? Przepustnica razem z silnikiem krokowym była wymieniana na inną, bez zmian.
Adaptacja przepustnicy nie pomaga.
sTERYD - Sro Mar 06, 2013 23:09
Moja pierwsza myśl to lambda -sprawdź jak pracuje i jeśli możesz, to jakie ma ciśnienie w kolektorze (chyba, ze tam dali przepływomierz).
Być może dostaje jakieś lewe powietrze, lub lambda pokazuje ubogą mieszankę i go zalewa.
Sprawdź też jak wtryskiwacz sika. Może po prostu leje benzynę w kolektor.
ADI-mistrzu - Czw Mar 07, 2013 11:22
Rano o 9 pojechałem zobaczyć tego golfa bo tez o sondzie pomyslałem.
Po odpięciu już nie gaśnie, na wykresie faktycznie pokazywała ubogą wartość i to było to
|
|