|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Sterowanie nawiewami climatronic
falko29 - Sob Mar 09, 2013 13:04 Temat postu: [R75] Sterowanie nawiewami climatronic Witam
Otóż mam problem z nawiewami w moim R75.
Posprawdzałem silniczki sterowania podziałem nawiewu i wszyskto wydaje się być okej. Klapki się ruszają, wszyskto wydaje się być w porząkdu, tylko w czym rzecz.
Gdy ustawiam nawiew na szybę, lub na szybę i nogi, prawej stronie regulacja temperatury nawiewu działa jak należy, od LO do HI, jest płynna różnica temperatury powietrza wypadajacego z kratek, jednak po lewej stronie, podczas ustawienia LO, nawiew otwiera się na twarz i wali gorącym powietrzem w twarz i zamyka nawiew na szybę (tylko lewa strona) . Natomiast zmieniając z LO na 16*C, to nawiew na twarz się zamyka i gorące powietrze idzie na szybę.....
Zmieniając podział nawiewu z szyby na twarz, to powietrze na twarz leci tylko gdy jest LO, a gdy jest od 16*C do HI, tocały nawiew idzie na szybę, a nie na twarz..
Nie bardzo rozumiem tego działania, wiem, że mam błędy FC 21 i FC22, od czujników nasłonecznienia. Również czy właczona jest klima, czy nie, to podział nawiewów również działa jak chce, w zasadzie na twarz jest na każdej pozycji podziału , lecz na temperaturze LO, dmucha gorącym w twarz...
Generalnie, klapki działają i nie mają żandych porów, p oprostu praktycznie w każdej pozycji, na temperaturze LO, wali m iw twarz gorąc epowietrze, a np nie mogę sobie ustawić załóżmy 20*C na twarz , bo w ogóle nie otwiera klapki na twarz, tylko wieje na szybe, nogi itp... Tak samo problem jest z bocznymi nawiewami na szybę, nir wieje mi z tych tuneli które idą do drzwi...
Pingiel - Sob Mar 09, 2013 17:54
Pod środkowymi wylotami jest taka rolka do przesuwania lewo/prawo próbowałeś tym przekręcać? To tylko sugestia, bo wyczytałem w instrukcji że to jest od nawiewu na twarz, Gdy grzejesz auto zimą to można go przesunąć w pozycję niebieskiego kółka i wtedy daje zimne powietrze tylko na twarz. Spróbuj tym pokręcić i zobacz co się będzie działo.
falko29 - Nie Mar 10, 2013 11:17
zapomniałem o tym wpsomnieć... Kręcę tym i prawda, coś się tam zmienia, np leci mi ciepłe, lub gorące powietrze, z bliżej nieokreślonego nawiewu, ale napewno nie jest to pełen strumień na twarz...
Pingiel - Nie Mar 10, 2013 14:58
Masz polską instrukcję obsługi r75. Może w niej znajdziesz informacje dotyczące twojego problemu. Jest tam np. napisane " Aby zwiększyć intensywność nawiewanego powietrza do wnętrza samochodu na poziomie twarzy to należy zamknąć zewnętrzne wyloty"a instrukcja obsługi PL jest tutaj http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=19272
automechanik - Nie Mar 10, 2013 15:46
falko29, spróbuj podmienić panel sterowania, być może on jest przyczyną złego zasterowania klapkami
falko29 - Sob Lip 27, 2013 11:47
Po tak długim czasie, przypadkiem dzisiaj grzebiąc pod kierownicą, pomyslałem o tym problemie z nawiewami, zdemontowałem boczek od nagrzewnicy i co ? podmieniłem wtyczki w silniczkach sterowania podziałem nawiewu i temperatury......
Ktoś przede mną musiał tam grzebać i omyłkowo podłączył je odwrotnie.
Wtyczki podmieniłem i hula idealnie, wszystko tak jak fabryka chciała...
|
|