Zobacz temat - [R620] nierówne obroty oraz nadmierne kopcenie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] nierówne obroty oraz nadmierne kopcenie

teroz - Pon Mar 25, 2013 22:40
Temat postu: [R620] nierówne obroty oraz nadmierne kopcenie
Witam , otoz jestem swiezym nabywca Rover-a 620di . Problem tkwi w nadmiernym kopceniem na czarno przy dawaniu wiekszych obrotow powyzej 4-tys obotow a drugi problem tkwi w tym ze jak stoje w korku to spada z obrotow i sie trzesie .... ale ponownie wraca na 900 obr/min i tak w kolko... znajomy mowil mi ze to wtrysk sterujacy czy to moze byc To ? prosze o pomoc
kruszan - Wto Mar 26, 2013 22:34

Może być problem z lejącym wtryskiem, wtedy falowanie i kopcenie nadmierne, można sprawdzić wiązkę przewodów, ewentualnie problem z dawką paliwa. Sprawdź błędy najpierw może coś pokaże.
teroz - Czw Mar 28, 2013 07:41

Byłem wczoraj w warsztacie samochodowym gdzie koleś miał możliwość podłączenia mojego roverk-a pod komputer co się okazało :

Zalecany kąt wtrysku : 2 stopnie/ a miałem 4,2

Oraz

Lejacy sie wtrysk : 3,6mg (jak dobrze pamietam) / a mialem 6,25 mg

mechanik powiedzial co do kata wtrysku zebym sie cieszyl bo w innych samochodach by nie chcial odpalic .

a po za tym przejrzał zawór EGR - ale go nie zaslepial mowił że jezeli ten kat oraz lejacy sie wtrysk nie pomoze bd szukał dalej .

I pytanko mam do was ... Czy opłaca sie u niego wymianiac rozrzad za 350 robocizna + 330 zł czesci = 680 zł i ewentualnie zejdzie mi z ceny do 650 zł ?

sawek112 - Pią Mar 29, 2013 15:16

Ja za swój rozrząd do tego samego modelu zapłaciłem podobnie. Przed zmianą tez miałem nierówne obroty teraz hula bez problemów.