Zobacz temat - pelson91 - Rover 75

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - pelson91 - Rover 75

pelson91 - Pią Maj 03, 2013 17:23
Temat postu: pelson91 - Rover 75
Witam,
Jako, że niedawno minął miesiąc od kiedy jestem posiadaczem tego wspaniałego wozu, chciałbym się nim w końcu pochwalić :-) A więc:

Rover 75 2.0 CDT 116KM, rocznik 2000, sprowadzony w 2009roku z Niemiec, jestem drugim właścicielem w Polsce.

Autko dość bogato wyposażone:
- 6 poduszek,
- skórzana tapicerka,
- podgrzewane fotele,
- klimatronik dwustrefowy,
- elektryczna roleta tylnej szyby,
- 4x elektryczne szyby,
- elektryczne i podgrzewane lustra,
- lustro wsteczne fotochromatyczne,
- szyberdach,
- kontrola trakcji,
- webasto,
- spryskiwacze reflektorów...

...i pewnie parę innych funkcji, o których zapomniałem :P

Autko stoi na oryginalnych Roverowskich felgach 17" z oponkami Barum Bravuris 2 w rozmiarze 225/45/17. W zestawie do autka dostałem również stalowe felgi 15" z zimowymi oponami Continental ContiWinter Contact w rozmiarze 195/60/15.

Przebieg w momencie zakupu to niecałe 253000km, sprawdzone komputerem, przebieg rzeczywisty :D

Generalnei auto zadbane, poprzedni wlaściciel nie oszczędzał na naprawach, sporo rzeczy porobił w ciągu tych 4 lat posiadania. Mnie też czeka parę małych wydatków, ale nie przysłania to ogólnego wyglądu auta i nie zmniejsza frajdy z jazdy :)

Mam troszkę planów związanych z poprawieniem Roverka:
- nowe mapki wtrysków,
- wymiana podrdzewiałej maski,
- naprawa blacharsko-lakiernicza progów,
- założenie oryginalnych soczewkowych lamp z xenonem (już zakupione),
- montaż jakiegoś audio, z lepszej półki (pewnie będe budował na używkach),
- przyciemnienie tylnej szyby (poprzedni właściciel chyba o niej zapomniał :lol: ),
i to w zasadzie tyle ;) No, jeszcze dojdzie pełna kosmetyka lakieru, polerka itd. Będzie się można w nim przeglądać :)))

Stan wizualny na 14 kwietnia 2013r:

I jak Wam się podoba nowe cacko pelsona? ;)

leszczu - Pią Maj 03, 2013 17:26

Wygląda na fajne i zadbane autko. :)
szpynior - Nie Maj 05, 2013 06:52

Pucuj pucuj. Efekty cieszą oko. Pokaż z xenonem :)

Teraz jeszcze nowe mapki

pelson91 - Nie Maj 05, 2013 06:54

Cytat:
Teraz jeszcze nowe mapki

Tak, o tym zapomniałem pisząc plany! ;-) Już poprawiam :D

DENIZOTAC - Nie Maj 05, 2013 20:25

Cieszy oko .
Jak będziesz miał nowe mapki powiec czy dużo dało ;)

Lysy_ - Nie Maj 05, 2013 20:45

Bardzo ładna 75tka. Jak dla mnie jedynym mankamentem jest to co siedzi pod maską ;) ale tak już mam - nie jestem fanem ropniaków. ;)
walkie - Nie Maj 05, 2013 21:35

bardzo ładne :)
tylną szybę przyciemniaj ;)

kirk50 - Pon Maj 06, 2013 19:11

Baaaardzo ładny...gratuluję....już właśnie wcześniej chciałem się zapytac czy tylna szyba nie jest przyciemniona :mrgreen: ale teraz już wiem że nie była...dziwna praca poprzednika...mam jeszcze pytanko czy on ma obniżone zawieszenie bo tak wygląda...i mnie to się podoba :)
KNA - Pon Maj 06, 2013 19:37

Fajne autko, żeby tylko było tak bezawaryje jak jest ładne i będzie ok :wink: . Niecały miesiąc temu sam byłem bliski stania się posiadaczem 75 (i miałbym już 3 Roverki w kolekcji :mrgreen: ). Na szczęście rozum wygrał z emocjami, bo dom w połowie remontu, a kasa ucieka szybciej niż woda z kranu. Jednak "co się odwlecze to nie uciecze" i za jakiś rok czy dwa w planach mam zakup MG ZT po lifcie. Tak czy inaczej, gratuluję zakupu :brawo: .
pelson91 - Pon Maj 06, 2013 20:13

kirk50 napisał/a:
mam jeszcze pytanko czy on ma obniżone zawieszenie bo tak wygląda.
tak, jest obniżony. ma czarne sprężyny, więc domniemam, że zawieszenie jest z MG ZT, ale pewność będę miał w czwartek po wizycie u dr Mariana :)

dzięki za miłe słowa, cieszy mnie niezmiernie że autko się podoba nie tylko właścicielowi :)

kirk50 - Wto Maj 07, 2013 01:44

To po wizycie u Dr Mariana daj znac co to za sprężyny...a nie jest czasem twardy za bardzo...bo tu akurat preferuję "Roverkową kanapę"... :mrgreen:
pelson91 - Wto Maj 07, 2013 05:33

kirk50 napisał/a:
a nie jest czasem twardy za bardzo
Wydaje mi się że jest osiągnięty kompromis pomiędzy fajnym wyglądem (niższy) a komfortem (umiarkowanie twardy, ale też nie kanapa)
Kamel - Wto Maj 07, 2013 07:48

Wnętrze tych roverków jest po prostu obłędne, super fura, niech Ci dobrze służy :)
pelson91 - Sob Maj 11, 2013 20:41

aktualizacja. 9 maja Roverek był u doktora Mariana, który go dokładnie zbadał i wydał niepokojącą diagnozę. Mianowicie do zrobienia:
- sprężyny tylne x2,
- amortyzatory tylne x2,
- tarcze tył x2,
- klocki tył,
- łącznik stabilizatora tył,
- łączniki stabilizatora przód,
- wahacz lewy przód,
- tuleja wahacza lewy przód,
- pasek klimatyzacji,
- sprężarka klimatyzacji
- przepływomierz.

W miarę postępu czasu i przypływu gotówki postaram się te wszystkie rzeczy jak najszybciej zrobić, co by mechanicznie auto było w stanie zadowalającym :)

Na razie R dostał nowe oczka :mrgreen: I prezentuje się tak:

szpynior - Sob Maj 11, 2013 21:21

UUUU

To niemałe koszta. Ale czego się nie robi dla 75-tki :)

BTW witaj w klubie inwestujących w 75-tkę :)

DENIZOTAC - Nie Maj 12, 2013 15:08

Garnął bym się tom twoja 75ką nawet za pasażera ;)
Nie załamuj się po kolei zmieniaj w miarę przypływu $ aż w końcu będzie cały gotów .

pelson91 - Nie Maj 12, 2013 15:47

DENIZOTAC napisał/a:
Nie załamuj się po kolei zmieniaj w miarę przypływu $ aż w końcu będzie cały gotów .
Dokładnie taki mam plan :) i tak jestem z niego dumny, ale zagrożenie pęknięciem z dumy będzie dopiero, jak wszystko porobię ;) mimo mocno zużytych podzespołów zawieszenia z tyłu i po części z przodu, jeździ mi się naprawdę dobrze, cicho nawet i komfortowo :) jedyne stuki jakie słyszę to z wahacza lewego przedniego, reszta jest cicho. No, może słychać drobne skrzypienie z tyłu przy bujaniu autem, i głównym podejrzanym jest tutaj sprężyna, lub/i jakieś gumy z tylu zawieszenia. No i poprzedni właściciel mnie trochę wyrolował, bo twierdził że wydech jest firmy Bosal, a na tłumiku od spodu jest jak koń firma Izawit
szusak - Pią Maj 17, 2013 19:49

Wow, bardzo ładne 75. Elegancko na tym zawieszeniu i felgach wygląda. Jak potrzebujesz jakieś info co do korekty lakieru to znam dobre firmy.

Musimy się w końcu spotkać ;p . Przecież mieszkamy od siebie 10 min drogi ;p

pelson91 - Pon Maj 27, 2013 17:22

W dniu dzisiejszym w aucie nastąpiło parę zmian:
- powrót do seryjnych lamp, soczewki nie dały się wyregulować, ale dzięki uprzejmości kolegów z forum może uda się coś jeszcze z nich wycisnąć :)
- wymieniony wahacz lewy przód z tuleją,
- wymienione sprężyny tylne na MG ZT,
- wymieniony olej na 5W30 Castrol + filtr oleju
- wymieniony wentylator
- wymieniony czujnik na rurce klimatyzacji (przy ścianie grodziowej)
- nabita klima i uruchomiona (w końcu :mrgreen: )
- wymieniony przepływomierz.

Z dzisiejszych napraw to tyle. Co mnie jeszcze czeka w najbliższym czasie:
- wymiana amortyzatorów tył,
- wymiana tarcz i klocków tył,
- wymiana drążków stabilizatora z przodu i z tyłu
- wymiana łączników stabilizatora z tyłu,
- wymiana dolnej poduszki silnika.

Po tych naprawach do akcji wkroczy lakiernik, który będzie miał trochę pracy przy progach. Potem konserwacja i "odrudzanie" podwozia, które wygląda mizernie :/

Mam nadzieję, że do końca roku 2013 się z tym wszystkim uporam :)

Tak wygląda porównanie PRZED (z pękniętymi sprężynami z tyłu) i PO (springi MG ZT)

PRZED:

PO:

ArO - Pon Maj 27, 2013 20:03

ruda Ci zjada r75? Slyszalem, ze nie ma problemow w tym aucie z tym
pelson91 - Pon Maj 27, 2013 20:10

ArO napisał/a:
ruda Ci zjada r75?
Podwozie zjada.. musiał długo stać. I progi zjada. Cholera wie, czemu. Warstwa lakieru wygląda na oryginalną.
greg-si - Pon Maj 27, 2013 20:24

Zostawiłbym te pęknięte sprężyny ;)
No widzisz, u mnie jest zupełnie odwrotnie, podwozi super a nadwozie do bani.
Nie myślisz też o zmianie przednich sprężyn?

pelson91 - Pon Maj 27, 2013 20:25

nie, przednie są w dobrym stanie. Jak za parę lat te mi się rozsypią to pomyślę o kicie obniżającym ;) fajnie wygląda taka landara brodząca podwoziem tuż ponad ziemią :twisted:
MatiNitro - Wto Maj 28, 2013 18:01

Aaa czemu soczewki nie dały się wyregulować??
pelson91 - Wto Maj 28, 2013 18:05

prawdopodobnie spadło pokrętełko na soczewce. kręcenie zębatką z tyłu lampy nie skutkowało zmianą kierunku świecenia lampy. Niestety trzeba będzie rozkleić i mam nadzieję, że Markzo spisze się bezbłędnie w ogarnięciu tematu :) bardzo się niecierpliwię aż będą zrobione, bo auto wygląda kozacko z soczewkami, zarówno w dzień jak i w nocy. Na razie z konieczności jeżdżę na seryjnych, bo potrzebuję jeździć też w nocy, a na soczewkach nic nie było widać (świeciły bardzo nisko). Wszystko w swoim czasie ;) Na razie muszę się odkuć po ostatnich naprawach mechanicznych, potem będę działał dalej
MatiNitro - Wto Maj 28, 2013 18:09

Czyli teoretycznie to co u mnie :p a u mnie wyszło że metalowy pręcik na którym była plastikowa zębatka skorodował i ząbki się wygładziły. Można było kręcić cały dzień i by lampa nie drgnęła :D
pelson91 - Wto Maj 28, 2013 18:28

no to to samo ;) ja mam 2 lewe ręce, nie chcę nic zepsuć, dlatego oddaje je do kogoś kumatego ;)
MatiNitro - Wto Maj 28, 2013 18:36

Nooo to jak wszystko zagra jak fabryka dała, to i ja bym się skusił na takowy zabieg :D
pelson91 - Nie Cze 16, 2013 19:57

Aktualizacja, stan na 16.06.2013 ;) Doszły naklejki forumowe pod tablice ;)

toksyn - Wto Cze 18, 2013 04:25

pelson91 napisał/a:
Aktualizacja, stan na 16.06.2013 ;) Doszły naklejki forumowe pod tablice ;)

Obrazek

no z tymi naklejkami to auto wygląda dużo lepiej hehe, sam czekam na swoje ;) przejechałbym się kiedyś taką limuzyną :>

pelson91 - Czw Lip 25, 2013 12:06

W dniu wczorajszym w trybie przyspieszonym (niestety) wróciłem z urlopu w Bieszczadach, R spisywał się dobrze, poza tym, że strasznie grzały mu się hamulce (z tyłu są nowe tarcze, czasami lubiły sobie przydymić) no i pojawił się smrodek spod maski - coś kapie na pasek wielorowkowy, bo widać na nim ślady czarnej substancji (olej?).

W każdym razie porobiłem mu trochę fotek ;) nie ukrywam że z myślą o kalendarzu na 2014. wrzucam tutaj kilka z nich:

van-reiv - Czw Lip 25, 2013 22:45

Zdjęcia spoko - mi szczególnie do gustu przypadło to ze składem drewna :)
Sam za 3 tygodnie będę w Bieszczadach i mam nadzieję na drogę bez przygód z moim R :P
Powodzenia w dochodzeniu przyczyn usterki.

pelson91 - Czw Lip 25, 2013 23:08

miło, że się podobają ;)

jadąc w Bieszczady od Warszawy po drodze napotkałem mnóstwo Roverków. W samych Bieszczadach również jest ich całkiem sporo, na lokalnych rejestracjach, głównie RLS (Lesko). Widocznie te auta dają tam radę ;)

Zresztą. Jak Citroen C3 1,2 60koni (wg mnie ma jeszcze mniej) daje radę przy stromych podjazdach i na wybojach to czemu R45 ma nie dać :P

szpynior - Pią Lip 26, 2013 19:00

pelson91, gdzie xenony ?
Markzo - Pią Lip 26, 2013 19:30

szpynior napisał/a:
pelson91, gdzie xenony ?

już zamontowane ;) odebrał ode mnie jak wracał naprawione ;)

szpynior - Pią Lip 26, 2013 19:36

Markzo napisał/a:
szpynior napisał/a:
pelson91, gdzie xenony ?

już zamontowane ;) odebrał ode mnie jak wracał naprawione ;)

No to mucha nie siada :)

pelson91 - Sob Sie 10, 2013 11:44

po ostatniej przygodzie z moim Roverkiem wzialem sie z ojcem za zbadanie przyczyny niedziałającej klimatyzacji. Okazalo się, że sprzęgło sprężarki rozpadło się na części pierwsze (zdjęcie poniżej). W dodatku sprężarka jest zatarta i nawet kluczem francuskim nie da rady jej ruszyć. Generalnie zamówiłem dziś kolejną sprężarkę, umówiłem się na większy serwis klimy (z płukaniem układu - pewnie po zatarciu poprzedniej sprężarki dostały się tam opiłki i zrobiły spustoszenie w następnej). Kolejne pieniądze trzeba będzie wpompować w to, ale powinno być po tym zabiegu już raczej w porządku z klimą.

Oto zdjęcie sprzęgła sprężarki klimatyzacji:

haszczyc - Sob Sie 10, 2013 12:35

z tego co pamiętam sprężarkę wymieniałeś już kiedyś to pewnie musiałeś zakupić sprężarkę która była pewnie zatarta, niestety sprzedający sprężarki często wystawiają sprężarki bez specjalnego przechowywania ich i zabezpieczenia i pewnie taki o to efekt był, zapewne serwis klimatyzacji który wcześniej robiłeś też się nie popisał ... no cóż oby teraz działa bez zarzutu i jedz serwisować klimatyzacje tam gdzie na prawdę się na tym znają bo dziś maszynkę do klimy może kupić każdy ale nie każdy potrafi się nią należycie obsługiwać
walkie - Sob Sie 10, 2013 17:52

a nie możesz reklamować starej sprężarki? przecież całkiem niedawno ją kupiłeś
greg-si - Sob Sie 10, 2013 19:24

Dokładnie, jak nawet ktoś Ci to robił to bym uderzał do niego. Wiele rzeczy może mieć wpływ na taką sytuację.
pelson91 - Sob Sie 10, 2013 20:56

walkie napisał/a:
a nie możesz reklamować starej sprężarki?

A co mi da reklamacja? To była część używana, w niskiej cenie, więc nie ma co wymagać cudów. Myślałem po prostu że pociągnie troszkę dłużej niż 2-3 miesiące.
haszczyc napisał/a:
to pewnie musiałeś zakupić sprężarkę która była pewnie zatarta

nie była, kręciła się lekko, elegancko
greg-si napisał/a:
Wiele rzeczy może mieć wpływ na taką sytuację.
Na razie stawiam samochód w poniedziałek do znajomego tutaj na miejscu, czyli w Nadarzynie, który przerabiał już podobne sytuacje, sam ma Land Rovera, zobaczymy jak mu pójdzie. Sprzęgło w R400 wymienił i było spoko, ostatnio dwumas i rozrząd w volvo v70 2,5tdi też zrobił i elegancko śmiga, więc czekam na poniedziałek i zobaczymy co poradzi. Na razie pozostaje niesmak trochę, że tak szybko mi się rozleciała ta sprężarka wraz ze sprzęgłem.

No i znalazłem fachmana co się zajmie podwoziem w R75 :D może nareszcie w końcu pozbędę się rudej :D

szpynior - Sob Sie 10, 2013 21:24

pelson91 napisał/a:

No i znalazłem fachmana co się zajmie podwoziem w R75 :D może nareszcie w końcu pozbędę się rudej :D

Zgadałeś się z Syntaxem :P ?

pelson91 - Sob Sie 10, 2013 21:29

nieeeeee, też w mojej okolicy. podobno radzi sobie bardzo dobrze
scareface - Wto Sie 13, 2013 20:44

ale ładna bestia :wink: fajnie Ci siedzi, u mnie pozostaje założyć tylne nowe sprężyny żeby go wizualnie wyrównało i też się zdecyduje na jakieś 17 pewnie chociaż nie wiem jak to będzie wyglądało z dużą odległością opony od nadkola. :-|
pelson91 - Wto Sie 13, 2013 21:02

siedział, bo teraz na sprężynach od MG ZT jest trochę wyżej. Wcześniej siedział tak nisko, bo miał pęknięte OBIE (!) tylne sprężyny
scareface - Sro Sie 14, 2013 17:48

ile taka przyjemność? sprężyny od MG?
pelson91 - Sro Sie 14, 2013 19:43

180 zl uzywane, za pare
MatiNitro - Nie Paź 13, 2013 15:26

A w R masz założone amortyzatory od ZT? Czy tylko sprężyny są od ZT a amortyzatory są z R75? Pytam bo będę wymianiał amortyzatory z przodu i przy okazji włożył bym sprężyny od ZT jeśli będą pasować bez problemu ;)
pelson91 - Sro Paź 30, 2013 21:02

MatiNitro napisał/a:
A w R masz założone amortyzatory od ZT? Czy tylko sprężyny są od ZT a amortyzatory są z R75?

Nie wiem jakie mam amortyzatory, wiem, że sprężyny są od R75 przód i od MG ZT tył.

A z najnowszych newsów, wczoraj miala miejsce awaria pompki sprzęgła...

[ Dodano: Sro Paź 30, 2013 21:02 ]
Dziś mogę stwierdzić, że mam całkowicie nowy układ sprzęgła. Po wymianie pompki sprzęgła nadal traciłem płyn, dlatego odwiedziłem dr Mariana, który wymienił mi sprzęgło (tarcza + docisk) i wysprzęglik. Po wymianie jechało się super, sprzęgiełko chodzi rewelacyjnie, oby wytrzymało jak najdłużej :D

Generalnie ten samochód mnie rujnuje, ale nadal tak mi się podoba, że mam jeszcze motywację i chęć doprowadzenia go do przynajmniej bardzo dobrego stanu. A przede mną jeszcze dłuuuuga droga...

scareface - Sro Paź 30, 2013 21:56

ogólnie posiadanie tego samochodu można nazwać jako pasję lub hobby :)
pelson91 - Pią Lis 01, 2013 14:23

dzisiaj wjechało nowe radyjko, od kolegi wizard_gp, za co bardzo dziękuję i za montaż i miło spędzony czas również ;) na razie muszę się nauczyć obsługi i funkcji tego sprzęciku, ale już teraz moge zauważyć, że gra o niebo lepiej niż fabryczne radio Alpine, model Symphony ;)

Foto z dzisiaj:

rafalmis1 - Sob Gru 14, 2013 23:45

jak przeróbka xenonów??
pelson91 - Sob Gru 14, 2013 23:55

prace stoją w miejscu, lampy zdjęte i z powodu braku funduszy leżą w garażu zapakowane w pudełko gotowe do wysyłki. Po nowym roku może wyślę, na razie mam masę ważniejszych wydatków. Swoją rolę spełniają na razie stare lampy. Muszę je tylko przepolerować bo matowe są niesamowicie.

Z nowości, to w środę jadę do British Cars na wymianę sanek pod silnikiem. Jeden zużyty element mniej ;) Myślę, że następne w kolejce do naprawy będą: webasto oraz blacharka, czyli progi, maska i prawe tylne nadkole (pod połączeniem ze zderzakiem widać malutkie purchle, chcę to zrobić zanim będzie widać jak na masce ;) Wydatki zaplanowane na najbliższe 3 miesiące. Potem czas na klimę i elementy zawieszenia z przodu (łączniki stabilizatora, drążki kierownicze). O ile nic się nie wysra w tym czasie ;)

rafalmis1 - Nie Gru 15, 2013 00:29

pelson91 napisał/a:
w środę jadę do British Cars na wymianę sanek pod silnikiem.

a to dlaczego, tak zgniły ??

chyba musimy się zgłosić do programu "Kup i zrób" :D ostatnio wydają ponad 10 tys. więc coś by nam pomogli :mrgreen:

pelson91 - Nie Gru 15, 2013 12:03

w Twoim to juz niewiele do zrobienia jest :mrgreen:

za to w moim Adam miał by co robić ;) i szczerze powiedziawszy mam w planach zgłosić tego złoma. Tyle że w poprzednim sezonie były już 2 auta z tej stajni, był Mini Morris i Range Rover...

rafalmis1 - Nie Gru 15, 2013 14:32

pelson91 napisał/a:
w Twoim to juz niewiele do zrobienia jest

maglownica do regeneracji, stwierdzone 4 dni temu. Na razie nie mogę tego zrobić, ponieważ ważniejsze wydatki. Ale najbardziej to nie chce mi się demontować jej. Nie wiecie bardzo problemowe jest wyciągnięcie maglownicy??

Wymiana serwo i chciałbym, wygłuszyć środek, cały, nie tylko drzwi. Nowe radio :mrgreen:

Przy remoncie skrzyni nie zostało zregenerowane sprzęgło, to beż chciałbym zrobić :roll:

Kasa do marca raczej nie pozwoli na żadne zabiegi, może oprócz serwo, ponieważ takie już mam. Tylko chęci brak.

Teraz czekam już 2 tydzień na szybę pod czujnik deszczu.

sash997 - Nie Gru 15, 2013 17:18

z tego co pamiętam nie jest to wiele roboty aby wyciągnąć magiel,robiłem regeneracje 2 lata temu :smile:
Wojtek88 - Pon Gru 16, 2013 00:09

pelson91 napisał/a:
nieeeeee, też w mojej okolicy. podobno radzi sobie bardzo dobrze

mam nadzieję, że nie zakład blacharsko- lakierniczy Golian ^^

pelson91 - Pią Lut 14, 2014 12:06

Wojtek88 napisał/a:
mam nadzieję, że nie zakład blacharsko- lakierniczy Golian ^^

nie nie ;) ten zakład mijam tylko przejazdem ;)

[ Dodano: Pią Lut 14, 2014 12:06 ]
przy autku cały czas powoli coś się dzieje. Jakiś miesiąc temu wjechały:
-nowe drążki kierownicze
-nowe końcówki drążków kierowniczych
-nowe łączniki stabilizatora przód
-nowa tuleja poduszki pod silnikiem "8" w poliuretanie

a dzisiaj wjechały:
- nowy prawy wahacz przód
- nowe tuleje wahaczy poliuretanowe
- nowe sprężyny przednie (jedna była pęknięta, stąd przymus zakupu kompletu). Sprężyny firmy Apex dedykowane do R75 z obniżeniem -35mm.

Niestety tylnych nie daliśmy rady dzisiaj przełożyć, jednak w ciągu najbliższych 2 tygodni wjadą i nowe tylne również Apexa, wraz ze stabilizatorem i nowymi gumami stabilizatora. Jak pieniążków starczy to wjadą i nowe amortyzatory przednie i może tylne. Do przednich będę musiał zakupić też nowe poduszki. Wydatek niemały, ale myślę że w zawieszeniu zapadnie cisza na dłuższy czas ;)

Btw wyszły dziś trochę jaja, bo podczas operacji wymiany sprężyn u dr Mariana okazało się, że jeden przedni amortyzator mam od R75 a drugi od MG ZT ;)

Małe porównanie przed i po wymianą sprężyn z przodu:

Przed:
PO:

Jak widać, różnicy nie widać prawie wcale... ;) No ale jest sztywniej i pewniej się prowadzi w zakrętach. Zobaczymy jak będzie z tyłem ale jak wspomniałem, to za jakiś czas ;)

scareface - Sob Lut 15, 2014 09:40

pelson91, nie pier*** się zakładaj - 60 :) :)
pelson91 - Sob Lut 15, 2014 10:24

już za późno :(
rafalmis1 - Sob Lut 15, 2014 15:21

pelson91,
Ruszaj do nas my ci posadzimy niżej, tylko kup gumy między sprężyny. Maszynę do cięcia znajdziemy :mrgreen:

pelson91 - Sob Lut 15, 2014 15:25

rafalmis1, dzieki :D wystarczy mi to co jest, nie będę dalej z tym kombinował ;)
szpynior - Sob Lut 15, 2014 15:35

pelson91, wrażenia dopiero będą jak 17" założysz, będzie się lepiej prezentował .
pelson91 - Sob Lut 15, 2014 15:51

szpynior, przed wymianą mierzyłem odległość od krawędzi nadkola do środka piasty i wyszło po 37cm z przodu i z tyłu. Teraz podejrzewam że wcale niżej nie jest :( więc nawet z alufelgami jakoś mega fajnie nie będzie ;) nie tak jak się spodziewałem
MatiNitro - Sob Lut 15, 2014 15:54

pelson91, ale efekt wizualny będzie niesamowity ;)
pelson91 - Sob Lut 15, 2014 16:06

Generalnie podsumowując, do zrobienia zostało:
z rzeczy mechanicznych:
- webasto
- wymiana kompresora klimy z płukaniem układu i nabiciem
- zamek drzwi kierowcy
- amortyzatory przód i tył
- poduchy amortyzatorów przód
- sprężyny tył
- stabilizator tył z gumami
- wymiana oleju w skrzyni
- poduszka olejowa popuściła olej, więc do wymiany
- chip tuning.

Więc nie tak tragicznie ;)

z rzeczy kosmetycznych:
- pordzewiała maska
- pordzewiałe progi
- konserwacja podwozia
- pordzewiałe osłony słupków
- lampy w soczewce do naprawy
- zderzak tylny do spasowania
- listwa na drzwiach kierowcy do poprawienia
- zaprawka na prawych drzwiach przednich
- zaprawka na prawym tylnym nadkolu
- wytarta kierownica do obszycia lub wymiany
- do naprawy ekranik komputera
- detailing całości z polerką i zabezpieczeniem lakieru oraz kosmetyka wnętrza

i to by było w sumie na tyle z planowanych rzeczy. Lista jest długa, ale i tak znacznie się skróciła, jeśli chodzi o rzeczy mechaniczne ;) Jest nad czym pracować, jest na co zarabiać i wydawać. Tylko potrzeba cierpliwości :) Jak widać, uwielbiam to auto i mimo wielu wielu minusów nadal chce i lubię nim jeździć :)

longer86 - Sob Lut 15, 2014 17:01

lista imponująca, i motywująca, bo obawiałem się że tylko moja jest długa :D

ja co rusz się coś stanie mam ochotę pozbyć się R75 bo mnie zaskakuje czasem, ale po naprawie przechodzi i wracają pomysły i plany co by tu zgrzebać.

heh maska rdzewieje Ci chyba w tym samym miejscu i patrząc po podpisie w garażu hmmm przebywamy podobną drogę, napalenie przy zakupie i dzwigamy ten ciężar :) wytrwałości

rafalmis1 - Nie Lut 23, 2014 09:13

pelson91 napisał/a:
- wymiana kompresora klimy z płukaniem układu i nabiciem
- zamek drzwi kierowcy
- amortyzatory przód i tył
- poduchy amortyzatorów przód
- sprężyny tył
- stabilizator tył
- wymiana oleju w skrzyni
- poduszka olejowa popuściła olej, więc do wymiany

jestem w stanie Ci to zrobić :mrgreen:

pelson91 - Nie Lut 23, 2014 09:25

rafalmis1 napisał/a:
jestem w stanie Ci to zrobić :mrgreen:
a to w ramach czego? ;>
scareface - Nie Lut 23, 2014 09:44

Rafał jest tak miły i bezinteresowny że zrobienie tego to dla niego czysta przyjemność :) Kocha swój garaż i wszystkie prace związane z R:) chyba że się z kimś pokłócił i chce posiedzieć troche w garażu :D
rafalmis1 - Nie Lut 23, 2014 17:37

scareface napisał/a:
Rafał jest tak miły i bezinteresowny że zrobienie tego to dla niego czysta przyjemność Kocha swój garaż i wszystkie prace związane z R:)

sam bym tego lepiej nie ujął :mrgreen:

pelson91 - Nie Lut 23, 2014 18:06

rafalmis1 napisał/a:
sam bym tego lepiej nie ujął :mrgreen:
dzięki rafalmis1 za deklarację :) jednak ze względu m.in. na położenie geograficzne oraz parę innych rzeczy będę nadal korzystał z usług British Cars, gdyż tam zaczęła się przemiana (powolna, ale to ze względów finansowych moich) mojego auta i w sumie chciałbym żeby ta przemiana tam się zakończyła ;) Ale do tego jeszcze daleka droga, jak widać w moim poście na poprzedniej stronie :D
rafalmis1 - Nie Lut 23, 2014 18:43

do warszawy się muszę wybrać więc musisz zbierać graty i kopać kanał :mrgreen: w marcu, ani w kwietniu nie uda mi się przyjechać, ale mam nadzieje, że maj byłby najbliższy. Jak widzisz, zdążysz troszkę rzeczy zebrać :P
pelson91 - Nie Lut 23, 2014 18:44

rafalmis1 napisał/a:
więc musisz zbierać graty i kopać kanał :mrgreen:

mam kanał w garażu ;)

scareface - Nie Lut 23, 2014 23:46

to zbieraj kasę, przyjedziemy we dwóch :)
damiwr - Nie Lut 23, 2014 23:59

ja na douczki :D
pelson91 - Pon Lut 24, 2014 06:35

to co, spot techniczny z grillem u mnie? :D
rafalmis1 - Pon Lut 24, 2014 09:28

pelson91 napisał/a:
to co, spot techniczny z grillem u mnie? :D

O tak! :mrgreen:

damiwr - Pon Lut 24, 2014 10:36

A na koniec każdy się prześpi z Roverkiem ;)
scareface - Pon Lut 24, 2014 17:45

damiwr napisał/a:
A na koniec każdy się prześpi z Roverkiem ;)

chyba w Roverku :D

damiwr - Pon Lut 24, 2014 21:42

scareface napisał/a:
chyba w Roverku :D

To zależy od stanu świadomości i od tego co będziesz obejmował :D

... ale nie robimy offtopa

pelson91 - Wto Mar 04, 2014 23:10

Dziś przyszedł czas na wrzucenie letniego ogumienia :) zatem zimówki powędrowały do garażu, będą czekać na swój czas ;) a dziś mój R prezentował się tak:

damiwr - Wto Mar 04, 2014 23:11

Jeszcze Zima Wróci :twisted:
pelson91 - Wto Mar 04, 2014 23:18

Cytat:

LookMyWay - Sro Mar 05, 2014 15:17

Do twarzy mu w tych kołach, że tak powiem :smile:
greg-si - Sro Mar 05, 2014 19:09

Fajna taczka :)
pelson91 - Sro Mar 05, 2014 22:30

fajna fajna, mimo że kosztuje mnie mnóstwo pieniędzy i nerwów to i tak ją lubię i będę nią jeździł aż się nie złamie w pół ;]
greg-si - Czw Mar 06, 2014 17:50

Serio dużo na nią wydajesz?

Weź zrób zdjęcie z normalnej perspektywy bo nie widać jak samochód leży teraz.

MatiNitro - Czw Mar 06, 2014 18:01

greg-si, zabiłeś mi system :D
pelson91 - Czw Mar 06, 2014 19:33

:(
damiwr - Wto Mar 11, 2014 23:36

damiwr napisał/a:
Czas na śnieg już w niedzielę.
pelson91 - Pią Mar 21, 2014 23:03

i gdzie ta zima, damiwr? ;)

z nowości - umówiłem się do blacharza na wymianę progów, maski z malowaniem i tylnego prawego błotnika (firanka rudej pod zderzakiem + złażący klar)

damiwr - Pią Mar 21, 2014 23:07

pelson91 napisał/a:
i gdzie ta zima, damiwr? ;)

Wróci jeszcze wspomnisz moje słowa :twisted:

ale przygotowania do sezonu letniego i u mnie pełną parą ;)

pelson91 - Pią Mar 21, 2014 23:13

ja tam przygotowuję złoma do zlotu :roll:
komarek - Sob Mar 22, 2014 11:49

pelson91 napisał/a:
złoma
obrazi się i odszczekasz to :mrgreen:
pelson91 - Sro Mar 26, 2014 23:24

w dniu dzisiejszym rozpoczął się proces usuwania rdzy z mojego R ;) mianowicie: wymieniane są progi i wstawiane nowe (klepane na zamówienie), wymieniona skorodowana maska i usunięta ruda firanka z prawej tylnej ćwiartki pod zderzakiem :) nie mogę się doczekać efektu :)
haszczyc - Sro Mar 26, 2014 23:35

ile takie usuwanie rudej z prawej tylnej ćwiarki + malowanie kosztuje Cię ?
pelson91 - Sro Mar 26, 2014 23:39

350pln za tylną ćwiartkę. jest firanka z rdzy przy łączeniu ze zderzakiem ale nie jest wyżarte na wylot ;)
Ciufa - Pią Kwi 04, 2014 19:14

up
greg-si - Pią Kwi 04, 2014 19:15

gdzie ta nowa macha?
pianka w progi wpuszczona? :D

pelson91 - Pią Kwi 04, 2014 19:16

Aloha ;]

w dniu wczorajszym (3.04.14) odebrałem Roverka od blach-majstra. Zażyczyłem sobie wymianę progów, wymianę maski oraz usunięcie rdzy z prawego tylnego nadkola. Wszystko oczywiście z malowaniem. Czas oczekiwania - ok 9 dni, efekt jak na zdjęciach:

oraz jako bonus zarzucam fotkę z mini spota na moim podwórku :D

MatiNitro - Pią Kwi 04, 2014 19:20

I wyszło Cię to 3000zł?
pelson91 - Pią Kwi 04, 2014 19:22

taak, wiem, że to sporo, ale wybór miałem kiepski. 1 - czekać aż zeżre mi go rdza do końca, 2- zrobić go po znajomości u jakiegoś Zdziśka pod Rawą Mazowiecką albo zrobić z polecenia zaufanego człowieka za taką kwotę, ale dobrze. Więc wybrałem opcję nr3. Czy żałuję? nie wiem, nie mam porównania jak by to wyszło w opcji nr2.
MatiNitro - Pią Kwi 04, 2014 19:25

pelson91, sporo, ja zamalowanie mojego RRR, a łącznie 11 elementów plus progi zapłaciłem 2500zł, plus maska za 300zł :/ która przyszła pogięta i nadkole. Oczywiście wiem że różnica w cenach w Warszawie a Kielcach jest spora. Ważne, żeby to było zrobione dobrze i wytrzymało nie tylko jedną zimę ;)
pelson91 - Pią Kwi 04, 2014 19:26

nooo właśnie i tu kolejna kwestia ;) czy nie bardziej opłąca się odstawić auto z dala od Warszawy i pokryć koszta transportu (siebie) z i do warsztatu :) Dziś gadałem z kolegą ze Starachowic, mówił że u nich całe samochody poniżej 3 tysięcy malują
szpynior - Pią Kwi 04, 2014 21:22

Moim zdaniem jeśli wydales te trzy tysiące i jesteś w pełni zadowolony jako user to warto było. Najgorzej jak wydasz i czujesz ze jednak przeplaciles.
cinnamongirl - Pią Kwi 04, 2014 21:33

odebraliśmy ;) jak dla mnie, wizualnie efekt jest super. czarny i tak nieźle wyglądał, a tylko po przyjrzeniu było widać defekty, mnie i tak zachwyca :) no i jest zdjęcie klubowego, rodzinnego trio z zeszłego tygodnia, a już zapomniałam :D
pelson91 - Sob Kwi 12, 2014 17:51

na dzień dzisiejszy ze względu na dobre wyniki pomiarów na przeglądzie technicznym odkładam na dalszy plan zamiar wymiany amortyzatorów. 3x~82% i 1x~73% wydaje się być spoko wynikiem, dlatego zostawiam tą inwestycję na później.

Z aktualności, po dzisiejszym myciu ;)

szpynior - Sob Kwi 12, 2014 18:40

pelson91, maluj grila na czarno, będzie się ładnie komponował
pelson91 - Sob Kwi 12, 2014 18:41

taki mam plan, ale same żeberka. Jak wjedzie soczewka to przód będzie kompletny. No, pomyślę jeszcze o np żółtych halogenach lub przyciemnionych kierunkach ;)
greg-si - Sob Kwi 12, 2014 18:46

ja bym dał soczewkę i zostawił jak jest
pelson91 - Sob Kwi 12, 2014 18:46

czas pokaże. do zlotu może będzie wsjo git
Markzo - Sob Kwi 12, 2014 21:04

ja bym dał chromowany grill :) i soczewki ;) żadnych żółtych halogenów ;)
pelson91 - Sob Cze 07, 2014 11:29

Parę dni temu stuknęło mojemu autku 266tys. km przebiegu ;) silnikowo nie ma się do czego przyczepić :ok: to już 14tysięcy zrobione razem :)

Sabz - Pon Lip 14, 2014 15:49

Mułowato i niewygodnie! :D
pelson91 - Pon Lip 14, 2014 15:57

Jak już niektórzy wiedzą, widzieli i dotknęli ( ;) ), mój R75 przeszedł proces odmłodzenia poprzez korektę lakieru. Prace wykonane w firmie ERBE Detailing Team z Łodzi (stamtąd tez pochodzą poniższe zdjęcia). Co tu dużo gadać, sami oceńcie :D

komarek - Pon Lip 14, 2014 16:39

powiem krótko: zajefanie :D

ile zapłaciłeś???

longer86 - Pon Lip 14, 2014 16:49

brak czarnego grill'a w środku, a reszta spoko robi wrażenie... jaki koszt i ile to trwało? bo kręćki na lakierze miałeś mega wielkie
Pawkaz - Pon Lip 14, 2014 16:56

A to nie była nagroda w ramach "pięknisia zlotu " ?
pelson91 - Pon Lip 14, 2014 18:01

longer86 napisał/a:
brak czarnego grill'a w środku

będzie :) razem z soczewkami ;)

longer86 napisał/a:
jaki koszt
1000zł

longer86 napisał/a:
ile to trwało?

3 dni
Pawkaz napisał/a:
A to nie była nagroda w ramach "pięknisia zlotu " ?

nie, to była przyczyna, dzięki której udało się zdobyć ten tytuł :D

[ Dodano: Pon Lip 14, 2014 19:01 ]
komarek napisał/a:
powiem krótko: zajefanie :D
dzięki :D
longer86 - Pon Lip 14, 2014 19:07

pelson91 napisał/a:
nie, to była przyczyna, dzięki której udało się zdobyć ten tytuł :D

bardziej chyba chodziło czy to samochodowe SPA nie było nagrodą za tytuł pięknisia ;)

wyciąga głębie tego koloru... gdyby miał autko bez wgnieceń i zadrapań to miało by sens a tak muszę się zadowolić 2h machania i woskiem F1 za 2 dyszki ;)

pelson91 - Pon Lip 14, 2014 19:20

Cytat:
bardziej chyba chodziło czy to samochodowe SPA nie było nagrodą za tytuł pięknisia ;)
nie nie, najpierw praca, potem nagroda :D nigdy odwrotnie :D

co do koloru to bez kitu, patrząc na niego teraz a patrząc na zdjęcia z nawet niedalekiej przeszłości jest niebo a ziemia. teraz jest naprawdę kruczo czarny, jak mówi kod lakieru ;) ale do ideału jeszcze i tak mu daleko, mnóstwo głębokich rys, drobnych otarć (zwłaszcza na krawędzi drzwi kierowcy), zderzaki nie trzymają już spasowania, listwy chromowe zaczynają się wykrzywiać.. ale i tak mi się cholernie podoba :) niezmiennie :ok:

andrew0503 - Pon Lip 14, 2014 20:29

Efekt super :mrgreen: Nie masz problemu z natłokiem "blachar"? :P Niesamowita metamorfoza jak na 3-dniowa korektę z odświeżeniem wnętrza a to wszystko za przystępną cenę. Minus taki, że pozbywszy się swirli i drobnych rys, to już pewnie szczoty na myjni odpadają :razz: Zostaje bezdotyk oraz mycie na dwa wiadra+jakieś polecane kosmetyki :) Szkoda zaprzepaścić takiej roboty :ok:
Pozdrawiam

pelson91 - Pon Lip 14, 2014 20:47

andrew0503 napisał/a:
Efekt super :mrgreen:
dzięki :ok:

andrew0503 napisał/a:
Nie masz problemu z natłokiem "blachar"? :P

Nigdy nie miałem ;)

Cytat:
Minus taki, że pozbywszy się swirli i drobnych rys, to już pewnie szczoty na myjni odpadają :razz:

Jasne że odpadają ;) raz w ciągu 16 miesięcy użytkowania auta umyłem go na automacie. Tak to tylko bezdotyk. Raz pociągnąłem na dwa wiadra ale efekt mnie nie zadowolił, mnóstwo waterspotów zostało. Jedyny plus, że faktycznie karoseria była względnie czysta, nie to co po bezdotyku :mrgreen:

andrew0503 napisał/a:
Szkoda zaprzepaścić takiej roboty :ok:

Już na zlocie zaprzepaściłem, bo zamiast cleanerem obleciałem auto na szybkości płynem do felg ;] iii są hologramy :/

andrew0503 - Pon Lip 14, 2014 21:06

Kup porządny QD schowaj w bagażniku i używaj po myciu, nie będziesz miał waterspotów, na ptasie niespodzianki też jak znalazł a i z lakieru zawsze trochę głębi wydobędzie. Bo jest o co dbać :grin:
pelson91 - Pon Lip 14, 2014 21:08

andrew0503 napisał/a:
Kup porządny QD schowaj w bagażniku

mam QD od Meguiars, nowe, jeszcze nie użyte :ok:

longer86 - Pon Lip 14, 2014 21:15

po myciu bawełniana miękka szmatka w dłoń i do suchego wycieranko
pelson91 - Pon Lip 14, 2014 21:16

longer86 napisał/a:
po myciu bawełniana miękka szmatka w dłoń i do suchego wycieranko
i rys nie narobi? mam kilka ręczników z mikrofibry i nawet one trochę rysują...
longer86 - Pon Lip 14, 2014 21:18

ja ostatnio po ręcznym woskowaniu wycierałem T-shirtem starym... rys nie zauważyłem, choć na czarnym zawsze bardziej ale u mnie to jedyna metoda nie miec auta w kropki po myciu
andrew0503 - Pon Lip 14, 2014 21:20

Eee, to używaj jak najczęściej, ja tam pryskam po każdym myciu, zero plamek po wodzie, no i przedłuża żywotność wosku, zużyj szybko Meguiar'sa i kup coś lepszego :mrgreen:
komarek - Pon Lip 14, 2014 22:40

pelson91 napisał/a:
i rys nie narobi? mam kilka ręczników z mikrofibry i nawet one trochę rysują...
w takich chwilach cieszę się, że mam srebrne auto, które nigdy nie będzie lustrem :D
rafalmis1 - Wto Lip 15, 2014 06:00

ale jest czad :mrgreen: :!: :!: :!: :!: :!: byłeś przy pracach, umiesz cokolwiek powiedzieć, co robili z samochodem ??
pelson91 - Wto Lip 15, 2014 08:29

Niestety nie znam się na tym. ;) a przy pracach nie byłem. Po info pisz do erbe detailing najlepiej na fb. :)
Satyavan - Sro Lip 16, 2014 18:31

Widziałem foty, zaskakujący efekt jak dla mnie. :mrgreen:
greg-si - Sro Lip 16, 2014 18:36

No to ja mam pytanie.
Jak teraz myć auto po takiej korekcie?
Bezdotykiem nie umyjesz dobrze auta, szczególnie takiego koloru. Zawsze coś zostanie. Więc co pozostaje? Myjąc jakkolwiek, nawet na dwa wiadra po kilku myciach porysujesz lakier.

pelson91 - Sro Lip 16, 2014 18:45

greg-si napisał/a:
Jak teraz myć auto po takiej korekcie?
Bezdotykiem nie umyjesz dobrze auta, szczególnie takiego koloru. Zawsze coś zostanie. Więc co pozostaje? Myjąc jakkolwiek, nawet na dwa wiadra po kilku myciach porysujesz lakier.
lepiej mimo wszystko na dwa wiadra. mam specjalną rękawicę, przez rok rys się nazbiera i znów na lekkie odświeżenie podlecę ;)
kasjopea - Czw Lip 17, 2014 11:46

Pięknie jest ;) .
Brt - Czw Lip 17, 2014 20:08

noo miazga .... efekt robi wrażenie :ok: :)
scareface - Nie Paź 19, 2014 00:25

kurde jakimś cudem opuściłem temat :/
Lakier teraz wygląda nieziemsko !! !!! Jak byś go postawił pod drzwiami bloku to pewnie co niektóre malował by się kucając przy któryś drzwiach :)
Za*ebista robota !! !

pelson91 - Nie Paź 19, 2014 10:37

Dzieki scareface, teraz juz wyglada troche gorzej. :P
scareface - Nie Paź 19, 2014 12:42

pelson91, coś nie dobrego zrobił :-P
pelson91 - Pon Sty 19, 2015 20:04

Zapuscilem go z powodu braku czasu

[ Dodano: Pon Sty 19, 2015 20:04 ]
Dawno nic się nie działo, w sumie nic nowego się nie dzieje :D ale będzie, w przyszłym tygodniu wjadą 4 nowe amortyzatory + nowy stabilizator z tulejami na tył, a przód dostanie także nowe łączniki stabilizatora, bo Teknorot wybił się po pół roku na naszych pięknych dziurawych drogach ;)
Lubię jak jest na tip top, więc od razu wjadą także nowe poduchy amorów z tulejami (stare uległy uszkodzeniu).także inwestycja fest, ciekawe jak auto się będzie zachowywało po tym zabiegu, liczę, że w końcu będzie cisza na wybojach ;)

MatiNitro - Pon Sty 19, 2015 20:18

pelson91, a wymianę sprężyn z tylu już ogarniesz przy tym wszystkim ? :)
pelson91 - Pią Lut 20, 2015 19:10

MatiNitro, aa, tak ;] nie to, że te od ZT są złe, ale na półce leżą nowe, od kompletu do tych które już hulają z przodu

[ Dodano: Pią Lut 20, 2015 19:10 ]
czas mija, na nowych amorach i sprężynach już pierwszy tysiąc km ;) Jest fajnie, cicho, pewnie się prowadzi, ładnie nisko siedzi, podoba mi się :mrgreen:

No i w głowie świtają pomysły na jakieś tam modyfikacje, niewielkie, ale wg mnie znaczące i dodające charakteru. O tym wszystkim w swoim czasie... ;)

Kozik - Pią Lut 20, 2015 19:28

będą mody w monster garage? :D
pelson91 - Pią Lut 20, 2015 20:57

Kozik, jeśli masz ochotę mi w nich pomóc to zapraszam :D ale to nie wcześniej niż za miesiąc-dwa
Kozik - Pią Lut 20, 2015 21:14

jak będzie czas to czemu nie