|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620Si] Problem ze sprzęgłem
arras5 - Sob Maj 04, 2013 11:13 Temat postu: [R620Si] Problem ze sprzęgłem Witam,
Mam pewien bardzo niepokojący problem ze sprzęgłem, mianowicie sprzęgło zostało wymienione na nowe i po przejechaniu paruset km (bywa to różnie raz 100 km raz 450) sprzęgło zaczyna się ślizgać i Roverek nie chce jechać .
Za pierwszym razem była laweta gdyż nie umiałem sobie z tym poradzić, problem występuje do dziś, lecz po odpowietrzeniu sprzęgła na wysprzęgliku autko znowu ciągnie i jeździ jakiś czas.
Drodzy forumowicze może wiecie w czym może być problem, na co zwrócić uwagę.
Bo co prawda da się jeździć, ale jest to uciążliwe jak się np zatrzymam na światłach i muszę odpowietrzać.
Mariusz27 - Sob Maj 04, 2013 14:32
Witam. Z wysprzęglika plyn Ci nie ucieka? Koszt ok 80zł lub za 40zł komplet naprawczy (wszystkie oringi, gumki). Albo pompa do regeneracji/wymiany.
zaq - Sob Maj 04, 2013 19:28
Na 99% masz źle wyregulowaną pompę sprzęgła! Dlaczego miałeś wymieniane sprzęgło? Ruszane było coś przy pompie lub wysprzęgliku? Miałem to samo u siebie i przyczyną było żle wyregulowana pompa. W moim wypadku wystarczyło wyregulować wysokość pedału sprzęgła! Przyczyną tego wszystkiego jest nie cofający się do końca płyn! Gdy płyn jest zimny to jest jeszcze ok ale gdy sie nagrzeje powiększa się objętość i zaczyna się ślizganie, twardnienie pedału itp. Sprzęgło nie jest do końca odpuszczone! Zanurkuj pod kierownice i spróbuj popuścić pedał śrubą regulującą jego wysokość! Jak to będzie za mało to skrócić cięgno pompy. ( jest ono regulowane). ustaw to tak żeby pompa do końca się cofała!
arras5 - Sob Maj 04, 2013 22:33
A czy skrócić cięgno pompy sprzęgła dam rade zrobić samemu, czy raczej wizyta u mechanika?
zaq - Nie Maj 05, 2013 11:31
Nie ma tam wielkiej filozofii tylko trochę niewygodne dojście! Spróbuj najpierw popuścić śrubę od wysokości pedału sprzęgła może to już wystarczy.
patryq - Nie Maj 05, 2013 11:42
Sprawdź czy któryś z przewodów pompa/siłownik/zbiornik nie jest zagięty bądź zapchany.
klocuch12 - Nie Maj 12, 2013 01:39
miałem tak w passacie... do wymiany byl samochut caly.
tronsek - Nie Maj 12, 2013 07:46
klocuch12 napisał/a: | miałem tak w passacie... do wymiany byl samochut caly. | za publikowanie wiadomości pozbawionych treści merytorycznych dostajesz ostrzeżenie
|
|