|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [Rover 75] - piszczą klocki hamulcowe
pkfamilia - Nie Cze 16, 2013 10:28 Temat postu: [Rover 75] - piszczą klocki hamulcowe jakiej firmy klocki hamulcowe, obecne piszczą i nie jest to wina wibracji , chyba za twarde ?
radi - Nie Cze 16, 2013 11:39
Masz sprężyny dociskowe na zaciskach. Często ich brak powoduje drgania i piszczenie. Niedawno zmieniałem tarcze i klocki brałem jednej firmy Mintexa. Jak zmieniałem to zauważyłem ,że wcześniej też były Mintexy. Nie ma żadnego piszczenia. Niektórzy sprzedawcy sprzedają komplety niby spasowane pod tarcze bo jak wiadomo za twarde powodują zbyt szybkie zużycie tarcz ,zbyt miękkie bardzo pylą brudząc felgi. Czy faktycznie dobierają nikt nie wie więc lepiej kupować jednej firmy. To ,że powinno się zmieniać tarcze razem z klockami to też prawda bo odpowiednio się układają i docierają. Sama wymiana klocków może powodować piszczenie bo tarcza jest bardzo gładka ,a klocek chropowaty. Musi się dotrzeć. Piszczenie zazwyczaj powodują wibracje więc sprawdź te sprężyny spróbuj je ściągnąć i dogiąć może są wyrobione.
Kamil79 - Nie Cze 16, 2013 18:59
Ja kupuję zawsze TRW i nigdy nie piszczą, więc nie szukam innych.
Wiem że jest specjalny spray przeciwko piszczeniu klocków, spryskuje się niem zewnętrzna stronę klocków.
np:
http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth_srodek_zapobiegajacy_piskom_hamulcow_tarczowych,p883.html
apples - Nie Cze 16, 2013 20:18
Moderator apples informuje
pkfamilia ! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji
|
|