Zobacz temat - [R 416Si] ubywa płyn hamulcowy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 416Si] ubywa płyn hamulcowy

Bodziek85 - Sro Lip 10, 2013 20:43
Temat postu: [R 416Si] ubywa płyn hamulcowy
elo ;)

no i nie ma hamulca - pokapuje gdzieś z wahacza w prawym tyle - to tak na szybko wypaczyłem

musze dac to zrobienia ale pytanie brzmi - co może byc - jak to tam te rurki hamulcowe biegną , czy sa złączki w drodze do pompy ABS. Wydruk mam z RAVE ale lichy - nie widac na nim tak dokładnie tego co mnie i mechanika interesuje.

na jakie wydatki musze sie szykowac i gdzie kupowac cześci o ile są

z góry dziękówa za odpowiedzi- pierwszy raz problem z hamplem :( a autko w ciągłej eksploatacji ma być ...

sTERYD - Sro Lip 10, 2013 20:53

pewnie przerdzewiały przewody. Złączek żadnych nie ma od korektora na ścianie grodziowej do tylnych przewodów elastycznych. Jak dobrze pamiętam długość dorabianych przewodów miedzianych to 260cm i 280cm.
Bodziek85 - Sro Lip 10, 2013 21:05

demontaż tego przewodu należy do trudnych i ryzykownych ? jak czasowo to wygląda bo musze sie umówić z mechanikiem ...
sTERYD - Sro Lip 10, 2013 21:26

jak chcesz zrobić tak jak fabrycznie, to trzeba wyciągać zbiornik paliwa i maglownicę, więc jest masakra, ale przy odrobinie kombinacji da się to zrobić tylko opuszczając bak. Mi to samemu zajęło cały dzień z czekaniem na przewody.
Bodziek85 - Czw Lip 11, 2013 08:15

dałem do mechaniorów - bedą wymieniać obydwa tylne, pokapywało z nad wachacza z przewodu sztywnego (ruda daje się we znaki)

//edit

wczoraj autko odebrałem - hamulec ponoć zalany nowym płynem i odpowietrzony a jednak jest efekt jakby slabszego hamowania (dopiero ponowne wciśniecie daje oczekiwany rezultat) - czy to normalne ? dzis juz troszke lepiej chyba ze sie przyzwyczaiłem ...

koszt wymiany obu przewodów na miedziane (zakończenia złączkami przy końcu tunelu od strony silnika) wyszedł 350 - podaje dla zainteresowanych

ArekL - Czw Lip 18, 2013 12:17

Witaj. Mam podobny problem. Hamulce nowe, po zmianie przewodu auto hamuje gorzej niż maluch. Zachowuje się jakby był zapowietrzony układ. Niektórzy mówią, że uszkodziła się pompa hamulcowa lub pompa ABS. Tylko jakim cudem? Niestety nikt nie chce napisać nic konkretnego. A szkoda, nie wierzę żeby nikt nie wiedział.
Link do mojego tematu: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=88752