Zobacz temat - [R25] Odpowietrzenie układu hamulcowego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Odpowietrzenie układu hamulcowego

torek86 - Pon Lip 15, 2013 14:59
Temat postu: [R25] Odpowietrzenie układu hamulcowego
Słuchajcie mam poważny problem, wymieniałem przewód hamulcowy i od tej pory nie mogę odpowietrzyć układu hamulcowego.. przelałem już z 10 l płynu i cały czas pedał wpada w podłogę.
Czytałem że Roverki ciężko się odpowietrza ale żeby aż tak?? może jest coś o czym nie wiem?? magiczny prztyczek? z układu leci czyściutki płyn, zero bąbelków.. a jak odpalam auto to pedał miękki.. i łapie pod koniec..
no ręce mi opadają :roll:

Raptile - Pon Lip 15, 2013 15:46

torek86, napisz dokladnie jak robisz całą procedure
torek86 - Pon Lip 15, 2013 16:49

prawy tył-lewy przód
lewy tył-prawy przód

Raptile - Pon Lip 15, 2013 17:47

opisz dokladnie JAK TO ROBISZ a nie kolejnosc :D
torek86 - Wto Lip 16, 2013 09:52

odpinam przewód hamulcowy przy kole i pompuje pedałem i tak przy 4 kołach :roll:
ale chyba mi się w końcu udało. tylko pytanie, gdzie wam bierze hamulec.. na samej górze, czy np w 3/4 jego wysokości?

tronsek - Wto Lip 16, 2013 10:04

torek86 napisał/a:
odpinam przewód hamulcowy przy kole i pompuje pedałem i tak przy 4 kołach
przy odpowietrzaniu układu nie odpina się przewodu hamulcowego, bo wtedy zapowietrzasz układ. W zaciskach masz do tego odpowietrzniki.
Pompujesz, luzujesz odpowietrznik wypuszczając powietrze z układu i dokręcasz odpowietrznik. Tak robisz po kilka razy na każdym kole, aż do momentu gdy z odpowietrznika będzie leciał sam płyn.

Raptile - Wto Lip 16, 2013 12:42

Po prostu nie wierze w to co czytam ...... nie masz BLADEGO pojęcia jak odpowietrzyć hamulce a sie za to zabierasz ? Chcesz zabić siebie i przy okazji kogos innego ?

Instrukcja jak to sie robi PRAWIDŁOWO !

Zaczynasz PT-LP-LT-PP

1 osoba pompuje pare razy pedałem hamuca az stwardnieje , dusi pedał do ziemi. Druga osoba w tym momencie luzuje odpowietrznik. Pedał wpada w ziemie ( osoba dalej go dusi do ziemi), zakręcasz odpowietrznik. I tak w kółko az leci nam sam płyn.

Z kazdym kołem powtorzyc tą czynność

maniu48 - Wto Lip 16, 2013 12:55

Hahahahahhahahahahhahahahahah
Nie mogę . Hahahahahahhahahahaha
A jeśli jesteś sam to próbuj tak(nie ważne ze to nie eR czy MG):

torek86 - Sro Lip 17, 2013 09:32

oj czepiacie się słownictwa :P no chodziło mi o odpowietrzniki.
:razz:

Julek - Czw Lip 18, 2013 00:14

jak jeszcze nie zrobiles to powiedz gdzie mieszkasz podjade i ci pomoge ;p
torek86 - Sob Lip 20, 2013 11:14

sprawa załatwiona. a mieszkam przed piasecznem, więc zawsze zrobić mini spocik można (ale dopiero w połowie sierpnia :P )
kruszan - Sob Lip 20, 2013 14:06

na forum są dokładnie opisane procedury odpowietrzania, nie chce się poczytać, poszukać tylko pisze się głupoty i czeka na gotowca ;P

ręki opadają... :-|