|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - [Rover 75] 2.0 V6 + LPG - podejrzany?
rafix86 - Sro Lip 17, 2013 21:35 Temat postu: [Rover 75] 2.0 V6 + LPG - podejrzany? Hello!
Wygląda na to, że zakochałem się w Roverze 75... Czy forumowi fachowcy mogliby rzucić okiem na to autko LINK. Wiem, że nie ma zbyt dużo zdjęć (niestety). Jakieś opinie, uwagi, spostrzeżenia? Warto się interesować czy lepiej od razu sobie odpuścić?
Ech, co za ?^%$# dał wlew gazu w nadkolu?!
Z góry dziękuję za pomoc!
szoso - Czw Lip 18, 2013 08:25
rafix86 napisał/a: | Ech, co za ?^%$# dał wlew gazu w nadkolu?! |
Nie w nadkolu, tylko w błotniku.
Auto jest z Holandii, a tam właśnie wlew przeważnie montują w błotnikach.
rafix86 - Czw Lip 18, 2013 21:31
Rozmawiałem z właścicielem i ponoć rozrząd był wymieniany dlatego, że pękł wałek rozrządu. To normalne? Czy może o czymś świadczyć?
Ponadto gdzieś lekko przecieka olej. Czy w tych silnikach to normalne, że gdzieś coś cieknie? Jeżeli tak, to co to może być i jakie są ewentualne koszty? Wiem, że o trochę wróżenie z fusów, ale macie większe doświadczenie z tymi autkami...
SeniorA - Pią Lip 19, 2013 08:16
rafix86, silnik ma co najmniej 240 kkm więc wszystko może się zdarzyć łącznie z pęknięciem wałka , a rozrząd to powinien być już minimum 2 razy robiony.Olej przecieka pewnie przez tzw. kapsle zamykające osadzenie wałków rozrządu co zdarza się w silnikach z dużym przebiegiem i nieskutecznym odpowietrzaniem skrzyni korbowej.
rafix86 - Pią Lip 19, 2013 13:38
Chyba większość samochodów z rocznika ok. 2000 ma ponad 200000 przebiegu, więc zdaję sobie sprawę z tego, że coś się może dziać.
Pytanie tylko czy jeśli cieknie, to znaczy, że koniec silnika jest bliski, czy wystarczy coś wymienić, uszczelnić i spokojnie jeździć?
SeniorA - Pią Lip 19, 2013 15:59
czyści się układ odmy , wymienia uszczelnienia i kapsle , dalej się jeździ.
rafix86 - Pią Lip 19, 2013 16:16
Dzięki za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi! Ten samochód jednak sobie odpuszczę, bo po rozmowie z "gazownikiem" wybił mi z głowy holenderskie instalacje
soviet100 - Sob Lip 20, 2013 15:00
I pewnie powiedział że kup auto bez gazu a on chętnie zamontuje ?
rafix86 - Sob Lip 20, 2013 15:05
Nie Poza tym to jest gościu, do którego jeździłem już z poprzednimi autami i robi zawsze tak, aby nie naciągać na niepotrzebne koszty. Mam do niego zaufanie. Po prostu zdecydowanie odradził zakup auta z holenderską instalacją A co do samego Rovera-chyba koszty utrzymania będą trochę wyższe niż "zwykłych" Opli, Fordów czy VW, prawda?
dzelo23 - Sob Lip 20, 2013 17:30
przez 2,5 roku użytkowania 75 wydałem 2,5 tysiąca na hgf'y przez nieudolnych mechaników ; 200zł na regenerację pompki sprzęgła; 550 rozrząd z olejem zaraz po kupnie; 2600zł na instalację lpg; 600 na amortyzatory przód i układ zapłonowy (cewki,przewody świece) 400zł. Reszta wydatków (amortyzatory w sumie też) to moje widzimisie. Więc tragedi chyba nie ma.
|
|